Jó tél volt

2015-05-08 11:37:59 | Módosítva: 2015-05-08 11:40:36

Havat ugyan egyre ritkábban látni hazánkban, de reméljük, az azért még messze van, hogy narancsot vagy kivit szüreteljünk gyümölcsöseinkben. Vannak, akik a viszonylag enyhe és szinte hómentes teleket a globális felmelegedésnek tulajdonítják, más kutatók szerint néhány ilyen év egyáltalán nem természetellenes. Mindenesetre ha a mögöttünk álló telet nézzük, az kertészeti szempontból kedvezőnek mondható, jó kilátásaink vannak a 2015-ös kertészeti szezonra.


Ideális szezonkezdet

A tavaly év végi 7-10 napos fagyos időszak (amikor nappal sem emelkedett 0 °C fölé a hőmérséklet) ideális volt arra, hogy az áttelelő kórokozók és kártevők számát gyérítse a hideg. A szántott, vagy tárcsázott talaj is a fagy hatására aprózódik, és tavaszra az ideális aprómorzsás szerkezetűvé hullik, ideális magágyat képezve.

Azért a kártevőket, és áttelelő kórokozókat sem kell félteni, az egyheti kemény hideg csak gyérítette a számukat, támadni azért fognak az idei évben is. Rügypattanás előtt tovább csökkenthetjük e nemkívánatos szervezetek számát, ha réz és kéntartalmú lemosó permetszerrel, bő lével, szinte átmossuk fáink vázágait és törzsét. Ne sajnáljuk e biotermesztésben is engedélyezett szereket, jó, ha minél több jut be a kéregrepedésekbe is. Ha tapadó szert is alkalmazunk a keverékbe, akkor tovább fejtik ki hatásukat e szerek csapadék esetén is. De az újrafertőződések nem csak a fákon telelő kórokozóktól várhatók. A lehullott lombot – ha még nem tettük meg – gereblyézzük össze, és távolítsuk el a fák alól. Ha a közelben rendezetlen kertek vannak, az bizony rontja e megelőző munkánk hatékonyságát, de akkor sem haszontalan a dolog.


Metszeni sohasem árt

A tavaszi metszés ideálisabb az őszinél, hiszen ekkor látszik már, hogy vannak-e visszafagyott részek a fákon. Metszéssel a gyümölcsfák termőegyensúlyát tartjuk fenn, azaz azzal, hogy a lombkorona méretét csökkentjük, megoldjuk, hogy a gyökérzet a kisebb lombot jobban el tudja látni tápanyagokkal. A metszéskor levágott termőrészeknek (virágrügyek) köszönhetően levesebb, de nagyobb méretű és jobb minőségű gyümölcsünk lesz. Emellett metszéskor az is lényeges, hogy a korona kialakítása úgy módosuljon, hogy a napfény minél jobban átjárja. Ez lényeges növényvédelmi szempontból is, de azzal, hogy minden levél fényhez jut, erősebb hajtásokat hoz a fa, és a gyümölcsök is jobban fejlődnek. A metszés a díszfáknál, díszcserjéknél is fontos: megelőzi a felkopaszodást, biztosítja, hogy erős hajtások nőjenek, kompakt növekedésű növényeink legyenek.

Egyéb aktuális feladatok

A tavasz egyik legfontosabb feladata (ha ősszel még nem végeztünk volna ezzel) az ágyások felásása, a talajlazítás. Ha már szépen kizöldült a kert, kezdhetjük gyomlálni, és most van az ideje a komposzt vagy érlelt istállótrágya kiszórásának is.

Ha megvetéssel szeretnénk növényeket szaporítani kertünkbe, most kell elkezdeni fagymentes helyen a magok vetését, és palánták előnevelését. A barkácsáruházakban és az interneten is beszerezhetők már mini szobai üvegházak, melyeknek akár fűthető változataik is vannak. Ezekben a belső ablakpárkányokon, vagy egy déli tájolású nagy ablak előtt igen sok zöldségpalántát tudunk előnevelni, május közepi kiültetési időzítéssel.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Védekezés levéltetvek ellen

Ahogy melegedik az idő, a teleltetőben tartott növények is ébredeznek. A hőmérséklet emelkedésével sajnos a kártevők, a levéltetvek is megjelennek.