Várható növekedés a lakáspiacon

2015-05-08 15:14:31 | Módosítva: 2015-05-08 15:15:47

A válság kitörése óta gyakorlatilag a magyarországi lakásépítési piac minden évben alul tudta múlni az előző évi teljesítményét. Bár az építőipari számok a múlt évben már növekedést mutattak, de ezt jórészt az uniós pénzekből finanszírozott állami nagyberuházások „hozták”, a lakásépítés még mindig legfeljebb stagnált. A lakásfelújítás, korszerűsítés területén mutatkozott némi javulás.

 

Az MTI nemrég kiadott statisztikája az idei évre már biztatóbb eredményt prognosztizál. A grafikonból láthatóan a már használatba vett lakások száma ugyan idén még inkább kevesebb az előző évinél, de ez tulajdonképpen a 2014-es év lakásépítési teljesítményére utal. Az idei és jövő évre nézve viszont már biztatóbb a benyújtott lakásépítési engedélyek száma. Ezek a statisztikák már egyértelmű növekedést mutatnak Budapesten, a vidéki városokban és a községekben egyaránt. A lakásépítési piac tehát végre talán növekedésnek indul, az építési engedélyek növekedése erre utal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Légkondi vagy fűtés?

A használt lakások több mint tizedét légkondicionálóval kínálják eladásra, a fűtéskorszerűsítések nyoma azonban tíz évre visszatekintve sem igazán mutatható ki.


Vízlábnyom

A növekvő vízfelhasználás, népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, de máshol is.