Okos háztartás

2015-05-13 14:58:21 | Módosítva: 2015-05-15 10:07:16

Az LG nemrég bemutatta a HomeChat nevü, „beszélgető” okos háztartási gépekből álló rendszerét. Az ötletes rendszer különlegessége, hogy egy mobilalkalmazás segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk háztartási gépeinkkel, így kiderül, éppen hol tart a mosás, valamint azt is ellenőrizhetjük, éppen most mi található a hűtőszekrényben. Az elkövetkező időkben az okos háztartási gépek elterjedése várható.


Az okos gépek kifejezés az elmúlt években bekerült hétköznapi szavaink közé. A magára valamit is adó háztartásigép-gyártó vállalat mindenképpen terméke neve elé teszi a smart szót, jelezve, hogy nem akármilyen géppel emeltük háztartásunk színvonalát. De mitől smart egy gép? Minden okos gép smart? Szükség van-e egyáltalán smart gépekre a háztartásban? Elsőre feleslegesnek tűnnek, sőt, lehet, hogy később sem tudjuk megszokni, de az elmúlt évek, sőt évtizedek alatt megfordult a világ: a fogyasztó, a vásárló határozza meg saját igényeit és nem a gyártók. Az okos eszközök agya végzi a megfelelő kommunikációs csatornák működtetését, az eszközök hálózatba kapcsolását és a kommunikáció során felvett információk feldolgozását, rendezését, a megfelelő reakció kidolgozását és végrehajtását is.

Okos hűtőszekrény


Az LG hűtőszekrénye pl. a Smart View technológia segítségével minden alkalommal készít egy-egy fotót, amikor kinyitjuk, illetve becsukjuk ajtaját, így mindig láthatjuk, hogy néz ki az aktuális „raktárkészlet”. A hűtőszekrény a fotókat egy alkalmazáson keresztül küldi el. Az ötletes funkció jóvoltából nagybevásárlás közben a boltból ellenőrizhetjük, van-e otthon elég alapanyag a tervezett menühöz – ha valamiből mégis kevesebb van, mint amennyire emlékeztünk, még idejében vásárolhatunk belőle. A rendszer segítségével listát is vezethetünk a rendelkezésre álló élelmiszerekről, sőt, még a lejárati dátumaikat is rögzíthetjük a Smart Manager alkalmazással, ami képes figyelmeztetni, ha például itt az ideje friss tejet vásárolni.

A rendszer Egészségmenedzser (Health Manager) funkciót is kapott, ami segít a diéta betartásában, illetve a korábban meghatározott célok elérésében. Az alkalmazás a rendelkezésre álló összetevők alapján ajánlásokat is ad. Persze a siker érdekében meg kell osztanunk aktuális súlyunkat, illetve egyéb adatainkat is.

A Smart Share funkció segítségével a hűtőszekrény és más Smart eszközök tartalmai megoszthatók egymással, így fényképek, zenék, filmek, naptárak és még az időjárás-jelentés is megjeleníthető a hűtő kijelzőjén. Emellett a készülék nem csupán a recepteket jeleníti meg, hanem videókkal be is mutatja a fogások elkészítését a hűtőszekrény ajtaján.

A Smart Diagnosis funkció jelentős fejlesztésen esett át, amelynek eredményeképpen hatékonyabbá vált az intelligens készülékek hibaelemzése és a felhasználó értesítése. A Wi-Fi kapcsolat, az NFC címkék és a hangriasztások révén a felhasználók értesülnek a kisebb problémákról, például ha a jégkészítő kikapcsol, így elkerülhetők a költséges szervizhívások.

Az okos hűtő tájékoztathat a működés alapvető állapotáról: hőfok, környezeti tényezők változása, telítettség. Volt-e bármilyen rendellenesség a nap folyamán (például áramszünet, ami hatással lehetett a működésre)? Milyen állapotban van a kompresszor, várható-e meghibásodás például elöregedés miatt, vagy minden a legnagyobb rendben, az elvártnak (elvárhatónak) megfelelő a működés. Csak ezek után következnek a kényelmi funkciók, amelyek java természetesen a jövőben lesz elérhető, illetve akkor, amikor az okos ház építése olyan természetes lesz, mint az energiatakarékos hűtő megvásárlása. Az okos háztartási gépek legfontosabb tulajdonsága a takarékos és környezettudatos működés mellett a meghibásodások és az ezzel járó szervizelések megelőzése, az időt és pénzt megtakarító eljárások rendszerbe illesztése, és a precíz, kiszámítható működés.

A Smart Lightwave Oven néven egy okos sütőt üdvözölhetünk. Ezzel beszélgethetünk receptekről, sőt, arra is megkérhetjük, hogy hazaérkezésünkkor bemelegedve fogadjon minket, így azonnal elkezdhetjük a különböző fogások készítését. Az intelligens sütő számtalan új ételkészítési lehetőséget kínál. A felhasználók Wi-Fi kapcsolaton keresztül nyomon követhetik a sütő állapotát, recepteket kereshetnek, különböző sütési módokat állíthatnak be, és hibaelemzést is végezhetnek. Az NFC technológia révén a sütő Wi-Fi kapcsolat nélkül is beprogramozható a kívánt recepthez, a hibaelemzések pedig mobil segítségével is elvégezhetők. Az intelligens sütő hangutasításokkal is szabályozható okostelefonon vagy Smart televízión keresztül.
A hűtőszekrény és a sütő mellett az LG elkészítette az okos mosógépet is, a Smart Washing Machine-t. A mosógéppel szintén a LINE alkalmazáson keresztül kommunikálhatunk: ha például megkérdezzük tőle, hogy „Mit csinálsz éppen?”, akkor a gép az aktuális mosási fázisról tájékoztat minket. Az alkalmazás segítségével a mosást akár távolról is elindíthatjuk – feltéve, ha indulás előtt bepakoltuk a szennyest és betöltöttük a mosószereket. Az intelligens mosógép szintén Wi-Fi kapcsolattal rendelkezik, illetve az NFC-címkék és a hangfelismerésen alapuló hibaelemzés segítségével értesíti a felhasználót az esetleges műszaki problémákról. A Smart Adapt funkció segítségével új mosási programok – pl. extra hosszú öblítés vagy csecsemőruhákhoz is alkalmas fertőtlenítő mosás – tölthetők le okostelefonra vagy a mosógép LCD paneljére. Okostelefonon nyomon követhető a smart mosógép állapota, és hangutasításokkal távolról is irányítható a készülék. A mosási programok emellett a felhasználó televíziójáról is beállíthatók, elindíthatók vagy szüneteltethetők.Okos porszívó

A Hom-bot porszívón egy okostelefon és Wi-Fi kapcsolat segítségével távolról is bármikor beütemezhető a lakás takarítása. A továbbfejlesztett funkcióknak köszönhetően az okostelefon képernyőjén megjelenő távirányítóval adott parancsokkal vagy hangutasításokkal is irányítható. A porszívó kamerája arra is alkalmas, hogy távolról körbenézzünk a lakásban vagy beszélgessünk a családtagokkal. A többi smart eszközhöz hasonlóan a Hom-bot is működtethető Smart televízióról.

Okos árnyékolás- vagy világítástechnika

Árnyékolás- vagy világítástechnikai megoldások kapcsán ugyancsak gyakran találkozhatunk okos eszközökkel, akár a távolról vezérelhető konnektorról vagy kapcsolóról, akár a függönyünket digitális csatornákat használva történő elhúzásáról van szó. Lassan húsz éve használhatunk automatizált fűnyírót, igaz, ebben az esetben az intelligens külső kommunikáció még általában kimerül az útvonalkövetésben. Viszont tény, hogy megfelelő programozás után a fűnyíró robotként szeli a gyepet, biztosítva például a tökéletes vágási minőséget. Ráadásul ugyanúgy kaphatók hozzá a szükséges kiegészítők, mint egyéb eszközeinkhez, csupán azok funkciója tér el: kerék (a lejtős haladáshoz), tartózsák, amely a hordozhatóságot könnyíti meg, megfelelő tető (tok) az eső és napsütés elleni védelem tökéletesítésére. Mielőtt lemerül, visszatalál a meghatározott töltőállomásra, természetesen riasztóval szerelték fel, rendszerét pedig PIN kód védi.


Fontos megjegyezni, hogy funkcionalitását és kommunikációját tekintve a robot nem ugyanaz, mint az okos készülék. A smart készülékek nem csupán automatizáltak, hanem kommunikálnak és adatfeldolgozást követően reagálni is tudnak a változásokra. Vagyis nem minden robotkészülék lehet smart, de minden smart lehet robotkészülék.

Az egyik legnagyobb előny az, hogy az automatizált háztartások távolról is ellenőrizhetők, akár életkörülményekről (például hőmérséklet), akár kényelmi megoldásról (például a locsolás indítása-zárása, de csak napos időben), akár biztonságról van szó. Mérhető, és lehetőség szerint optimalizálható az energiafogyasztás, összehangolható az életritmussal: például meleg víz biztosítása akkor, amikor arra valóban szükség van. Ne felejtsük el azt sem, hogy az okos rendszerek olyan formában küldenek jelet, értesítést, ahogyan az nekünk megfelel; kérhetünk sms értesítést, vagy amennyiben elegendő, az online felületen biztosított hozzáférés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Így spóroljunk az akkuval

Az okostelefonok akku üzemidejének az optimalizálása mondhatni napi szintű téma. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amit a felhasználók is kipróbálhatnak, hogy biztosan kibírjon két napot egy...