Fémtárgyak tisztítása otthon

2015-06-01 09:04:00 | Módosítva: 2015-06-01 09:08:57

A környezetünkben számos fémből készült tárgyat használunk. A felületük bevonata különféle, vannak köztük csillogó króm bevonatúak, mások meg antikizáltak vagy ún. szálhúzással, vagy vegyileg mattítottak. Újszerű hatásuk azonban nem „örökéletű”, idővel oxidálódnak, porosodnak, fényük fátyolos lesz.


Alapos tisztítás

Ezért időszakonként alaposabb tisztítást igényelnek. A legtöbben azonban ezt csak felületesen végzik el. A fémek csillogása viszont nemcsak esztétikai kérdés, hozzátartozik a lakás gondozottságához. Ez ugyan elég pepecselő munka, ám megéri a fáradságot. Gyakran nem is nagyon időigényes, ha a naponkénti tisztítás alapos. Ám e munkáknak is megvan a maga csínja-bínja, és nem árt tudni, hogy milyen szerekkel, miként lehet jó eredményt elérni. A tiszta törlőruhán kívül az ilyen munkákhoz időnként szükség van különböző fém tisztítókra, gumikesztyűre, illetve tisztítópasztákra, és mikroszálas kendőkre, sőt, egy kisebb fúrógépbe fogott polírkoronggal meg is gyorsítható a munka.

Az alapos fémtisztítási műveletek főként a mindennap használatos eszközöknél oldható meg könnyen. Az eszközök felületének alaposabb zsírtalanító lemosásával, majd a felületük száraz áttörlésével hosszú ideig megelőzhetők a fém felületeken kialakuló lerakódások és vízfoltok megjelenése. Ehhez lehetőség szerint puha, nedvszívó mikroszálas törlőruhát ajánlatos használni, ami nem okoz karcokat a fémfelületeken, és a szennyeződéseket is hatékonyan eltávolítja. Ezt főként evőeszközökön, bútorfogantyúkon, kilincseken és főzőedényeken könnyű elérni, ha naponta alaposan „megtisztulnak”, vagy hetente legalább egyszer alaposabb ápolásban részesülnek.

Az evőeszközökön és inox főzőedényeken azonban ennek ellenére kialakulhatnak bizonyos elszíneződések, amelyek még az alapos mosogatással sem tüntethetők el. Erre valók az ún. inox tisztítópaszták, amelyekkel a foltos elszíneződések csak közepes 1000-1500 fordulatú filckoronggal való koptatással, vagy erős dörzsöléssel tüntethetők el. A sűrű szivacsok is alkalmasak az ilyen foltok letakarítására. Vannak azonban ennél makacsabb elszíneződések pl. az inox főző edények alján kialakuló foltok, amelyeket a főzéskor kicsorduló, és azonnal ráégő ételmaradékok okoznak. Ezek eltüntetéséhez a hideg zsíroldós előkezelésen kívül fémtisztító pasztás polírozásra is szükség van, bár ezeket is csak halványítani lehet, teljes eltüntetésükre nem sok esély van.

A polírozáshoz azonban csak olyan szerek használhatók, amelyek nem karcolják a fémek felületét. A dörzsis „kezelést” mindenképpen mellőzni kell és a finom fémgyapot sem ajánlott. Ezek különösen károsak a csillogó, krómozott, esetleg mattított, antikizált csaptelepek és egyéb hasonló használati tárgyak tisztításánál. Ezeket alaposabb mosogatószeres vagy finom polírpasztás áttörléssel, majd nedves áttörlést követő száraz fényezéssel lehet teljesen megtisztítani. Ez vonatkozik a különféle bútorfogantyúkra, csaptelepekre, fürdőszobai szaniterekre és minden olyan fémtárgyra, amelyek felületére a kezünkről szinte állandóan zsírsavas szennyeződés kerül. Gyakori zsírtalanítással, majd a polírozó hatású szárazra törléssel lehet csillogóan, újszerűvé tenni őket.

A rézből, illetve e fém ötvözeteiből készült bronztárgyak ma már szinte csak lakásdíszként funkcionálnak. Az ilyen tárgyak felülete a levegő oxigénjének és nedvességének a hatására fokozatosan oxidálódik, a felszínük elszíneződik, fényük egyre fakóbb és sötétebb lesz. Bronz szobrokon, csillárokon az oxidréteg még előnyös is lehet, bár a rárakódott port gyakrabban érdemes denaturált szeszes puha ruhával áttörölve letakarítani.

A régi rézkilincsek, csapok, és egyéb használati tárgyak legalább fél évenként alapos átfényezést igényelnek. Erre a régi Sidol vagy a korszerűbb összetételű Sze-Sidol, esetleg más fémtisztító használható. Az ecetből, sóból és lisztből készült házi paszta is hatásos e célra. A tisztításhoz célszerű a kilincset leszerelni, a zárcímert pedig ragszalaggal körülvéve elkerülhető a mázolás bepiszkolódása. Utána következhet az áttörlésük, majd a fényesre polírozásuk. A polírozó szer maradékát mindig denszeszes ronggyal el kell távolítani, majd következhet a felület fényesre törlése. Az új rézkilincsek azonban már védőlakk bevonatúak, csak nedves, és száraz áttörlést igényelnek.

Az alumíniumból készült tárgyak felülete általában eloxált, így szinte csak kíméletes áttörlést igényelnek. A bevonat nélküli régi alu kilincsek is fényesre polírozhatók, ám hamar kialakul a felületükön az újabb oxidációs réteg. Az alumínium edényeken is ezért felesleges és káros is e védőréteg lekoptatása, így csak zsírtalanító mosogatást igényelnek. Fényesre polírozott külső felületüket csak koptató polírozással lehet visszaadni.

Dísztárgyak, finoman cizellált tálak, kannák és egyéb rézműves tárgyak is kezelhetők ilyen módon, ám a fényesítésükhöz csak finomszemcsés, savas ammónia tartalmú polírozószert érdemes használni, és azt gyapjú polírkoronggal kifényesíteni. A szerek maradéka mosás után tiszta, puha és szöszmentes ronggyal tisztára törölhető és kifényesíthető. A tagoltabb felületű részek mélyedéséből a polírpasztát használt fogkefével célszerű kidolgozni, majd a maradéka tiszta kefével távolítható el. A fényesítéshez fúrógépbe fogott csapos filc korong, vagy finomszálú törlőruha szükséges.

Az ilyen tárgyaknál azt is érdemes megvizsgálni, hogy nem előnyösebb-e, ha csak a kiemelkedő részeit fényezzük fel. A kevésbé igényes megmunkálásból, pl. az öntött  formázásból adódó felületi hibáik így kevésbé lesznek feltűnőek. Ilyen esetekben elég a felületi polírozás, de a patinázott felületekről is érdemes a poros lerakódásokat eltávolítani. E munkára a különféle fémtisztító- és polírozó szerek nagyon hatékonyak. Polírozáshoz egyébként az autós krómtisztító paszták (pl. Tutle, Prevent, Motiv, Sonax stb.) is használhatók, amelyeknek előnye, hogy a tisztítást követően rövid ideig gátolják a felületi szennyeződések lerakódását. Ezek a krómtisztító paszták egyébként minden krómozott berendezési tárgyon is használhatók, ám mindig tiszta ronggyal kell kifényesíteni őket. A mélyedésekbe rakódott szennyeződéseket, és a szer maradékát is teljesen el kell távolítani.

A bizsu ékszereket ugyan ritkán kell fényesíteni, de kis méretük miatt nehezebb is a tisztításuk. Ehhez vattatampont, fogkefét és a zsírtalanító szert, esetenként csak finom szemcséjű polírpasztát célszerű használni. A szárazra törlésükhöz csak finom textília használható. A nemesfém ékszerek tisztítását feltétlenül ékszerészre kell bízni, aki teljesen újszerűvé varázsolja a finom mívű értékes darabokat, ami otthoni körülmények között nem lehetséges.

Végezetül még annyit, hogy a fényesítő polírozással a mélyebb karcok nem tüntethetők el, ezek speciális polírpasztákkal és magas fordulatszámú nemez polírkorongal koptatva javíthatók ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7220/Femtargyak_tisztitasa_otthon