Infra fűtés

2015-06-01 09:43:29 | Módosítva: 2015-06-18 11:40:04

Az infrapanelekből kilépő hősugarak hasonlóak a Nap sugaraihoz. Az infrafűtés infravörös sugárzást állít elő, és azt használja hőtermelésre. Vagyis ugyanaz a módszer, ahogy a Nap az általa kibocsátott napfény infravörös összetevőivel felmelegíti a Földet. Nem a levegőt, hanem a Földet


Infrafűtés használata esetén pont ugyanez megy végbe az otthonunkban is. Nem a levegő kerül közvetlenül felmelegítésre, hanem a testünk, a falak, a bútorok és a szoba tárgyai. Majd ezekről az infravörös sugárzás visszaverődik, tehát a hatása nem csak a sugárzó fűtőeszköz felől érezhető, hanem minden irányból. A hőérzet pedig lényegesen jobb, mint olyan fűtési megoldások esetén, ahol a levegőt kell jól felmelegíteni annak érdekében, hogy meleget érezzünk.Az infravörös sugárzás nem szökik el az ablakon, sőt, a vakolatot is felmelegíti, így hő függöny alakul ki, ezzel csökken a hőveszteség a helyiségben. Így jelentős energia-megtakarítás érhető el a hagyományos fűtéssel szemben. Nincsenek hideg falak, hideg padló, vagy jéghideg ablakok.

Olcsó kiépítés

Az infra fűtés kiépítése nagyságrendekkel kedvezőbb, mint a hagyományos fűtéseké. Nincsenek fűtőtestek, kazán, fűtéscsövek a falon. Tiszta a lakás, nincs keringő por, hiszen nem közvetítő közegeket (levegőt, radiátorokat) melegíti, hanem közvetlenül a szobában lévő tárgyakat, személyeket. Pontosan úgy, ahogy a napfény teszi ezt. Az infra fűtőpanelek hatásfoka azért is tekinthető jónak, mert a villamos energia veszteségmentesen alakul át sugárzó hővé.

Miben rejlik tehát az elektromos fűtés hatékonysága elektromos hősugárzó paneleknél? Ismert tény, hogy ha a helyiségben 24 °C hőmérsékletű a levegő, de a falak hűvösebbek (16 °C), nem olyan kellemes a közérzet, mint 22 °C-os levegőnél és 18 °C-os falaknál. A hatékonyság a következő három fő elven alapul.

– Maximális hőleadás sugárzással.
– A hőforrások egyenletes elhelyezése a helyiségben.
– Minőségi szabályozás.

Ezeket a követelményeket legjobban a sugárzó fűtőpanelek teljesítik. A hiedelmekkel ellentétben a modern infrafűtési rendszerekkel nem lesz drágább a fűtés, mint bármilyen hagyományos fűtési megoldással. Az infrafűtés üzemeltetés költségei nem magasabbak, mint például a gáz alapú fűtésé, ami egyrészt a gyors felfűtési időnek köszönhető, másrészt annak, hogy a kibocsájtott infrasugaraknak kevesebb, mint 20%-a melegíti a levegőt, és több mint 80%-a melegíti az emberi testet (és a szobában található tárgyakat), így a fellépő hőveszteség elenyésző mértékű.

Amíg a padlófűtésnek vagy hagyományos központi fűtésnek előbb nagy tömeget kell felmelegítenie (padlót, illetve vizet a kazánban és radiátorban), az elektromos fűtés során alkalmazott sugárzópanelek „felfűtési ideje” pár perc. A panelek magas felületi hőmérséklete (max. 100 °C, a mennyezeten személyek számára elérhetetlenek) elegendő tartalékot képez a környezet hő szükségletéhez.
A szabályozás egyszerűsége adott a panelek szerkezete révén, ahol a hőforrás tulajdonképpen egy nagy felületű elektromos ellenállás alacsony teljesítménnyel (350 W-ig). A hőforrások kölcsönös függetlensége is adott a panelek szerkezete révén. Minden panel egyenként irányítható megfelelő szabályozóval, amely pár perc alatt változtatja a felületi hőt, s ezzel a hatékonyságot. A szabályozók különböző hőmérsékletek biztosítását teszik lehetővé az egyes helyiségekben, függetlenül az időtől. Így az egész szabályozási módszer nagyon érzékeny, gyors és az ember beavatkozása nélkül takarékoskodik az elektromos fűtés során felhasznált energiával.

A szerelés egyszerűsége, a klasszikus fűtéshez viszonyítva az alacsony beruházási költségek, alacsony üzemeltetési költségek és a gyakorlatilag korlátlan élettartam teszi versenyképessé az infrafűtést a legolcsóbb fűtési rendszerekkel szemben is.

Élettani hatások

Ráadásul az élettani hatásai a fűtési megoldások közül a legkedvezőbbek. Az infrafűtés jellemzően az emberi test számára legkedvezőbb 7-14 mikron hullámhosszon sugározza a hőt. Az infravörös sugarak az emberi szövetekben teljes mértékben elnyelődnek, testünkben hőenergiává alakulnak. Ez a hőenergia a vérkeringést felhasználva az egész testben kellemes hőérzetet biztosít. Az infrafűtés – az infra szaunához hasonlóan – méregtelenít, az infravörös hő a testet befelé melegíti, ezzel biztosítja, hogy a bőr alatti hulladék anyagok feloldódjanak, és távozzanak a testből, azaz beinduljon egy természetes méregtelenítési folyamat. Egyesek szerint minimalizálja az allergiapanaszokat (mivel az infrafűtés nem kavarja fel a háztartási port), és csökkenti a végtagfájdalmakat – hasonlóan az infra lámpa hatásához.
A megfázás korai szakaszában az infravörös sugárzás pozitívan járul hozzá az immunrendszer visszaerősítéséhez, és gátolja a vírusok szaporodását. Gyakran használunk „házi” infralámpát például a középfül-gyulladás, vagy a torokfájás leküzdésében is. Az infrafűtés hasonlóan jó hatást gyakorol a szervezetre, mint a kicsi infralámpa, csak sokkal hatékonyabban, mert az egész testfelületen érvényesül ez a kellemes hatás. E mellett az infravörös hősugárzás következtében növekedhet a test energiafogyasztása, ami növeli a kalóriaégetést, ez pedig a testsúly csökkenéséhez vezethet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gáz helyett infrapanel

A Linzi Kft. telephelyén kizárólag infrafűtést alkalmaznak, a gáz nincs is bevezetve. Az irodákban és egyéb helyiségekben meg lehet tekinteni a különböző méretű és teljesítményű paneleket működés...


Indul az új pályázat

100%-ban vissza nem térítendő támogatás napelemre, fűtéskorszerűsítésreDecember 6-án indult az a lakossági napelemes pályázat első üteme, amely révén akár 11,3 millió forint vissza nem térítendő...