Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés

2015-06-15 19:46:30 | Módosítva: 2015-07-02 09:10:13

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy növényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld maradjon, szükséges a rendszeres locsolás. Nem mindegy azonban mikor, mennyit, milyen módon locsolunk. 


A szomszéd kertje mindig zöldebb?

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén élő kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő. De hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt ma még csak kevesen kísérik figyelemmel. Pedig egy egyszerű eszköz lehetőséget ad ennek mérésére.

A locsolási vízmérő gazdaságosabbá és tudatosabbá teszi az öntözést. Használatával könnyedén figyelemmel lehet kísérni, hogy egy-egy öntözés során mennyi vizet használunk el, így pontosan mérhetővé válik a locsolásra elhasznált napi, heti, havi vízfogyasztás. Ezen kívül óriási előnye, hogy a locsolási vízmérővel rendelkezőknek az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetniük.


A locsolómérő előnyei ellenére azonban a fővárosi lakosságnak csak kis százaléka élt eddig ezzel a megtakarítási lehetőséggel – a lakosság fennmaradó része locsolómérő hiányában nem tudhatja pontosan, hogy mennyi vizet locsol el havonta.

Egy kis odafigyeléssel, gondoskodással könnyen elérhetjük, hogy növényeink üdén pompázzanak, s hogy ne (mindig) a szomszéd kertje legyen zöldebb!

Most összeszedtünk néhány locsolási tippet az ápolt kertekért és a víztakarékosságért, környezetünk megóvása érdekében:

1. Locsoljunk minden nap reggel 6 és 7 óra között, illetve az esti órákban! A felhasznált víz ilyenkor a kisebb mértékű párolgás miatt hatékonyabban szívódik fel a talajban.

2. Zárjuk el rendesen a csapot, hogy a slag ne csöpögjön tovább.

3. Használjunk víz- és energiatakarékos öntözőrendszert.

4. Télen mindig víztelenítsük a csapokat. Így elkerülhetőek a fagyás okozta sérülések.

5. Szeles napokon ne locsoljunk, mert a szél elszórja a vízcseppeket.

6. Szereltessünk locsolási vízmérőt, hogy vízfogyasztásunk még kiszámíthatóbbá váljék az öntözés során.

Legyen Ön is tudatos kertöntöző, a locsolás során legyen körültekintő!


További hasznos információk találhatók a Fővárosi Vízművek honlapján: www.vizmuvek.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

György Fekete avatarja

György Fekete         kerti öntözésmérő

Nagyon ritkán használjuk a nálunk kiépített rendszert,és télen is -amikor kinn sem vagyunk a telken ,el van zárva minden- akkor is fizetni kell az alapdíjat. Ilyenformán szinte nincs is megtakarításunk.

Víztakarékos WC bevonat

Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.


Gyepmegújítás

A tavasz a legfontosabb évszak a gyep ápolási munkái során, hiszen a télen keletkezett problémákat ekkor orvosolhatjuk, és a nyári nagy igénybevételre valamint a száraz időszakok átvészelésére is...