Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés

2015-06-15 19:46:30 | Módosítva: 2015-07-02 09:10:13

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy növényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld maradjon, szükséges a rendszeres locsolás. Nem mindegy azonban mikor, mennyit, milyen módon locsolunk. 


A szomszéd kertje mindig zöldebb?

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén élő kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő. De hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt ma még csak kevesen kísérik figyelemmel. Pedig egy egyszerű eszköz lehetőséget ad ennek mérésére.

A locsolási vízmérő gazdaságosabbá és tudatosabbá teszi az öntözést. Használatával könnyedén figyelemmel lehet kísérni, hogy egy-egy öntözés során mennyi vizet használunk el, így pontosan mérhetővé válik a locsolásra elhasznált napi, heti, havi vízfogyasztás. Ezen kívül óriási előnye, hogy a locsolási vízmérővel rendelkezőknek az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetniük.


A locsolómérő előnyei ellenére azonban a fővárosi lakosságnak csak kis százaléka élt eddig ezzel a megtakarítási lehetőséggel – a lakosság fennmaradó része locsolómérő hiányában nem tudhatja pontosan, hogy mennyi vizet locsol el havonta.

Egy kis odafigyeléssel, gondoskodással könnyen elérhetjük, hogy növényeink üdén pompázzanak, s hogy ne (mindig) a szomszéd kertje legyen zöldebb!

Most összeszedtünk néhány locsolási tippet az ápolt kertekért és a víztakarékosságért, környezetünk megóvása érdekében:

1. Locsoljunk minden nap reggel 6 és 7 óra között, illetve az esti órákban! A felhasznált víz ilyenkor a kisebb mértékű párolgás miatt hatékonyabban szívódik fel a talajban.

2. Zárjuk el rendesen a csapot, hogy a slag ne csöpögjön tovább.

3. Használjunk víz- és energiatakarékos öntözőrendszert.

4. Télen mindig víztelenítsük a csapokat. Így elkerülhetőek a fagyás okozta sérülések.

5. Szeles napokon ne locsoljunk, mert a szél elszórja a vízcseppeket.

6. Szereltessünk locsolási vízmérőt, hogy vízfogyasztásunk még kiszámíthatóbbá váljék az öntözés során.

Legyen Ön is tudatos kertöntöző, a locsolás során legyen körültekintő!


További hasznos információk találhatók a Fővárosi Vízművek honlapján: www.vizmuvek.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

György Fekete avatarja

György Fekete         kerti öntözésmérő

Nagyon ritkán használjuk a nálunk kiépített rendszert,és télen is -amikor kinn sem vagyunk a telken ,el van zárva minden- akkor is fizetni kell az alapdíjat. Ilyenformán szinte nincs is megtakarításunk.

Öntözés automatikusan

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények...


Esőztető öntözés

Az esőztető öntözés a legtermészetesebb, csapadékot utánzó öntözési mód. Ebből adódóan előnyei és hátrányai is vannak más öntözési módokkal szemben. Ám ez a legegyszerűbben kivitelezhető...