Azok a csodálatos leanderek…

2015-06-24 09:37:53 | Módosítva: 2015-06-24 09:38:13

Az ősi, szimpla rózsaszín mellett ma már számtalan különböző színű leander virágot csodálhatunk meg. A leanderek virágzása a hőmérséklettől is függ, bárhonnan is származnak, hűvösben nem virágoznak, csak ha a nappali hőmérséklet eléri a +20 °C-ot.


Jól válasszuk meg helyüket

Ha lehet, ne kerüljenek árnyékba, egész nap élvezhessék a nap sugarait. Árnyékban, félárnyékban a leanderek a fény felé törekednek, elnyúlnak, nem vagy csak keveset virágoznak.

Ha nagyobb már a növényünk, fontos, hogy jól rögzítsük, vagy földbe süllyesszük, hogy az erősebb szél ne tudja feldönteni. Gyakori kérdés, hogy edénnyel együtt süllyesszük vagy ültessük ki az ágyásba. Ha kiültetjük a leandert, kevesebbet kell öntözni, a tápanyagok egy részét a talajból is fel tudja venni. Ősszel azonban, amikor kiszedjük, meg kell metszenünk gyökereit, mert azokat erősen kiterjesztette. Ezért tavasszal a gyökérfejlesztésre nagyobb energiát fordít a növény, később kezd virágozni. Az edényben nevelt, optimálisan öntözött és tápoldatozott növények dúsabban, erőteljesebben virágoznak.

Gyakori probléma a levélsárgulás. Ha leanderünk nem jut elég tápanyaghoz és vízhez, a levelek sárgulásával jelzi a problémát, már egy kimaradt öntözés is elindítja a folyamatot. Különösen gyakori ez, amikor beköszönt az igazi meleg nyár.

A leander lombhullató örökzöld, pótolja a leveleit, de ez időbe telik. Május közepétől fokozottan figyeljünk, hogy leanderünk fejlettségének, növekedési hajlamának megfelelően kapjon vizet és tápanyagot. Fontos, hogy tradicionális, megbízható tápoldatot válasszunk. Nézzük meg az összetételt, alacsonyabb nitrogén-, magasabb foszfor- és kálium-tartalmú legyen a tápoldat. A Vitaflóra Leander tápoldat összetétele a kifejlett leanderek tápanyagigénye szerint került meghatározásra, a tápelemek aránya elősegíti a dús, tartós virágzást, egészséges fejlődést. A Vitaflóra tápoldattal nevelt leanderek nem nyurgulnak fel, hajtásaik nem gyengülnek el.

Ha szeretnénk, hogy leanderünk nagyobb legyen, a végső méret eléréséig Vitaflóra Virágzásindító tápoldattal tápláljuk, így a dús virágzás mellett is erősebben növekszik a növény. A vegetációs időszakban ne használjunk általános tápokat a leanderhez.


www.vitaflora.hu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: leander, Vitaflóra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A fű biztonságos tápanyagellátása

A nyírással szerves anyagot vonunk el a gyeptől, megszakítjuk a természetes körforgást. Minél gyakrabban nyírjuk a füvet, annál több tápanyagra van szüksége, amit célszerű a vágás után 2-3 nappal...


Dísznövény újdonságok

Mint mindenben, a dísznövények piacán is nagy szerepet kap a divat, hiszen évről-évre jelennek meg új fajták, melyekkel a termesztők és a nemesítők próbálják meghódítani a növényeket szerető...