- 2015
- június
- Olvasói és Közérdekű
A kertben is tilos az avarégetés
2015-06-25 12:09:01 |
Módosítva: 2015-07-24 11:51:00
Idén tavasszal
lépett hatályba az új tűzvédelmi rendelet, amely jelentős változásokat hoz mind
az önkormányzatok, cégek működésében, mind a lakosságra vonatkozó előírások
esetében. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ezentúl belterületen égetési
tilalom van, vagyis a kerttulajdonosok csak az önkormányzat által megjelölt
időben szabadulhatnak meg így az avartól, kerti hulladéktól.
Míg az új
rendelet…
…a nagyvárosokban
és a főváros belterületén nem is okoz különösebb problémát, a vidéki
településeken jelentős változást hozhat. Ezen lépéssel előtérbe helyezheti a
komposztálást, mely kiemelt lehet a környezetvédelem szempontjából. Hazánkban
széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése.
Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az
emberi egészségre. Az értékes szerves-anyagból az égetés során hamu keletkezik,
mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben
egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor
maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy
átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat,
légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony
a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például
a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid
helyett mérgező szén-monoxid keletkezik.
Egy svájci
tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor
keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során! Sajnos a
kerti hulladékok elégetése során sok mérgező vegyszermaradvány is elég, s nem
ritka, hogy a meggyújtott zöldben műanyag és egyéb háztartási szemét is
keveredik, ami különösen káros egészségünkre.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le,
ha követed az Ezermester
Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra,
ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
|
Bellami
2015-06-28 11:54:00
avarégetés
Nem azért égetjük az avart, mert nem akarunk komposztálni, hanem azért, hogy a bennelevő kártevőket elpusztítsuk. Különben a következő évben, nem győzzük megenni azt a sok vegyianyagot (mérget), amivel ezeket a nemkívánatos lényeket pusztítjuk. Igaz, ugyan nem keletkezik POR és HAMU, (vagy mégis, gondolok itt azokra a vegyi anyag előállító gyárakra, és azok működésére)
"...vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat...)
Talán jobb lenne, ha pontosabban fogalmazna a cikk írója. "...FŰNYESEDÉKET..." soha nem égetünk. Azt komposztálunk.
-A hamuból MOSÓSZERT (hamulugot) lehet készíteni, ami nem okoz annyi bőr problémát mint a különféle "vegyipraktikák".
-Az a bizonyos svájci tanulmány amire hivatkozik a cikkíró, semmi konkrétumot nem ír (NAGYOBB KUPACOT) Ez milyen mértékegység?
"...Sajnos a kerti hulladékok elégetése során sok mérgező vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldben műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, ami különösen káros egészségünkre.:::"
El kéne dönteni, hogy VEGYSZERT, HÁZTARTÁSI HULLADÉKOT, vagy MŰANYAGOT, netán AVART égetünk. Nem beszélve arról, hogy a zöld FŰ NYESEDÉKET nem is lehet begyújtani
|