Könyves részből vitrin

2015-06-29 10:06:41 | Módosítva: 2015-06-29 10:08:28

Aki valamit gyűjt, előbb utóbb helyszűkébe kerül a tárgyak gyarapodó száma miatt. Ekkor kell egy új tároló hely kialakításához helyet keresni. Ez azonban nem feltétlenül egy új bútordarabbal oldható meg, esetenként a meglevő bútor egy részének átalakításával is megoldható, amire ötletadó az alábbi leírás.


Szekrényen belüli átalakítás

A szóban forgó autómodell gyűjtemény is „kinőtte” az előzőleg e célra készített kiegészítő nagyobb vitrint. A bővülő kollekció új darabjainak azonban új helyet kellet biztosítani. Az elemes bútor egy része nem volt kellően kihasználva, így ez a hely lett az új vitrinrész kiszemelt helye. Volt azonban két bökkenő, két beépített polc gátolta az egységes üvegpolcok elhelyezését, így ezektől meg kellett szabadulni. A facsapokkal fixen a kávába erősített polclapok széle közé befért egy vékony - fémhez használatos - lombfűrész szál, így némi kínlódás után ezzel sikerült átvágni a polclapokat oldalról rögzítő köldökcsapokat. A polclapokat így szinte az oldalfal felületének a sérülése nélkül sikerült kiemelni. A szabaddá vált 100 mm széles és 70 cm magas tároló részbe pedig már el lehetett később helyezni az üvegpolcokat.

A következő lépésben az osztott felületű toló üvegeket vezető síneket kellett kiválasztani. A készen kapható kétpályás változat 6 mm vastag üvegekhez való, a tervezett 3,2 mm ablaküvegből leszabottakhoz viszont túl bő lett volna a hornyok szélessége. Ezért a vezetősínek falécekből lettek kialakítva. Volt még egy kötöttség, nevezetesen, hogy a síntakarók és a polctartó konzolok azonosak legyenek a már meglevő vitrinével. Ezért a háromszögű léceket az eredetivel azonos, felvasalható mahagóni fa élfóliával kellett lefedni, és ezek mögé kerültek az üvegvezető lécek. Ezekhez 5x5 mm és 5x8 mm-es mahagóni színűre lazúrozott modell léceket kellett egy-egy 5x15 mm-es lécre ragasztani, amelyek az elülső, háromszög alakú takaróléc belső éléhez ragasztott alsó lécre lettek felragasztva. A vezetőhornyok alul bő 3 mm széles hornyokat alkotnak, felül viszont 4 mm szélesek, hogy az üveglapok kiemelhetők legyenek. A léceket a ragasztáson kívül vékony szegek biztosították a ragasztó kötése idejére elmozdulás ellen, és néhány kis facsavar rögzíti a vízszintes alaplapokhoz.Ezután már csak a polctartó konzolléceket kellett az oldallapokra rögzíteni rejtett szegeléssel, majd jöhetett az üvegek megrendelése, amelynél a méretek megadása nagyon fontos. A homlok üvegek anyaga lehet normál ablaküveg, mert ez viszonylag olcsó, magasságuk pedig 4-5 mm-rel legyen kisebb az alsó-felső vezetőléc között mért távolságnál, hogy felemelésük után kiemelhetők legyenek az alsó vezetőléc felett. Az átfedésük középen kb. 50 mm legyen, hogy a por kevéssé tudjon közöttük a belső térbe jutni. Az üvegpolcok 4-6 mm vastagságúak, középen csak az 1 m-nél hosszabbakat kell hátul középen alátámasztani rövidebb támléccel, ha a polcokon nehezebb tárgyak kerülnek elhelyezésre.

Ez az átalakítás viszonylag könnyen és gyorsan megvalósítható és egy porosodástól elég jól védett tároló rész alakítható ki szinte bármelyik szekrény zárt kazettájában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vitrinek

Gyűjtemények, dísztárgyak, értékes ritkaságok, de egyszerű használati eszközök tárolására is kiválóan alkalmas és alkalmazott bútor már több száz éve a vitrin. Ez az üveges szekrénytípus védi a...


Vitrinek utólag

A vitrin régebben nagyon elterjedt bútordarab volt, mivel védett helyet biztosított az üveges ajtóval lezárt polcaira helyezett különféle dísztárgyaknak. Tároló „kapacitásuk” azonban nem...