Fakopp 3D Akusztikus Tomográf

Fadiagnosztika

2015-07-06 15:23:43 | Módosítva: 2015-09-17 09:12:20

A 3D-s Fakopp vizsgálat sajtóbemutatója múlt hónap végén volt a budapesti Városligetben. A Főkert szakértői most először mutatták be a fák állapotát felmérő fadiagnosztikai találmányt.


Fakopp 3D Akusztikus Tomográf képes roncsolásmentes módon felmérni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. A technológia a törzsön körben elhelyezett érzékelők közti hang terjedési sebesség mérésén alapszik. Az alapelv az, hogy a hang terjedési sebessége csökken, ha üreg található a két érzékelő között.

Először a jeladókat egy gumikalapács segítségével egymástól megfelelő távolságra beütik a fa kérgébe, és lemérik a jeladók közti távolságokat, majd az adatokat számítógépre viszik. Ez után fém kalapáccsal rákoppintanak a jeladókra, hogy hanghullámokat generáljanak. A Fakopp 3D minden jeladónál mikroszekundum pontossággal méri a terjedési időket, majd továbbítja az adatokat a számítógépnek.

A szoftver kiszámolja és megjeleníti a fa belső hangterjedési sebességeloszlását. Végül a különböző magasságon történő méréseket összekapcsolja egy 3 dimenziós modellé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületek diagnosztikai vizsgálatai

Ha valaki bármilyen épület megvásárlása előtt áll, vagy a saját tulajdonában levő épületének állapotáról szeretne szakszerű véleményt kapni, ahhoz átfogó épületdiagnosztikai vizsgálatra lesz...


Nedves homlokzatok felújítása szárítóvakolattal

A korszerű épület-felújítás alapja a szükséges munkák megkezdése előtt végzett épületdiagnosztika. A homlokzatok károsodását leggyakrabban a vízterhelés és az általa szállított savak, sók...