Csak okosan!

Energiahatékony fűtésszabályozás otthonra

2015-07-24 10:26:57 | Módosítva: 2015-09-16 13:25:02

Az okoseszközök – telefonok és táblagépek – már beköltöztek otthonunkba, és segítik mindennapi életünket. Már nem csak internetezünk, chat-elünk, zenét hallgatunk, de ha szeretnénk akár a tv csatornákat is kapcsolgathatjuk, vagy a világításon is állíthatunk, de akár a fűtést is szabályozhatjuk segítségükkel. Készüljön fel időben a fűtési szezonra és nézze meg, milyen „okos” űtésszabályozási megoldást kínál a Honeywell.


Az „okos” fűtés

Már megint lehűlt az idő a hétvégére, mire felfűtjük a nyaralót meg fogunk fagyni! Már megint elfelejtettem takarékra állítani a fűtést! A gyerekek már megint eltekerték a termosztátot, egy vagyon lesz a számla! Biztosan sokan bosszankodtak már hasonlók miatt. Ma már azonban – az internet és az okoseszközök térnyerésével – búcsút inthetünk ezeknek a problémáknak.

A termosztátok gyártásában száz éves tapasztalattal rendelkező Honeywell, a legújabb rádiófrekvenciás technológiát használva alkotta meg új, intelligens szobatermosztátját és fűtési zónaszabályozó központját. Internetes elérésen keresztül, okoseszközünkről, a Honeywell Total Connect Comfort alkalmazás segítségével kényelmesen, személyre szabva kezelhetjük otthonunk fűtési rendszerét, legyen szó akár egy nyaralóról, egy vagy több szobás lakásról vagy családi házról.

Az evohome rendszerrel az irányítás a mi kezünkben van. Bármikor, bárhol is járunk, az okostelefonunkra telepített alkalmazás segítségével, személyre szabottan, igényeink szerint szabályozhatjuk otthonunk fűtését. Ez nem csak komfort érzetünket fogja javítani, de a rendszer rugalmasságának, energiahatékonyságának köszönhetően a hó végi számlán is érezhetjük majd hatását. Kutatások szerint a háztartásokban elfogyasztott energia közel 80 százalékát a fűtés és a meleg víz előállítására használjuk. Nem mindegy tehát, hogyan tesszük ezt. Egy zónákra bontott, időprogrammal rendelkező fűtésszabályozással, a ráfordított energia akár 30-40 százalékát is megspórolhatjuk egy szezon alatt.


Evohome rendszer

Ha nyaralóval vagy kisebb lakással rendelkezünk, tökéletes megoldás az optimális szabályozásra az egy zónát időprogrammal kezelő, vezeték nélküli Honeywell okostermosztát. Mivel vezeték nélkül kommunikál a kazánvezérlő modullal, így telepítése könnyű. Egy fali szerelőkeret segítségével bárhová elhelyezhető, a cserélhető akkumulátornak köszönhetően külön tápellátást nem igényel. Okostelefonról elérhető és programozható.


Ha többszobás lakásunk, családi házunk van a leginkább energiatakarékos és komfortos megoldás, ha zónaszabályozást alakítunk ki. A vezeték nélkül kommunikáló, 12 zónát kezelő evohome központtal és a rendszer további elemeinek segítségével – például radiátorműködtető szelepek, kazánszabályozó modul, padlófűtés szabályozó – annyi zónát alakíthatunk ki, amennyit szeretnénk, legyen szó radiátoros vagy padló-, felület fűtésről, melegvíztárolóról vagy kazánszabályozásról. A rendszer moduláris, így utólag is könnyen bővíthető.


A központi egység segítségével nem csak ki vagy be kapcsolhatjuk a fűtést, hanem külön beállíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet minden egyes zónára, sőt olyan fűtési időprogramot készíthetünk, amely életstílusunkhoz a legjobban illik. Az evohome öntanuló rendszere pontosan tudja, mennyi időre van szükség, hogy elérje a beállított hőmérsékletet. Így mindig időben kezd fűteni, és a fürdővíz is pont akkor lesz meleg, amikor szükségünk van rá.

Ha úgy szeretném

Az evohome rendszer rugalmassága még tovább fokozható, hiszen ezt az időprogramot bármikor egyéni igényeinknek megfelelően felülbírálhatjuk az okostelefonunkra telepített Honeywell Total Connect Comfort alkalmazás segítségével. Akár egy gombnyomással, aktiválva valamelyik gyorsgomb funkciót: szabadnap, távollét, takarékos, fűtés ki. Ha később érünk haza, feleslegesen ne dolgozzon a kazán. Ezzel energiát és pénzt takaríthatunk meg.

A független fejlesztésű „IF” alkalmazás használata mellett okostelefonunkhoz már hozzá sem kell nyúlnunk. Igényeink szerint készíthetünk recepteket, vagy válogathatunk a meglévők között, és automatizálhatjuk az egyzónás okostermosztát vagy az evohome rendszer működését. Kihasználhatjuk például okostelefonunk helymeghatározási lehetőségét, úgynevezett geofencing receptet állíthatunk be, hogy amennyiben elhagyjuk lakóingatlanunk meghatározott körzetét, a fűtés kapcsoljon ki. Vagy ha munkából hazafelé tartva közeledünk otthonunkhoz, kapcsoljon be a kazán.


Mivel telefonunk az interneten rendelkezésre álló időjárás előrejelzést is figyeli, egy recept segítségével bekapcsolhatjuk nyaralónk fűtését, ha a hőmérséklet fagyponthoz közelít, ezzel védve rendszerünket. Melegebbre állíthatjuk a fűtést, ha hirtelen elromlik az idő, vagy éppen ellenkezőleg, ha bizonyos hőfok felé kúszik a hőmérséklet, aktiválhatjuk az evohome központ gazdaságos üzemmódját. Felvehetünk naptárunkba egy eseményt, amiben ha szerepel egy kulcsszó – pl. „otthonról dolgozom” –, az „IF” alkalmazás parancsot küld az evohome központnak, az esemény időpontjában kapcsolja be fűtésünket. A már elkészített receptek között, olyan mókásnak tűnő mégis hasznos receptek is találhatók, mint például az ázott kutya, ami magasabb hőfokra fűti a konyhát, ha esik kint az eső, így a séta után vizes bundával hazatérő kedvencünk garantáltan nem fog fázni, a gazdájáról már nem is beszélve.


A Honeywell Total Connect Comfort és az „IF” alkalmazás letölthető iOS rendszerre és Android-os okostelefonra is. Ha bővebben is szeretne olvasni az evohome rendszerről, vagy további előnyökért regisztrálni szeretné termékét, látogassa meg a www.rezsifaragok.hu/em weboldalt.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Tulajdonosváltás az okosvilágban

Okoseszközeink minden esetben regisztrációt igényelnek. Általábannemcsak felhasználói fiókot kell létrehoznunk a gyártó weboldalán, hanem magát a készüléket is hozzá kell rendelnünk ehhez...