Védekezzünk időben a parlagfű ellen!

2015-07-24 11:53:28 | Módosítva: 2015-07-24 11:54:41

Április elején elkezdődött a parlagfű kelése a szántóföldeken. Melegebb talajokon helyenként már tömegesen is megjelent a csíranövény. Jelenleg a parlagfű többsége szikleveles, vagy 2-4 leveles fejlettségű.


Mikor és mit kell tenni

A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1. napja után indítható, ezért már korábban érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére. Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás javasolt. Mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzése a célszerű, mert a megkésett védekezés többnyire jóval kisebb hatékonyságú, és a gyomirtó szerek többsége megkésett kijuttatás esetén a kultúrnövényt is károsíthatja.


A múlt évi csapadékos ősz miatt idén az őszi vetésű kultúrnövények igen eltérő fejlettségi állapotban vannak. A vetést késve, sok helyen nem az optimális időben végezték a gazdák. A vetésidőbeli csúszások következményeit lehet látni az őszi vetésű kultúráknál, fejlettségben, állománysűrűségben. A sok csapadék hatására teljesen telítődtek a talajok nedvességgel, illetve több helyen már belvizes területek is kialakultak. Ezeket a körülményeket nehezen viselik el a kalászosok és a repce is. A belvizes foltok pedig többnyire visszafordíthatatlan hatással lesznek az adott állományokra.

A gyomirtó szerek kijuttatásainál még inkább szem előtt kell tartani a gyomnövények leginkább érzékeny fejlődési állapotát, illetve az ettől eltérő fejlődési szakaszban lévő gyomnövények ellen tudni kell alkalmazni azokat a készítményeket, amelyek a fejlettebb gyomok ellen is hatékonyak tudnak lenni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7286/Vedekezzunk_idoben_a_parlagfu_ellen_