Mediterrán életérzés

2015-07-29 10:45:19 | Módosítva: 2015-07-29 10:50:11

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet provance-i, toszkánai emlékeinkre. Mintha kezdene kialakulni nálunk a pannon-mediterrán stílus.


Pannon-mediterrán stílus

De létezik egyáltalán olyan, hogy mediterrán építészeti stílus? A Földközi-tenger mentén is más-más vidékeken járva, egészen eltérő épületeket, kerteket figyelhetünk meg, mégis, mindegyik mediterrán. A mediterránt nem tekinthetjük szigorúan vett értelemben építészeti stílusnak, a mediterrán jelleg inkább az anyaghasználatban jelenik meg.

Ami először eszünkbe jut az emlékeinkben kutatva, az a kő. Kőkerítések fedkövekkel, kővel burkolt utak, járdák, homlokzatok, és az épületbe lépve is hidegburkolatokat látunk az alsó szinteken. Jellemző még erre a stílusra az égetett agyag, a terrakotta, a fa és a kovácsoltvasból készült korlátok. Csupa természetes anyag. A mediterrán inkább egyfajta életérzés, mint szabályok közé szorított stílus. Életigenlő természet közeliség, életöröm, és ez az, ami remekül illeszkedik a Pannon tájba.Hogyan tudjuk ezt mi megvalósítani? Ha felvet minket a pénz, és építeni akarunk egy új házat, akkor egyszerű a dolgunk, ilyet építünk. De most inkább arról szeretnék szólni néhány mondatban, hogyan érhetjük el ezt a hatást a már meglévő házunknál, nyaralónknál, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb időt és pénzt kelljen erre fordítani.

Kezdjük a kövekkel. Van egy magyarországi cég, az Otti Manufactura, akik a székesfehérvári üzemükben gyártják a teljes munkafolyamat során kézzel készült burkolataikat. Több száz olyan termék közül választhatunk, amik többségükben jól illenek a mediterrán jelleghez. Ebben a székesfehérvári üzemben bemutató terem is van, könnyen kiválaszthatjuk a nekünk tetsző burkolatokat, és ebben az ott dolgozó szakemberek is segítenek. Ha szeretnénk, meg is tervezik a munkát, sőt akár a kivitelezést is elvégzik.

Milyen a jó ide illő burkolat? Megfelelő mechanikai tulajdonságokkal bír, elviseli a terhelést, kopásálló, ellenáll a fagynak és az UV sugárzásnak, nem csúszik, illetve érték és időtálló, kellően klasszikus, ugyanakkor kellően modern, jó hátteret ad a többi kiegészítő elemnek. Röviden a lényeg: funkció és esztétika.


Első lépésben a fő építészeti elemeket öltöztessük új ruhába, hiszen ezek adják majd az egész látvány vázát, ezeket később már nem tudjuk áthelyezni, megváltoztatni. Felragaszthatunk lábazati elemeket a ház homlokzatára és a kerítésre is, ezek optikai stabilitást adnak majd, és látványban össze is kapcsolják a különböző részeket. A természetes kövekhez a megszólalásig hasonló Otti kövekkel burkolhatjuk is a homlokzatot, a kerítést és a kapuoszlopokat. Ezekhez a burkolatokhoz sarokelemeket is tudunk használni. (Ha az épület hőszigetelt, tanácsos a szigetelést még a burkolás előtt néhány plusz dübellel megerősíteni.) A kerítésre és az oszlopokra fedköveket ragaszthatunk, illetve a nyílászárók köré is építhetünk Otti elemekből kőkereteket.

A mediterrán jellegű családi ház egyik legfontosabb eleme a terasz. Ez kapcsolja össze az enteriőrt a kerttel, a természettel. Ezért a terasznak illeszkednie kell látványában az épülethez is, és a kerthez is. A homlokzat burkolata és a terasz járófelülete, ill. ha van, a lépcső kőlapjai biztosítják is ezt a harmonikus kapcsolatot.Beburkoltuk kőlapokkal a főbb elemeket, kezd hasonlítani az épület arra, amit elterveztünk, de még korántsem végeztünk. Most hozzá kell illesztenünk a házhoz és a teraszhoz a kertet. Ezt a munkát már elkezdtük, amikor kővel burkoltuk a kerítést és a kapuoszlopokat. Most innen haladva a kocsibeállón, a kerti úton és a járdán a sor. Természetesen ezeket is kővel burkoljuk. Ha van betonból készült jó minőségű alapunk, erre is felragaszthatjuk a köveket, ha nincs ilyen, akkor vagy készítünk, vagy ún. szárazon rakott technológiával vastagabb Otti térkövekből rakjuk ki ezeket a felületeket.

Elkészültünk a főbb munkálatokkal, de még ne dőljünk hátra az újjávarázsolt teraszunk székében. A tökéletes harmónia eléréséhez még egyéb kiegészítőkre is szükség van. Például kő növénytartókra, kővázákra, kaspókra, virágládákra, esetleg kőasztalra a kertben, vagy padokra, grillsütőre, kerti vagy fali kútra. Az Otti Manufacturánál ezeket is mind beszerezhetjük.

Az épület külső megjelenése, mediterrán hangulata, a belső térben, különösen az alsó szinten is folytatódhat a nappali és a konyha hidegburkolataiban. (Az Otti kövek jól használhatók padlófűtéshez is.)A kő burkolatok olyan hátteret adnak, amihez egyaránt jól harmonizálnak az antik és a modern tárgyak is. A mediterrán konyhára jellemző a sok nyitott polc, a látható használati tárgyak, eszközök.

Ahogy arról már esett szó, a mediterrán nem is annyira stílus, mint inkább egyfajta természetes életérzés, nemcsak megépíteni kell, de használni is, élni, megélni is. A nyáresti grillpartiktól, vagy a terasz asztala melletti borozgatós, vidám baráti beszélgetésektől lesz igazán mediterrán. Ezért illeszkedik ilyen jól ez a stílus a pannon tájhoz, és a szomorúság és a depresszió stigmáitól szabadulni akaró, igenis vidám és életigenlő magyar lélekhez.

Mindez persze még nem hozza ide a Földközi-tengert, de nem is ez volt a célunk. Szerettük volna szebbé, természet közelibbé, harmonikusabbá tenni az otthonunkat, és ez reméljük, sikerült.


Tatár Antal
Otti Manufactura Kft.
Telefon: +36-20-473-8008
www.ottiburkolat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dilatációs hibák beton burkolatoknál

A különféle anyagok, testek a külső körülmények változására, többnyire a térfogatukban történő változását szokás általános értelembe véve dilatációnaknevezni. A hőmérséklet változása miatt a...


Álomkert hét lépésben

Április első napjai tökéletes alkalmat adnak arra, hogy elkezdjük tervezni álmaink kertjének kialakítását. A kertépítés ráadásul nem csak látványos eredménnyel jár, de számos jótékony hatása is...