Mediterrán életérzés

2015-07-29 10:45:19 | Módosítva: 2015-07-29 10:50:11

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet provance-i, toszkánai emlékeinkre. Mintha kezdene kialakulni nálunk a pannon-mediterrán stílus.


Pannon-mediterrán stílus

De létezik egyáltalán olyan, hogy mediterrán építészeti stílus? A Földközi-tenger mentén is más-más vidékeken járva, egészen eltérő épületeket, kerteket figyelhetünk meg, mégis, mindegyik mediterrán. A mediterránt nem tekinthetjük szigorúan vett értelemben építészeti stílusnak, a mediterrán jelleg inkább az anyaghasználatban jelenik meg.

Ami először eszünkbe jut az emlékeinkben kutatva, az a kő. Kőkerítések fedkövekkel, kővel burkolt utak, járdák, homlokzatok, és az épületbe lépve is hidegburkolatokat látunk az alsó szinteken. Jellemző még erre a stílusra az égetett agyag, a terrakotta, a fa és a kovácsoltvasból készült korlátok. Csupa természetes anyag. A mediterrán inkább egyfajta életérzés, mint szabályok közé szorított stílus. Életigenlő természet közeliség, életöröm, és ez az, ami remekül illeszkedik a Pannon tájba.Hogyan tudjuk ezt mi megvalósítani? Ha felvet minket a pénz, és építeni akarunk egy új házat, akkor egyszerű a dolgunk, ilyet építünk. De most inkább arról szeretnék szólni néhány mondatban, hogyan érhetjük el ezt a hatást a már meglévő házunknál, nyaralónknál, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb időt és pénzt kelljen erre fordítani.

Kezdjük a kövekkel. Van egy magyarországi cég, az Otti Manufactura, akik a székesfehérvári üzemükben gyártják a teljes munkafolyamat során kézzel készült burkolataikat. Több száz olyan termék közül választhatunk, amik többségükben jól illenek a mediterrán jelleghez. Ebben a székesfehérvári üzemben bemutató terem is van, könnyen kiválaszthatjuk a nekünk tetsző burkolatokat, és ebben az ott dolgozó szakemberek is segítenek. Ha szeretnénk, meg is tervezik a munkát, sőt akár a kivitelezést is elvégzik.

Milyen a jó ide illő burkolat? Megfelelő mechanikai tulajdonságokkal bír, elviseli a terhelést, kopásálló, ellenáll a fagynak és az UV sugárzásnak, nem csúszik, illetve érték és időtálló, kellően klasszikus, ugyanakkor kellően modern, jó hátteret ad a többi kiegészítő elemnek. Röviden a lényeg: funkció és esztétika.


Első lépésben a fő építészeti elemeket öltöztessük új ruhába, hiszen ezek adják majd az egész látvány vázát, ezeket később már nem tudjuk áthelyezni, megváltoztatni. Felragaszthatunk lábazati elemeket a ház homlokzatára és a kerítésre is, ezek optikai stabilitást adnak majd, és látványban össze is kapcsolják a különböző részeket. A természetes kövekhez a megszólalásig hasonló Otti kövekkel burkolhatjuk is a homlokzatot, a kerítést és a kapuoszlopokat. Ezekhez a burkolatokhoz sarokelemeket is tudunk használni. (Ha az épület hőszigetelt, tanácsos a szigetelést még a burkolás előtt néhány plusz dübellel megerősíteni.) A kerítésre és az oszlopokra fedköveket ragaszthatunk, illetve a nyílászárók köré is építhetünk Otti elemekből kőkereteket.

A mediterrán jellegű családi ház egyik legfontosabb eleme a terasz. Ez kapcsolja össze az enteriőrt a kerttel, a természettel. Ezért a terasznak illeszkednie kell látványában az épülethez is, és a kerthez is. A homlokzat burkolata és a terasz járófelülete, ill. ha van, a lépcső kőlapjai biztosítják is ezt a harmonikus kapcsolatot.Beburkoltuk kőlapokkal a főbb elemeket, kezd hasonlítani az épület arra, amit elterveztünk, de még korántsem végeztünk. Most hozzá kell illesztenünk a házhoz és a teraszhoz a kertet. Ezt a munkát már elkezdtük, amikor kővel burkoltuk a kerítést és a kapuoszlopokat. Most innen haladva a kocsibeállón, a kerti úton és a járdán a sor. Természetesen ezeket is kővel burkoljuk. Ha van betonból készült jó minőségű alapunk, erre is felragaszthatjuk a köveket, ha nincs ilyen, akkor vagy készítünk, vagy ún. szárazon rakott technológiával vastagabb Otti térkövekből rakjuk ki ezeket a felületeket.

Elkészültünk a főbb munkálatokkal, de még ne dőljünk hátra az újjávarázsolt teraszunk székében. A tökéletes harmónia eléréséhez még egyéb kiegészítőkre is szükség van. Például kő növénytartókra, kővázákra, kaspókra, virágládákra, esetleg kőasztalra a kertben, vagy padokra, grillsütőre, kerti vagy fali kútra. Az Otti Manufacturánál ezeket is mind beszerezhetjük.

Az épület külső megjelenése, mediterrán hangulata, a belső térben, különösen az alsó szinten is folytatódhat a nappali és a konyha hidegburkolataiban. (Az Otti kövek jól használhatók padlófűtéshez is.)A kő burkolatok olyan hátteret adnak, amihez egyaránt jól harmonizálnak az antik és a modern tárgyak is. A mediterrán konyhára jellemző a sok nyitott polc, a látható használati tárgyak, eszközök.

Ahogy arról már esett szó, a mediterrán nem is annyira stílus, mint inkább egyfajta természetes életérzés, nemcsak megépíteni kell, de használni is, élni, megélni is. A nyáresti grillpartiktól, vagy a terasz asztala melletti borozgatós, vidám baráti beszélgetésektől lesz igazán mediterrán. Ezért illeszkedik ilyen jól ez a stílus a pannon tájhoz, és a szomorúság és a depresszió stigmáitól szabadulni akaró, igenis vidám és életigenlő magyar lélekhez.

Mindez persze még nem hozza ide a Földközi-tengert, de nem is ez volt a célunk. Szerettük volna szebbé, természet közelibbé, harmonikusabbá tenni az otthonunkat, és ez reméljük, sikerült.


Tatár Antal
Otti Manufactura Kft.
Telefon: +36-20-473-8008
www.ottiburkolat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepráccsal megerősített pázsit

A füves terület a kertben sok gondozást igényel. Ha igazán szép zöld pázsitot szeretnénk, rendszeresen kell nyírni, öntözni, gyomtalanítani, a tápanyagot utánpótolni. Funkciója bővíthető, ha...


Kerti út építése

Térköveinkből betonozás nélkül, ún. szárazon rakott technológiával is kialakíthatunk kerti utakat, járdákat, kocsi beállót, egyéb kerti burkolatokat. Mint minden egyéb hasonló munkálatnál, itt...