Rendszerszintű biztonság egy kézből

2015-08-24 11:23:44 | Módosítva: 2015-08-24 11:48:30

A villámjelenségek megfigyelése, a villámcsapások okozta károk elleni védelem nem mai keletű. A technika fejlődésének köszönhetően, ezeknek a jelenségeknek a hatásairól mind többet tudhattunk meg, amelynek hozadékaként a szakemberek egyre átgondoltabb védelmi megoldásokat fejlesztettek ki.


A villámvédelmi alkatrészek, rendszerek telepítésével, a felhasznált anyagok műszaki színvonalának meghatározásával kapcsolatos jogi szabályozás már a XIX. század végén megjelent, amely mértékadó irányvonalat jelölt ki a szakmának.

A villámvédelmi termékek európai piacán egyértelműen megfigyelhető volt a német cégek térhódítása, amelyek az általánosan elfogadott rendszermegoldások termékeit állították elő, és jelentek meg velük a piacon. Ebben a folyamatban szerzett elévülhetetlen érdemeket a J. Pröpster GmbH., amely a villámvédelmi termékek gyártása terén az elmúlt 35 évben a német és nemzetközi piac elismert szereplőjévé vált.A siker egy új megközelítésnek volt köszönhető, amely a termékfejlesztések fókuszába a végfelhasználók igényeit helyezte. Ennek köszönhetően sikerült kialakítani egy olyan komplex villámvédelmi rendszert, amely megoldást kínált az előforduló gyakorlati problémákra.

A rendszer jellemzői: szerelőbarát kialakítás, multifunkcionalitás, egyszerű készletezés, kitűnő minőség, optimális ár/teljesítmény viszony.

Villámvédelmi termékek, alkatrészek, földelési rendszerelemek

Manapság az objektumok primer védelme egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A magyar szabvány sajátosságait integráló termékpaletta kialakításával igyekszik a cég megfelelni a növekvő szakmai igényeknek. Emellett kifejlesztették a PRÖ-COLOR rendszert, amely már nem hagyja figyelmen kívül a villámvédelmi rendszerrel szemben támasztott optikai elvárásokat sem. A J. Pröpster GmbH. földelési szerelvények széles választékával, több anyagminőségben is komplett megoldást kínál.

Túlfeszültség-védelmi berendezések

Napjainkban rohamléptekkel fejlődik technológiai környezetünk. Számtalan példát lehetne felsorolni itt az egyszerű háztartási elektronikai berendezésektől egészen az automatizált gyártási folyamatokig. A közös vonás ezekben, a környezeti hatásokra rendkívül érzékeny elektronikai rendszerek alkalmazása.

Az iparág fejlődésében forradalminak számított annak a felismerése, hogy a közvetlen villámcsapás másodlagos hatásaként, illetve más hálózati események következményeként nagy túlfeszültség indukálódhat, amely az épület erős-, illetve gyengeáramú hálózatán megjelenve jelentős károkat okoz. Mivel a háztartási és ipari létesítmények vizsgált káreseményeinek legfőbb előidézői a különböző eredetű túlfeszültségek, ezért a cég kifejlesztette a túlfeszültség-védelmi berendezések teljes családját, amely a durva-, a közép-, illetve a finomvédelmi eszközöket foglalja magában.

Az ábrán látható grafikont a Biztosító Társaságok adatai alapján állították össze. Ebből egyértelműen kitűnik a berendezésekben keletkezett károk értéke és a különböző villám- és túlfeszültség-jelenségek közötti kapcsolat.


Elektronikai berendezések káreseményei (%)


Szigetelt és részben szigetelt villámvédelmi rendszerek

A beruházók egyik szembetűnő sajátosságává vált, hogy a gépészeti, kommunikációs és egyéb berendezéseket a hasznos területek jobb kihasználása érdekében a tetőszerkezet fölé helyezték el. Ennek hatására ezek a készülékek fokozott veszélynek vannak kitéve közvetlen villámcsapáskor. Ilyenkor a villám egyrészt a mechanikai és termikus, másrészt a másodlagos hatások következtében hatalmas károkat okozhat, a tápvezetékeken megjelenő túlfeszültségek miatt.

Ezt a problémát egy olyan szigetelt villámvédelmi felfogó rendszer kiépítésével lehet megoldani, amely a nagy értékű berendezést elszigeteli a villámvédelmi rendszertől, és ennek eredményeképpen a felfogók védett terében a berendezés már nincs kitéve közvetlen villámcsapásnak.A vevői igények mind szélesebb körű kielégítése csak következetes termékfejlesztéssel, átgondolt készletezéssel és jó szállítási készséggel valósítható meg. A cég hazai képviseletét is ezeknek az irányelveknek a figyelembe vételével alakították ki, és ma már elismert tagja a villamos szakmának.Varga Péter


Rex Elektro Kft.
J. Pröster magyarországi képviselete
1155 Budapest, Wysocki u. 1.
Telefon: (+36-1) 388-8547
www.proepster.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztartási eszközök villámvédelme

A tavaszi, nyári időszakban jóval gyakoribbak a villámcsapások, amely könnyen tönkre teheti a gázkazánokat is. Felvetődik a kérdés, hogyan védhetjük meg a készülékeket a túlfeszültség okozta...


Mágneses játékok

Mágneses játékokat vizsgáltak a múlt évben a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumában. Két termék forgalmazását kellett megtiltani, mert súlyos...