Rendszerszintű biztonság egy kézből

2015-08-24 11:23:44 | Módosítva: 2015-08-24 11:48:30

A villámjelenségek megfigyelése, a villámcsapások okozta károk elleni védelem nem mai keletű. A technika fejlődésének köszönhetően, ezeknek a jelenségeknek a hatásairól mind többet tudhattunk meg, amelynek hozadékaként a szakemberek egyre átgondoltabb védelmi megoldásokat fejlesztettek ki.


A villámvédelmi alkatrészek, rendszerek telepítésével, a felhasznált anyagok műszaki színvonalának meghatározásával kapcsolatos jogi szabályozás már a XIX. század végén megjelent, amely mértékadó irányvonalat jelölt ki a szakmának.

A villámvédelmi termékek európai piacán egyértelműen megfigyelhető volt a német cégek térhódítása, amelyek az általánosan elfogadott rendszermegoldások termékeit állították elő, és jelentek meg velük a piacon. Ebben a folyamatban szerzett elévülhetetlen érdemeket a J. Pröpster GmbH., amely a villámvédelmi termékek gyártása terén az elmúlt 35 évben a német és nemzetközi piac elismert szereplőjévé vált.A siker egy új megközelítésnek volt köszönhető, amely a termékfejlesztések fókuszába a végfelhasználók igényeit helyezte. Ennek köszönhetően sikerült kialakítani egy olyan komplex villámvédelmi rendszert, amely megoldást kínált az előforduló gyakorlati problémákra.

A rendszer jellemzői: szerelőbarát kialakítás, multifunkcionalitás, egyszerű készletezés, kitűnő minőség, optimális ár/teljesítmény viszony.

Villámvédelmi termékek, alkatrészek, földelési rendszerelemek

Manapság az objektumok primer védelme egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A magyar szabvány sajátosságait integráló termékpaletta kialakításával igyekszik a cég megfelelni a növekvő szakmai igényeknek. Emellett kifejlesztették a PRÖ-COLOR rendszert, amely már nem hagyja figyelmen kívül a villámvédelmi rendszerrel szemben támasztott optikai elvárásokat sem. A J. Pröpster GmbH. földelési szerelvények széles választékával, több anyagminőségben is komplett megoldást kínál.

Túlfeszültség-védelmi berendezések

Napjainkban rohamléptekkel fejlődik technológiai környezetünk. Számtalan példát lehetne felsorolni itt az egyszerű háztartási elektronikai berendezésektől egészen az automatizált gyártási folyamatokig. A közös vonás ezekben, a környezeti hatásokra rendkívül érzékeny elektronikai rendszerek alkalmazása.

Az iparág fejlődésében forradalminak számított annak a felismerése, hogy a közvetlen villámcsapás másodlagos hatásaként, illetve más hálózati események következményeként nagy túlfeszültség indukálódhat, amely az épület erős-, illetve gyengeáramú hálózatán megjelenve jelentős károkat okoz. Mivel a háztartási és ipari létesítmények vizsgált káreseményeinek legfőbb előidézői a különböző eredetű túlfeszültségek, ezért a cég kifejlesztette a túlfeszültség-védelmi berendezések teljes családját, amely a durva-, a közép-, illetve a finomvédelmi eszközöket foglalja magában.

Az ábrán látható grafikont a Biztosító Társaságok adatai alapján állították össze. Ebből egyértelműen kitűnik a berendezésekben keletkezett károk értéke és a különböző villám- és túlfeszültség-jelenségek közötti kapcsolat.


Elektronikai berendezések káreseményei (%)


Szigetelt és részben szigetelt villámvédelmi rendszerek

A beruházók egyik szembetűnő sajátosságává vált, hogy a gépészeti, kommunikációs és egyéb berendezéseket a hasznos területek jobb kihasználása érdekében a tetőszerkezet fölé helyezték el. Ennek hatására ezek a készülékek fokozott veszélynek vannak kitéve közvetlen villámcsapáskor. Ilyenkor a villám egyrészt a mechanikai és termikus, másrészt a másodlagos hatások következtében hatalmas károkat okozhat, a tápvezetékeken megjelenő túlfeszültségek miatt.

Ezt a problémát egy olyan szigetelt villámvédelmi felfogó rendszer kiépítésével lehet megoldani, amely a nagy értékű berendezést elszigeteli a villámvédelmi rendszertől, és ennek eredményeképpen a felfogók védett terében a berendezés már nincs kitéve közvetlen villámcsapásnak.A vevői igények mind szélesebb körű kielégítése csak következetes termékfejlesztéssel, átgondolt készletezéssel és jó szállítási készséggel valósítható meg. A cég hazai képviseletét is ezeknek az irányelveknek a figyelembe vételével alakították ki, és ma már elismert tagja a villamos szakmának.Varga Péter


Rex Elektro Kft.
J. Pröster magyarországi képviselete
1155 Budapest, Wysocki u. 1.
Telefon: (+36-1) 388-8547
www.proepster.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöld rendszámtábla

Tömegesnek még nemmondanánk, de kétségtelenül megjelentek országútjainkon a zöld rendszámtáblával felszerelt gépkocsik. Ahírekben is azt halljuk, hogy azilyen autók vásárlásához az állam...


Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...