Az ásványgyapot hőszigetelés mezőgazdasági alkalmazása

avagy a fóliasátrak új generációja

2014. decemberében Magyarország legnagyobb gombatermelő üzemében, a Bio-Fungi Kft. ócsai telephelyén szigeteltünk. A cég 100%-ban magyar tulajdonban van, és a magyarországi értékesítés mellett a nemzetközi kereskedelem legmagasabb igényeinek is eleget téve látja el termékeivel a gombapiacot. Ehhez igazodva 13 db új laskagomba termesztő egységet építettek.

Mutsy Attilával, a cég tulajdonosával több előzetes egyeztetés alkalmával igyekeztünk megtalálni a legmegfelelőbb terméket, amely képes egy fóliasátor hőszigetelését ellátni.

A sátrak esetében a „főfal“ tulajdonképpen a vázszerkezetre épített hőszigetelés, két réteg speciális fólia között. Így gyakorlatilag olyan termékre volt szükség, amely azon kívül, hogy kellőképpen hőszigetel, ellenálló a folyamatos nyomófeszültséggel szemben, azaz roskadás-mentesen megállja a helyét. A beépítési körülményeket ezen kívül a nagyon magas páratartalom és a beépítési nehézségek jellemzik. Így esett a választás a tekercses kiszerelésben készülő hidrofóbizált Classic 032 szigetelésünkre. 

Mint az összes ásványgyapot hőszigetelésünk - 2008. óta - ez is a teljesen természetes, keményítő alapú, biológiailag semleges ECOSE® technológiájú kötőanyaggal készül. Így a bio elvekkel azonosulva jó választás a Bio-Fungi Kft telepére.

A Classic 032 szigetelést, amely kellően rugalmas ahhoz, hogy felvegye a sátrak ívét, ugyanakkor megfelelő merevséggel rendelkezik, a roskadás elkerülésére két rétegben, összesen 20 cm vastagságban építették be. A 0,032W/mK hővezetési tényező (amely az ásványgyapotok között a legjobb érték) ebben a vastagságban, kiválóan biztosítja a hosszú távú és megfelelő hőszigetelést, így bátran ajánljuk hasonló beépítési területekre.

 Az ECOSE® Technology-val készült ásványgyapot a fenntarthatóság legmagasabb szintjét biztosítja:


  • bio-alapú technológiával készült kötőanyag
  • hozzájárul az épületek belső levegőjének javításához (a hagyományos ásványgyapothoz viszonyítva)
  • elősegíti a fenntartható épületek létrehozását
  • csökkenti a munkahelyi káros hatások mértékét és a gyártás során a szennyezőanyag kibocsátást
  • a gyártás során nincs hozzáadott fenol, fenol-formaldehid és akril, azaz egészségre káros anyagok
A felhasználói előnyök:

  • puhább tapintású
  • kisebb a porképződés
  • szagtalan
  • könnyen vágható

 Ha tervezőként, kivitelezőként, forgalmazóként regisztrálni szeretne a Knauf Insulation adatbázisában, látogassa meg a cég honlapját www.knaufinsulationszigeteles.hu cím alatt! 

Knauf Insulation Kft.
2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 115.
Ügyfélszolgálat:
Tel.: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
info.hu@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.hu