Energiatakarékos fényforrások kiválasztása

2015-09-12 11:15:44 | Módosítva: 2015-09-12 11:21:31

A forgalomban kapható fényforrások egyre kevesebb energiát fogyasztanak, ám a kiválasztásuk nem mindig könnyű. Ezt meghatározzák a meglevő lámpatestek és az izzók egyedi tulajdonságai is. Ezek mellett azonban vásárláskor hasznos olyan tulajdonságaikra is nagyobb figyelmet fordítani, amelyek a céljainknak leginkább megfelelőek. Mire érdemes tehát jobban odafigyelni? Ebben segítenek az alábbi tanácsok.


Figyelembe kell venni, hogy az adott lámpatestbe mekkora izzó fér bele. Ez különösen a régebbi világítótesteknél fontos, amelyeknél meg kell néznünk, hogy a foglalat és a búra között mekkora szabad hely van, és elfér-e benne az új izzó nyaka. A másik, lényeges dolog, hogy milyen a lámpa foglalata. A megszokott Edison menetes E14 és az ennél nagyobb E27-es típusú foglalatokon kívül még számos egyéb foglalatú izzó is beszerezhető, pl. különféle csapos, tűcsapos kivitelűek, amelyek csak a hozzáillő foglalatokba erősíthetők be. Igaz, hogy vannak foglalat átalakítók is, ám ezek plusz helyet igényelnek.


A választás egyéb szempontjai

A következő választási szempont az izzók Watt értéke, azaz teljesítménye, ami azonban nem azonos az izzók fényerejével. Ezt az izzók lumen értéke alapján lehet meghatározni. Minél magasabb a lumen értéke egy izzónak, annál erősebb fénnyel világít. Arra kell figyelni, hogy a legalacsonyabb Watt érték mellett az izzónak a legmagasabb legyen a lumen értéke. Előfordulhat ugyanis, hogy gyártóktól függően azonos Watt érték mellett eltérő lumen értékű az izzó. Ilyen esetben mindig a nagyobb Watt/lumen értékű típust érdemes választani, mert ez azonos fogyasztás mellett több fényt fog szolgáltatni.


A felhasználáskor fontos lehet a fényforrás szórásszöge. A spot-szerűen világító fényforrások 15-25-38 fokban kis szórásszögben világítanak, viszont a 60 foknál nagyobb szórás szögűek már szórt, általános világításra alkalmasak.

Fontos szempont lehet az izzó színhőmérséklete is. A hangulatvilágításhoz a meleg színhőmérsékletű izzók, míg munkához a hideg fényűek az alkalmasabbak. Ezt az izzók Kelvin fok értéke alapján lehet megválasztani, az alacsony értékek melegtónusú fényt adnak, a magasabbak pedig hideg, kékes fényt produkálnak.


Arra is érdemes figyelemmel lenni, hogy az adott izzónak mennyi a várható élettartama. Ez gyártmánytól függően változó lehet, a 10.000 óra már jó eredmény. Az energiatakarékos izzók ugyan nem szeretik a gyakori fel- és lekapcsolásokat, de beszerezhetők olyan változatok is, amelyeknek rövid a bemelegedési idejük, és emellett magas a fel- és lekapcsolási ciklusszámuk. Ezeket a mellékhelyiségekben is lehet használni, ahol viszonylag gyakran kapcsolják fel, és rövid ideig vannak használatban.

Ajánlatos megbízható gyártó termékét vásárolni és nem lényegtelen a fényforrásra vonatkozó garanciavállalás sem. A gyanúsan olcsó termékeket nem célszerű megvásárolni, mert ezek többnyire nem hosszú életűek, és a garanciájuk sem feltétlenül biztosított.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit tegyünk az elhasznált fényforrásokkal?

A fényforrásokhoz kapcsolódóan is fontos a környezettudatos gondolkodás. Egy hagyományos izzót – amíg lehet kapni – elvileg még ki lehet dobni a háztartási szemétbe élettartama végén, mert csak...


Fénypótlás jó világítástervezéssel

A tél közeledtével sokan megborzongnak a sötét, hosszú esték gondolatától – ami bármely hangulatossá tesszük is – pár hónap után már hiányérzetet okoz, sokakban erősíti a depressziós tüneteket. Az...