Energiatakarékos fényforrások kiválasztása

2015-09-12 11:15:44 | Módosítva: 2015-09-12 11:21:31

A forgalomban kapható fényforrások egyre kevesebb energiát fogyasztanak, ám a kiválasztásuk nem mindig könnyű. Ezt meghatározzák a meglevő lámpatestek és az izzók egyedi tulajdonságai is. Ezek mellett azonban vásárláskor hasznos olyan tulajdonságaikra is nagyobb figyelmet fordítani, amelyek a céljainknak leginkább megfelelőek. Mire érdemes tehát jobban odafigyelni? Ebben segítenek az alábbi tanácsok.


Figyelembe kell venni, hogy az adott lámpatestbe mekkora izzó fér bele. Ez különösen a régebbi világítótesteknél fontos, amelyeknél meg kell néznünk, hogy a foglalat és a búra között mekkora szabad hely van, és elfér-e benne az új izzó nyaka. A másik, lényeges dolog, hogy milyen a lámpa foglalata. A megszokott Edison menetes E14 és az ennél nagyobb E27-es típusú foglalatokon kívül még számos egyéb foglalatú izzó is beszerezhető, pl. különféle csapos, tűcsapos kivitelűek, amelyek csak a hozzáillő foglalatokba erősíthetők be. Igaz, hogy vannak foglalat átalakítók is, ám ezek plusz helyet igényelnek.


A választás egyéb szempontjai

A következő választási szempont az izzók Watt értéke, azaz teljesítménye, ami azonban nem azonos az izzók fényerejével. Ezt az izzók lumen értéke alapján lehet meghatározni. Minél magasabb a lumen értéke egy izzónak, annál erősebb fénnyel világít. Arra kell figyelni, hogy a legalacsonyabb Watt érték mellett az izzónak a legmagasabb legyen a lumen értéke. Előfordulhat ugyanis, hogy gyártóktól függően azonos Watt érték mellett eltérő lumen értékű az izzó. Ilyen esetben mindig a nagyobb Watt/lumen értékű típust érdemes választani, mert ez azonos fogyasztás mellett több fényt fog szolgáltatni.


A felhasználáskor fontos lehet a fényforrás szórásszöge. A spot-szerűen világító fényforrások 15-25-38 fokban kis szórásszögben világítanak, viszont a 60 foknál nagyobb szórás szögűek már szórt, általános világításra alkalmasak.

Fontos szempont lehet az izzó színhőmérséklete is. A hangulatvilágításhoz a meleg színhőmérsékletű izzók, míg munkához a hideg fényűek az alkalmasabbak. Ezt az izzók Kelvin fok értéke alapján lehet megválasztani, az alacsony értékek melegtónusú fényt adnak, a magasabbak pedig hideg, kékes fényt produkálnak.


Arra is érdemes figyelemmel lenni, hogy az adott izzónak mennyi a várható élettartama. Ez gyártmánytól függően változó lehet, a 10.000 óra már jó eredmény. Az energiatakarékos izzók ugyan nem szeretik a gyakori fel- és lekapcsolásokat, de beszerezhetők olyan változatok is, amelyeknek rövid a bemelegedési idejük, és emellett magas a fel- és lekapcsolási ciklusszámuk. Ezeket a mellékhelyiségekben is lehet használni, ahol viszonylag gyakran kapcsolják fel, és rövid ideig vannak használatban.

Ajánlatos megbízható gyártó termékét vásárolni és nem lényegtelen a fényforrásra vonatkozó garanciavállalás sem. A gyanúsan olcsó termékeket nem célszerű megvásárolni, mert ezek többnyire nem hosszú életűek, és a garanciájuk sem feltétlenül biztosított.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hagyományos izzó helyett LED

Sokan kérdezik, hogyan választhatják ki lakásvilágításukhoz a megfelelő LED-es fényforrást, melyik LED-es égő melyik hagyományos izzónak, szpotnak lehet az alternatívája. Ez különösképpen fontos,...


Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...