Öntözőrendszerek kiegészítői

2015-09-12 11:44:46 | Módosítva: 2015-09-12 11:47:00

Lapunkban korábban már többször szót ejtettünk az automata, vagy félautomata, telepített öntözési lehetőségekről. Ezek továbbfejlesztése csúcstechnológiás rendszerekké már nem nagy beruházás.


A telepített (föld alá leásott KPE csöves, kiemelkedő-visszasüllyedő szórófejes) öntözőrendszereket, ha egyszer lefektettük a kertbe, azzal már a munka nagy részét elvégeztük. Amennyiben az öntözési körök jól vannak kialakítva, kevés átfedéssel, de teljes lefedettséggel, akkor a rendszerhez csatlakozó szivattyú be és kikapcsolásával a kert tökéletesen beöntözhető. A szórófejek 360 fokos fordulatig fokozatmentesen állíthatók a kívánt szögekre (mind a spray, mind a rotoros, azaz forgó típusok), így a kör bármekkora szeletét képesek beöntözni. E fokozatmentes állíthatóságuknak köszönhetően a kertben a sarkok is kiválóan beöntözhetők, és minél több szórófej van telepítve, annál pontosabban lehet behatárolni az öntözésmentes területeket. Így akár megoldható, hogy amikor az öntöző működik, a járdákon akkor is lehessen közlekedni. Az öntözőrendszer föld alatti része - ha már megvan - néhány tízezer forintból igazi profi rendszerré fejleszthető.Az öntözőrendszerekhez számos kiegészítő berendezés kapható, melyek arra hivatottak, hogy emberi beavatkozás nélkül is, vagy minimális beavatkozással minél inkább képesek legyenek önállóan a növények számára megfelelő vízellátást biztosítani. Egy-egy ilyen kiegészítő 10-30 000 forintos áron megvehető, tehát e csúcstechnika már nem megfizethetetlen. Nézzünk néhány praktikus kiegészítőt, amivel tovább fejleszthető egy telepített öntözőrendszer.


Esőérzékelő, talajnedvesség érzékelő

Az automata öntözőrendszert egyszerűen beprogramozhatjuk, hogy mely napokon, mely időszakokban öntözzön. De mi van, ha csapadékos napok jönnek, hiszen akkor feleslegessé válik pár napig az öntözés. Ilyen esetben át kell programozni az automatikát, vagy ha van beiktatva egy esőérzékelő, akkor az elvégzi helyettünk e munkát. Szó nincs arról, hogy ez nagy munka lenne – kikapacsolni pár napra az öntözést – inkább csak észben kell tartani, és nem elfelejteni ezt a mozzanatot. Vagy ha nem vagyunk otthon napokig, akkor sem kell aggódni egy esőérzékelővel ellátott rendszer esetén, hogy a napi öntözések és a többnapos esőzések együttes vízmennyisége miatt mire hazaérünk, egy tó létesül féltett kertünk helyén.

Az öntözőrendszerekhez használt esőérzékelő egy egyszerű megszakító szerkezet, mely az öntözésvezérlő automatika fő kimeneti áramkörét szakítja meg, bontja azt eső esetén. Az érzékelőben lévő lamellák csapadék hatására megduzzadnak, ezáltal megszakítva az áramkört. Majd miután kiszárad az érzékelő, akkortól minden visszaáll a program szerinti rendszerben, a beállított napi öntözések idejét már nem írja felül – a következő esős napig – az esőérzékelő kapcsoló. Egy ilyen szerkezet 8000-30 000 Ft közötti összegért szerezhető be. A talajnedvesség érzékelők is hasonló elven működnek; ha nedves a talaj, blokkolják az öntözést, de erről majd később, az öntöző automatáknál szólunk.


Áramláskapcsoló

Az áramláskapcsoló az öntözőszivattyú elektromos vezérlését ellátó alkatrész. Érzékeli a víznyomás csökkenését és az átfolyó víz mennyiségét. Akár 1-2 l/perc vízfogyasztás esetén is folyamatosan működteti a szivattyút. Az áramláskapcsoló szárazon-futási védelemmel látja el a szivattyút, így megvédi a káros működéstől, érzékeli a nyomás alatt tartott vezeték szivárgását is. Ha gyakran indul a szivattyú – hogy megvédje annak állapotát – leállítja azt. Ha az öntözőrendszer mágnes-szelepe kinyit, vagy vizet eresztünk a kerti csapról, az áramláskapcsoló rögtön indítja a szivattyút. A csap vagy mágnes szelep elzárása után a kapcsoló még kb. 10 másodpercig működteti az öntöző szivattyút, majd leállítja azt.

Homokleválasztó vagy hidrociklon

A homokleválasztó vagy hidrociklon működése során a vízben lévő lebegő, szilárd halmazállapotú szemcséket szűri ki. Ez azért lényeges, mert ha ezt nem tenné, akkor ezek a szórófejek fúvókáit könnyen eldugíthatnák, szóval homok nem kell az öntözőrendszerbe.

A homokleválasztó ciklon működési elve egyszerű, a centrifugális erőt kihasználva a hidrociklon oldalfala irányába kiszorítja a homokszemcséket vagy más szilárd szennyeződéseket, és leülepíti azokat a homokleválasztó ciklon aljára. Fém anyaga rozsdamentes és saválló, nyomástűrő képessége általában 6 bár. A homokleválasztó ciklon felső oldalán lévő részen keresztül érkezik meg a víz a hidrociklonhoz (pl. fúrt kútból, ásott kútból, ülepítő tartályból, ciszternából stb.) egy szivattyú vagy öntöző szivattyú segítségével. A kellő centrifugális erő eléréséhez minimum 25-30 l/perc vízmennyiségnek kell áthaladni a homokleválasztón, hogy a lebegő szennyeződéseket le tudja ülepíteni. A már megtisztított víz, öntözővíz a hidrociklon tetején lévő csonkon távozik.

A homokleválasztó ciklont légteleníteni kell, különben nem látja el a funkcióját. A légtelenítés a hidrociklon tetején lévő légtelenítővel történik. A légtelenítő menetrészbe tekerhetünk golyós-csapot is, de célszerűbb, ha egy automata légtelenítő szelepet vásárolunk, így nem fordulhat elő, hogy a szerkezet átereszti a szennyeződéseket. A ciklon alján egy csatlakozási lehetőség van, amire már nyugodtan szerelhetünk ürítő csapot, hogy a felhalmozódott homokot, szennyeződéseket egyszerűen ki tudjuk ereszteni a homokleválasztóból. Célszerű az ürítő csap elé egy könyök-idomot felszerelni, az egyszerűbb tisztítás érdekében.

Visszacsapó szelep és lábszelep

Az öntözővíz áramlásának egyirá­nyú­sí­tását végzi, azaz a vizet csak egy irányba engedi áramlani: a kert felé. Alkalmazása bizonyos helyzetekben javasolt, de néha elengedhetetlen. Megtalálható a rendszer legelején, beépíthető lejtős csőhálózatokba (lejtős területen megakadályozza a csőhálózat alsó szórófejeken keresztüli leürülését), sőt speciális változatai a szórófejekbe építve gátolják meg a leürülést, visszafolyást.

A lábszelep a visszacsapó szelep módosított változata. Szivattyúk szívócsövének a végére kell szerelni, így az öntözés leállta után nem ejti el a vizet a szivattyú, problémamentesen fog indulni a következő alkalommal is. Durva szűrőkosárral egybeépítve is kapható, ez védi a szivattyút a nagyobb szennyeződésektől.

Úszókapcsoló

Az úszókapcsolót gyakran alkalmazzák kisebb csatornákban elhelyezett merülős átemelő szivattyúkhoz. Ürítési és töltési funkcióra egyaránt alkalmas. Gyakran gyárilag rászerelve megtalálható szivattyúkon. A szivattyúra szerelt változat lényege, hogy megvédje a merülő szivattyút a szárazon működéstől. Az úszókapcsoló – mint neve is jelzi – úszik a víz tetején, vagy legalábbis amennyire lehet, a víz felszínén tartózkodik. Ha lecsökken a vízszint az úszókapcsoló is alacsonyabbra kerül. Amennyiben a vízszint annyira lecsökken, hogy már a szivattyú működését veszélyezteti, azaz a vízszint a szívócsonk szintjére süllyed, az úszókapcsoló is lesüllyed, és kikapcsolja, a gépet mielőtt az leégne.


Öntöző automaták, öntözőórák

Az öntözőkomputerek, öntözőórák használatával, tökéletesen automatizálható az öntözés. E szerkezetek képesek a mobil esőztetők, a csepegtetőrendszerek, vagy mikro-szórófejes öntözési megoldások vezérlésére is. Az adott modelltől függően különböző öntözési programok közül választhatunk, melyeken belül rugalmasan módosíthatjuk az öntözési időket, ciklusokat vagy napokat. Ha nagyobb öntözőrendszer telepítését tervezzük több külön körrel, erre is megoldást kínál az öntözésvezérlő. Függetlenül attól, hogy elérhető-e az elektromos hálózat, vagy sem, a különböző kerti szituációkat a megfelelő módon számításba lehet venni. A talajnedvesség-, és esőérzékelővel teljesen automatikussá teheti az öntözés folyamatát a csapadékviszonyoknak, illetve a talaj nedvességének megfelelően.


Az öntözőóra talajnedvesség érzékelővel esőztetők, csöpögtető-rendszerek és süllyesztett öntözőrendszerek automatikus vezérléséhez akár egyszerre is alkalmas. Az érzékelő a talaj nedvességtartalmától függően nyitja és zárja az öntözőórát. Az öntözésvezérlésben a talajnedvesség érzékelésével víztakarékos megoldást jelentenek e szerkezetek. A szenzor elkezdi és befejezi az öntözési folyamatot a talajnedvesség alapján. Választható talajnedvesség vizsgálat nappal, éjszaka vagy folyamatosan. Az öntözésaktiválás indítása minden 12, 24, vagy 48 órában történik, a szenzor megakadályozza vagy befejezi az öntözést a megfelelő talajnedvességnél. Választható maximális öntözési idő 1-120 perc. Kézi üzemeléssel is működtethető, de amelyik öntözőóra elem-állapotjelzővel is felszerelt annál ez is biztosítja a precíz működést – amíg az elemek jó állapotban vannak. Áruk 13 000-20 000 forint közötti.

Vízelosztó automaták

Hasznos szerkezet, főleg öntözővezérlővel kombinálva gondoskodik akár 6 különböző terület teljesen automata öntözéséről, egymást követően. Lényege, hogy a szivattyú teljesítményétől és az adott kút vízhozamától függően adott méretű terület öntözhető be egyszerre. A csövekben csökken a nyomás a víz megtett útjával arányosan, és ha ez egy szint alá csökken, akkor már a szórófejeket nem képes működtetni. Ilyenkor több körben kell öntözni, a körök pedig időben egymás utáni sorrendben kapják a vizet. A vízelosztó e különálló öntözési körök vízellátását vezérli, hogy egymás után megfelelő sorrendben és ideig menjen az öntözés.

Például öntözhetjük a gyepet egy esőztetővel; a cserepes növényeket, virágágyásokat, a sövényeket és a virágládákat csepegtető öntözőrendszerrel – de valószínűleg csak sorban egymás után. Az öntözőkomputer a programja szerint egymást követően automatikusan kinyitja a kimeneteket. Gyakorlatilag a vízelosztó a kert igényeihez rugalmasan hozzáigazítható. Ez azt jelenti, hogy öntözhetünk 2 különböző területet, de akár 6-ot is. Azokat a kimeneteket, amelyeket nem szeretnénk használni, egyszerűen kikapcsolhatjuk.

Mivel a különböző növények különböző vízigénnyel rendelkeznek, ezért az öntözőkomputer segítségével az öntözés időtartamát is beprogramozhatjuk. Így a vízelosztó a kívánt mennyiségű vizet a megfelelő helyre szállítja. Ez az intelligens megoldás ideális akkor is, ha a rendelkezésre álló vízmennyiség nem elegendő az összes öntözési eszköz egyidejű használatához. A vízelosztót egyszerűen szereljük fel a ház oldalára vagy rögzítsük a földre. Ára 20 000 forint körüli.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Repülő autó

Egy szlovák cég azt ígéri, hogy ez a repülő autó 2 éven belül gyártásba kerül.


Toyota Hilux

Robusztus, átgondolt technológiájával és tartósságával a Hilux nemcsak a Toyota, de az autóipar történetében is kiemelt helyet érdemelt ki négy évtizedes pályafutása során. Természetes hát, hogy...