Mini spájz-szekrény

2015-09-16 11:53:37 | Módosítva: 2015-09-16 11:59:29

Lakótelepi lakások átalakítása során kedvelt megoldás az amerikai konyha. Ahol erre mód van – a konyha és a nappali szomszédos, és csak válaszfal elem osztja el a két helyiséget – ott könnyű a két teret egybe nyitni, és viszonylag tágas nappalit létrehozni. A megoldásnak azonban áldozatai is vannak.


Az egyik áldozat...

...rendszerint az ún. spájzszekrény. Ez a kis bútor eredetileg a konyhában volt, de a fallal együtt megszűnt, mert optikailag nagyon megtörte volna a teret az amerikai konyhás változatban. Funkciójára azért mégis csak szükség van, így egy lényegesen kisebb, és a teret nem megtörő változattal lett pótolva az eredeti megoldás.

A szekrényke mindössze 25 cm mélységű, 60 cm széles, és magassága a konyhapulttal esik egybe. Anyaga sima bútorlap, ami színében a konyháéval egyező. Belül két polcot kapott. A lapszabászatban méretre vágott, és a kijelölt éleken lefóliázott lapelemeket ragasztott köldökcsapokkal erősítettük össze. A kisbútornak alja nincs, de hátfala van; sima, egy oldalon laminált farostlemez. Ezen a hátfalon dekopírfűrésszel lett kivágva a szellőzőnyílás, ami a falon – az eredeti spájzszekrény miatt – meglévő szellőzőnyíláshoz csatlakozik. A szekrény belseje felöl ez egy elszívó-rácsot kapott. A szekrényke tolóajtóval lett szerelve, mert ennek kisebb a helyigénye. A tolóajtó elemei szintén készen megvásárolhatók.

Egy kisebb háztartás igényeit megfelelően kielégíti a kis spájzszekrény. A lakás központi elszívója miatt a szekrénybe folyamatosan áramlik a kinti levegő, így ősztől tavaszig megfelelően hűvös van benne; ideális hőmérsékleti körülmények a gyümölcsök, zöldségek, sőt még az italok számára is. Nyáron a szellőzőnyílást valószínűleg érdemes elzárni, mert akkor a meleget szívja be.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tüzelőanyag helyes tárolása

Amikor kiválasztottuk a megfelelő tűzifánkat, gondoskodnunk kell a tárolásáról. A megvásárolt fa nem minden esetben száraz a megfelelő mértékben, a tüzeléshez 20% alatti nedvességtartalom az...


Praktikus tárolók a garázsban

Rendrakás és lomtalanítás kéz akézben járnak. A felesleges holmik kidobása nélkül nem lehet rendet tartani. Ha ez megtörtént, számos praktikus tárolási megoldás közül választhatunk a garázsban vagy...