Mini spájz-szekrény

2015-09-16 11:53:37 | Módosítva: 2015-09-16 11:59:29

Lakótelepi lakások átalakítása során kedvelt megoldás az amerikai konyha. Ahol erre mód van – a konyha és a nappali szomszédos, és csak válaszfal elem osztja el a két helyiséget – ott könnyű a két teret egybe nyitni, és viszonylag tágas nappalit létrehozni. A megoldásnak azonban áldozatai is vannak.


Az egyik áldozat...

...rendszerint az ún. spájzszekrény. Ez a kis bútor eredetileg a konyhában volt, de a fallal együtt megszűnt, mert optikailag nagyon megtörte volna a teret az amerikai konyhás változatban. Funkciójára azért mégis csak szükség van, így egy lényegesen kisebb, és a teret nem megtörő változattal lett pótolva az eredeti megoldás.

A szekrényke mindössze 25 cm mélységű, 60 cm széles, és magassága a konyhapulttal esik egybe. Anyaga sima bútorlap, ami színében a konyháéval egyező. Belül két polcot kapott. A lapszabászatban méretre vágott, és a kijelölt éleken lefóliázott lapelemeket ragasztott köldökcsapokkal erősítettük össze. A kisbútornak alja nincs, de hátfala van; sima, egy oldalon laminált farostlemez. Ezen a hátfalon dekopírfűrésszel lett kivágva a szellőzőnyílás, ami a falon – az eredeti spájzszekrény miatt – meglévő szellőzőnyíláshoz csatlakozik. A szekrény belseje felöl ez egy elszívó-rácsot kapott. A szekrényke tolóajtóval lett szerelve, mert ennek kisebb a helyigénye. A tolóajtó elemei szintén készen megvásárolhatók.

Egy kisebb háztartás igényeit megfelelően kielégíti a kis spájzszekrény. A lakás központi elszívója miatt a szekrénybe folyamatosan áramlik a kinti levegő, így ősztől tavaszig megfelelően hűvös van benne; ideális hőmérsékleti körülmények a gyümölcsök, zöldségek, sőt még az italok számára is. Nyáron a szellőzőnyílást valószínűleg érdemes elzárni, mert akkor a meleget szívja be.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tiszta levegős energiatárolás

Kriogén technológiájú energiatárolót építenek az Egyesült Királyságban, Manchestertől alig 10 kilométerre. Európa legnagyobb kapacitású rendszere egyhuzamban akár négy hétig is képes lesz áramot...


Praktikus tárolók a garázsban

Rendrakás és lomtalanítás kéz akézben járnak. A felesleges holmik kidobása nélkül nem lehet rendet tartani. Ha ez megtörtént, számos praktikus tárolási megoldás közül választhatunk a garázsban vagy...