Kihirdették az ErP rendelet módosítását

Haladék a kazáncserére

2015-09-18 16:01:04 | Módosítva: 2015-09-18 16:02:11

Az ErP témájú konferencián Marczinkó Zoltán István a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány 65/2011. (IV. 15.) Kormány rendeletének új módosítása hatályba lép, melyben a hagyományos, nem kondenzációs gázkészülékek használatbavételére türelmi időt szabnak ki Magyarországon - írja a vgf.hu.


Több mint fél éves lobbi tevékenysége után a minisztérium meghallgatva a szakmai indokokat, és ez alapján egy ésszerű, racionális döntést hozott. Méltányossági alapon olyan időszakot biztosítanak a végfelhasználók részére, mely az új direktíva hazai adaptálását lehetővé teszi.

Különösen az elmúlt fél évben erősödött fel az a lobbi, ami a hagyományos gázkészülékek használatbavételének szeptember 26-ai betiltását hosszabbította volna meg. A fűtéstechnikával foglalkozó szakemberek minden felelős képviselője egyetértett abban, hogy az irányelvek pozitív üzenete előremutató. A kérdés, hogy a magyar háztartások, a hazai gázkészülék park jellege lehetővé teszi-e a megszabott határidőn belül a hatékony reformot. A kereskedők polcain betárolt több mint 20 000 készülék sorsa, bizonytalan "legális" használatbavételi eljárása komoly változásokat okozhatott volna a piacon.

Néhány nappal a rendelet hatálybalépése előtt megszületett a várva várt módosítás. A kormány méltányossági alapon egy türelmi időt határozott meg a lakossági felhasználók részére. Ez alapján 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket, tehát 10 hónap maradt a készülékvásárlásra, tervezésre, engedélyeztetésre, kivitelezésre és beüzemelésre.

Várhatóan a rendeletmódosítás alapján a gázművek is felülvizsgálja korábbi nyilatkozatát, és meghosszabbítja a beadási határidőt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kazáncsere, erp

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangcsillapított lefolyóvezeték

Az elmúlt években több felmérés hasonló eredményt hozott, miszerint a lakókörnyezetünkben fellépő zavaró tényezők közül az emberek 60%-a számára a zaj alegzavaróbb. 2014 tavaszán ahíradásokban...


Hűtsön, fűtsön Bosch klímával

A Bosch korszerű megoldást kínál a megfelelő komfort fenntartására a helyiségekben alegjobb levegőminőséget biztosító hőmérséklet-szabályozással. Aklímaberendezések úgy készülnek, hogy...