Kihirdették az ErP rendelet módosítását

Haladék a kazáncserére

2015-09-18 16:01:04 | Módosítva: 2015-09-18 16:02:11

Az ErP témájú konferencián Marczinkó Zoltán István a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány 65/2011. (IV. 15.) Kormány rendeletének új módosítása hatályba lép, melyben a hagyományos, nem kondenzációs gázkészülékek használatbavételére türelmi időt szabnak ki Magyarországon - írja a vgf.hu.


Több mint fél éves lobbi tevékenysége után a minisztérium meghallgatva a szakmai indokokat, és ez alapján egy ésszerű, racionális döntést hozott. Méltányossági alapon olyan időszakot biztosítanak a végfelhasználók részére, mely az új direktíva hazai adaptálását lehetővé teszi.

Különösen az elmúlt fél évben erősödött fel az a lobbi, ami a hagyományos gázkészülékek használatbavételének szeptember 26-ai betiltását hosszabbította volna meg. A fűtéstechnikával foglalkozó szakemberek minden felelős képviselője egyetértett abban, hogy az irányelvek pozitív üzenete előremutató. A kérdés, hogy a magyar háztartások, a hazai gázkészülék park jellege lehetővé teszi-e a megszabott határidőn belül a hatékony reformot. A kereskedők polcain betárolt több mint 20 000 készülék sorsa, bizonytalan "legális" használatbavételi eljárása komoly változásokat okozhatott volna a piacon.

Néhány nappal a rendelet hatálybalépése előtt megszületett a várva várt módosítás. A kormány méltányossági alapon egy türelmi időt határozott meg a lakossági felhasználók részére. Ez alapján 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket, tehát 10 hónap maradt a készülékvásárlásra, tervezésre, engedélyeztetésre, kivitelezésre és beüzemelésre.

Várhatóan a rendeletmódosítás alapján a gázművek is felülvizsgálja korábbi nyilatkozatát, és meghosszabbítja a beadási határidőt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kazáncsere, erp

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kérdések és válaszok az ErP rendelet kapcsán

Úgy véljük, az ERP rendelet és annak módosítása, illetve halasztása kapcsán számtalan kérdőjel fogalmazódik meg. Nem csak az, hogy a gyártók és forgalmazók hogyan gondolkozzanak az elkövetkező...


„Széntermelő” kenyérpirító

Igen, a kenyérpirítók idővel kevés szenet is termelnek, meg kellemetlen szagokat. Az ok nemcsak a túl hosszúra állított pirítási idő, hanem a kenyérszeletekről pirítás közben leváló, a kenyértartó...