Kerítés, támfal, medence fedése

2015-09-22 09:12:24 | Módosítva: 2015-09-24 10:49:56

A fedlapok vagy fedkövek olyan betonelemek (esetleg kövek, műkövek), amelyek az épített falsávot hivatottak megóvni a beszivárgó nedvességtől. Ha az esővíz a falba jut, akkor számítani lehet a téli fagyok repesztő hatásaira. Ez tönkreteheti a kerítést, támfalat.


Több olyan vállalkozást találunk az interneten, melyek betonelemeket készítenek – részint fedlapokat –, de az esztétikai élmény általában messze elmarad az elvártaktól. A leggyakrabban egyszerű szürke, de van, hogy színes beton az elemek alapanyaga, léteznek ennél igényesebb csiszolt műkövek is.


Esztétika és funkció

Az Otti fedkövek anyagában színezett, öntömörödő betonból készülnek, vagyis kiválóan bírják a fagyokat és a vizet. Nem fakulnak ki, mert a természetes vasoxid színezékek elviselik az UV-sugarakat. Az „adalékvázat” fagytűrő kvarc szemcsék alkotják, kötőanyaga pedig 52,5-ös portlandcement, amely a kereskedelemben forgalmazott legerősebb kötőanyag.

Nemcsak funkcionális szempontból, de esztétikailag is különleges darabok ezek, melyek leginkább antik faragott kőlapoknak látszanak, az éleknél profilozott kiképzéssel. A színek teljesen eredeti receptek alapján készülnek, így megtévesztően hasonlítanak egy eredeti mészkőre, vagy homokkőre.

Hoffer Ottó (Otti Manufactura) elmondta

„A fedkövek alsó élébe – kívánság szerint – többször vízorrt marunk, mert a lecsöpögő vízcseppek lefolynak a falon, és a vakolaton nyomot hagynak. Gyakori esőzéskor áztatják a falat. Az oszlopokhoz körben profilozott (háztető formájú) oszlopsapka is létezik, a falsávok, parapetfalak pedig szalagszerű kiképzéssel készülnek. Némelyik fedkőhöz záró – esetleg forduló elem is tartozik. Érdemes figyelni a vastagságra is, mert az épített környezethez illő robosztus, illetve vékonyabb típus alapvetően meghatározza az összképet, elvégre sokszor csak a fedlap éle látszik bizonyos magasságban!”

Különleges feladat lehet egy-egy medence peremének kiképzése, mert ahány féle medencegyártó létezik a világon, annyi speciális sávképzés, lezárás szükséges hozzá. És még a trendekről nem is beszéltünk!

„A hagyományos medencék peremét az ún. bálnakő alkotja, de például a fémvázas fedett medencék esetében erre nincs szükség, mert a medencetér pereme közvetlen a túlfolyó rácsával találkozik. Persze kőburkolat ilyenkor is szükségeltetik, hiszen a medence közvetlen környéke általában kővel, betonlappal, esetleg térkővel burkolható. Az egyszerűen lebetonozott aljzatra ragasztott greslapok egy idő után elvesztik bájukat. A nagy hőtágulásnak kitett medence környéke gyakran nem kívánt módon dilatál, és a burkolat összetöredezik. A masszívabb Otti köveket ajánlom!”

Fedköveket használhatunk: kerítésen, támfalon, kéményen, medencénél vagy a ház oromfalán.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöld homlokzatok

Már hatezer évvel ezelőtt is készítettek lugasokat Egyiptomban, Babilóniában - ezek tekinthetők a zöld homlokzatok elődeinek. A futónövényekkel felöltöztetett házfalaknak számos előnye van, és ha...


Fémkerítések festése

Bárhogyan is óvjuk a külső fémkerítéseket és korlátokat, egy idő múlva a bevonatuk mindenképpen felújításra szorul. Az időjárás szélsőséges hatásai, és az előzőleg nem kellő gondossággal felvitt...