Cserép az ablakpárkányon

2015-09-22 09:47:40 | Módosítva: 2015-09-22 09:51:16

Egy elég mély ablakpárkányon a muskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan mozdulatot, és a földdel teli láda lezuhanhat.


A műanyag virágláda rögzítésére persze sok lehetőség van. Lefúrhatjuk a párkányhoz és csavarokkal hozzáerősíthetjük (ehhez meg kell fúrnunk a párkányt és sajnos a láda vízfogó tálcáját is), vagy az oldalfalakban alakíthatunk ki rögzítési pontokat (dübel és szemescsavar) és azokhoz erős dróttal foghatjuk a ládát.

A különböző lehetőségek közül az egyik, hogy a redőny lefutóját használjuk fel a rögzítéshez. Ennek az az előnye van, hogy sem az ablakpárkányt, sem a falat nem kell megfúrni, mindössze a műanyag ládán kell egy minimális átalakítást végeznünk. Mégpedig azt, hogy a láda peremét a sarkoknál befűrészeljük és kivágjuk belőle egy 10x30 mm keresztmetszetű léc helyét. A lécet abban a hosszúságban vágjuk méretre, hogy a redőny két lefutójának vályújába stabilan be tudjuk illeszteni. Ezután a lécet két átmenő csavarral rögzítsük a virágládához, és kicsit elbillentve már a rögzítő léccel felszerelt ládát oda is tehetjük az ablakpárkányra – természetesen most már úgy, hogy a léc végei a redőny lefutójába illeszkedjenek.

A megoldás előnye, hogy a virágládát bármikor, egyetlen mozdulattal – akár virággal beültetve is – ki tudjuk emelni a helyéről. Hátránya, hogy amíg a virágláda ott van, a redőnyt csak a láda pereméig tudjuk lehúzni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7363/Cserep_az_ablakparkanyon