Siemens: Synco Living rendszer

2015-10-09 10:17:18 | Módosítva: 2015-10-09 10:38:15

Az intelligens ún. „smart” megoldások ma már elengedhetetlen elemei a mindennapoknak. Okostelefonokkal kommunikálunk, otthon smart-TV-ken nézzük a televíziós és internetes tartalmakat, tájékozódásunkat GPS-alapú navigáció segíti. Vajon milyen lehetőségek állnak rendelkezé­sünkre, ha otthonunkat, a család legfőbb vagyontárgyát jelentő házat vagy lakást szeretnénk egy korszerű, hatékony és a smart megoldásokat hordozó intelligens automatikával ellátni?


Intelligens otthon távfelügyelettel

Gyakori az a vélekedés, hogy egy intelligens otthon elsősorban kényelmi és látvány elemeket kell, hogy szolgáltasson. Mivel egy épület esetében komfort érzetünket elsősorban a megfelelő levegő hőmérséklet és levegő minőség (szellőzés) fogja meghatározni, ezért egy valóban korszerű és intelligens automatikának elsődlegesen a gépészeti eszközöket (fűtés, hűtés, szellőzés) kell tudni hatékonyan és pontosan szabályozni, és ezek után kell, hogy alkalmas legyen árnyékolás- és világításvezérlésre, illetve más kényelmi szolgáltatásokra.

Ugyanakkor, ha költségtakarékossági szempontok szerint közelítünk a kérdéshez, akkor is elsődlegesen a gépészeti automatizálás irányából érdemes fejleszteni, hiszen egy épület üzemeltetési költségeinek meghatározó része (60-80%-a) szintén a fűtési/hűtési és szellőztetési igény kiszolgálása kapcsán keletkezik. Egyúttal célszerű volna, ha az automatika rendszer telepítése minél kevesebb rombolással járna és jó volna, ha a választott rendszerünk olyan kommunikációs képességgel rendelkezne, amely nyitottsága révén lehetővé teszi idegen gyártók eszközeinek integrálását is.


A Siemens Synco Living rendszere ezen gondolatok mentén került kifejlesztésre és egyetlen komplex rendszerben kínálja valamennyi fent részletezett előnyös jellemzőt. A rendszer alapvetően vezeték nélküli kommunikációra épülő elemekből áll, így a sokakat elriasztó nehézkes és költséges kábelezési igény már a múlté. A rendszer utólag is egyszerűen és gyorsan telepíthető, és csak minimális helyszíni munkálatokat igényel. A Siemens átgondolt működési koncepciójának köszönhetően a nagyszámú rádiós eszköz használata ellenére a rendszer által okozott ún. elektro-szmog csupán töredéke egy – ma már szinte mindenütt megtalálható – vezeték nélküli Wifi hálózatnak. A rendszer funkciói családi ház méretre lettek optimalizálva, de társasházakhoz, kisebb panziókhoz ugyancsak optimális automatizálási lehetőséget kínál. A KNX/EIB buszprotokoll alkalmazásával a rendszer nagyobb hálózatba integrálható, illetve megoldható más gyártók kompatibilis eszközeinek kapcsolódása is.

A hatalmas előny az egyszerű felprogramozásban és üzembe helyezésben rejlik. Érkezési és távozási program éppúgy beállítható, mint pl. pánik-program, amely aktiválás esetén az akusztikus hibajelzés mellett akár a családi ház teljes világításának bekapcsolásával hívja fel a figyelmet a behatolásra. Egy jelentős biztonsági szempont a nyitott ablakok figyelése és megjelenítése a központi képernyőn, vagy a jelenlét szimulálása a lakó távolléte esetén – például a világítás, a rolók, a kertvilágítás vagy az öntözés lakókra jellemző automatikus kapcsolása segítségével.

Minden Synco Living komponens rádiójelekkel kommunikál. Fejlesztéskor nagyon fontos szempont volt, hogy a komponensek az energiafelhasználást és az elektro-szmog, vagyis az elektromágneses sugárzás mértékét a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék. Így a kommunikációba bevont elemek csak abban az esetben küldenek rövid üzenetet, ha valami megváltozott az állapotukban, vagy központi lekérdező jelet kapnak. Mérések bizonyítják, hogy a Synco Living eszközök elektromágneses teljesítménye egy mobiltelefon készülék teljesítményének csak századrésze.


A Plug&Play elv lehetővé teszi a programozást és az üzembe helyezést további szoftver eszköz nélkül a központi kezelőről. A funkciók és komponensek bővítése bármikor lehetséges, úgy, hogy a felhasználó kezdhet például egy szabványos fűtésszabályozási csomaggal, melyet egyéni igényei szerint bővíthet a későbbiekben biztonságtechnikai, világítási vagy árnyékolási funkciókkal. Ha az épületben már van meglévő Synco700 szabályozó (pl. fűtési vagy légtechnikai szabályozó), vagy más KNX/EIB kommunikációjú rendszer, akkor azok is a rendszerhez kapcsolhatók.

A rendszer moduláris bővíthetőségének köszönhetően minden megrendelő a pillanatnyi szükségleteihez és anyagi lehetőségéhez szabhatja aktuális igényeit, és rendszerét lépésről-lépésre fejlesztheti fel – akár évek alatt –, folyamatosan közelítve az elérhető maximális komfortot, biztonságot és luxust. A teljes rendszer kezelhető, ellenőrizhető és felügyelhető a lakásközpontból, vagy web-szerverrel kiegészítve bármilyen számítógépről vagy mobil eszközről (PC, laptop, tablet vagy okostelefon).


A rendszer főbb jellemzői címszavakban:

Fűtés/hűtés szellőzés teljes körű szabályozása:

– Egyedi helyiséghőmérséklet szabályozás (maximum 12 zónára).

– Radiátoros és padlófűtés szabályozás, energiaigény jel kiadással.

– Hűtés szabályozása (kondenzáció figyelése).

– Szellőztető berendezés működtetése (fokozat kapcsolás, szűrőfigyelés, fagyvédelem, időprogram).

– Hőmennyiségmérők, víz- és villamos mérőórák integrálásának lehetősége.


Kényelmi, biztonsági funkciók integrálása rádió-frekvencián vagy KNX/EIB buszon keresztül:

– Világítás vezérlése (dimmelés, kapcsolás, csoport-vezérlés).

– Árnyékolók és rolók működtetése (kézi kapcsolóval vagy automatikusan).

– Más gyártók KNX/EIB komponenseinek integrálása (pl. kézi jelzésadó).

– Ablak és ajtókontaktusok integrálása/figyelése a kijelzőn történő megjelenítéssel.


Lehetséges időprogramok:

– Távollét program: Minden, vagy bizonyos világítások kikapcsolása távollét esetén, bizonyos árnyékolók zárása, fűtés komforton kívüli fokozatban vagy csökkentve.

– Érkezési program: világítási program bekapcsolása, árnyékolók nyitása, kerti locsolás, világítás bekapcsolása stb.

– Pánik program: sokkoló világítás, optikai/akusztikus riasztás (fény/hang)jelzés.

– Időjárási adatok megjelenítése a kijelzőn, barométer funkció.

– Szabadság program.


Kommunikáció/távműködtetés kiegészítő eszközökkel:

– Számítógépes elérés ACS szoftverrel, hagyományos vagy GSM modemmel.

– SMS, e-mail küldés.

– Web és VAP hozzáférés, Ethernet.

– Felhő alapú elérés és/vagy okostelefon applikáció.


Bővebb tájékoztatásért vagy részletes műszaki információkért keresse a Siemens munkatársait:


Telefon: (+36-1) 471-1355
E-mail: cps.hu@siemens.com
www.syncoliving.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos otthon: WiFi-s eszközökkel

Hogyan tehetjük otthonunkat, környezetünket, életünket kényelmesebbé, automatizálttá modern eszközök (szenzorok, szabályozók) segítségével. Erről szólnak az „okos otthonok”. Bemutatunk néhány WiFi...


Meleg otthon kényelmesen, bárhonnan…

Hideg lakásba érkezni fázós napokon, vagy a megérdemelt pihenést vacogással kezdeni – nemjóérzés. Akinek programozható fűtése van, annakkönnyebb – bár, ha nem megszokott időben érkezünk haza,...