Siemens: Synco Living rendszer

2015-10-09 10:17:18 | Módosítva: 2015-10-09 10:38:15

Az intelligens ún. „smart” megoldások ma már elengedhetetlen elemei a mindennapoknak. Okostelefonokkal kommunikálunk, otthon smart-TV-ken nézzük a televíziós és internetes tartalmakat, tájékozódásunkat GPS-alapú navigáció segíti. Vajon milyen lehetőségek állnak rendelkezé­sünkre, ha otthonunkat, a család legfőbb vagyontárgyát jelentő házat vagy lakást szeretnénk egy korszerű, hatékony és a smart megoldásokat hordozó intelligens automatikával ellátni?


Intelligens otthon távfelügyelettel

Gyakori az a vélekedés, hogy egy intelligens otthon elsősorban kényelmi és látvány elemeket kell, hogy szolgáltasson. Mivel egy épület esetében komfort érzetünket elsősorban a megfelelő levegő hőmérséklet és levegő minőség (szellőzés) fogja meghatározni, ezért egy valóban korszerű és intelligens automatikának elsődlegesen a gépészeti eszközöket (fűtés, hűtés, szellőzés) kell tudni hatékonyan és pontosan szabályozni, és ezek után kell, hogy alkalmas legyen árnyékolás- és világításvezérlésre, illetve más kényelmi szolgáltatásokra.

Ugyanakkor, ha költségtakarékossági szempontok szerint közelítünk a kérdéshez, akkor is elsődlegesen a gépészeti automatizálás irányából érdemes fejleszteni, hiszen egy épület üzemeltetési költségeinek meghatározó része (60-80%-a) szintén a fűtési/hűtési és szellőztetési igény kiszolgálása kapcsán keletkezik. Egyúttal célszerű volna, ha az automatika rendszer telepítése minél kevesebb rombolással járna és jó volna, ha a választott rendszerünk olyan kommunikációs képességgel rendelkezne, amely nyitottsága révén lehetővé teszi idegen gyártók eszközeinek integrálását is.


A Siemens Synco Living rendszere ezen gondolatok mentén került kifejlesztésre és egyetlen komplex rendszerben kínálja valamennyi fent részletezett előnyös jellemzőt. A rendszer alapvetően vezeték nélküli kommunikációra épülő elemekből áll, így a sokakat elriasztó nehézkes és költséges kábelezési igény már a múlté. A rendszer utólag is egyszerűen és gyorsan telepíthető, és csak minimális helyszíni munkálatokat igényel. A Siemens átgondolt működési koncepciójának köszönhetően a nagyszámú rádiós eszköz használata ellenére a rendszer által okozott ún. elektro-szmog csupán töredéke egy – ma már szinte mindenütt megtalálható – vezeték nélküli Wifi hálózatnak. A rendszer funkciói családi ház méretre lettek optimalizálva, de társasházakhoz, kisebb panziókhoz ugyancsak optimális automatizálási lehetőséget kínál. A KNX/EIB buszprotokoll alkalmazásával a rendszer nagyobb hálózatba integrálható, illetve megoldható más gyártók kompatibilis eszközeinek kapcsolódása is.

A hatalmas előny az egyszerű felprogramozásban és üzembe helyezésben rejlik. Érkezési és távozási program éppúgy beállítható, mint pl. pánik-program, amely aktiválás esetén az akusztikus hibajelzés mellett akár a családi ház teljes világításának bekapcsolásával hívja fel a figyelmet a behatolásra. Egy jelentős biztonsági szempont a nyitott ablakok figyelése és megjelenítése a központi képernyőn, vagy a jelenlét szimulálása a lakó távolléte esetén – például a világítás, a rolók, a kertvilágítás vagy az öntözés lakókra jellemző automatikus kapcsolása segítségével.

Minden Synco Living komponens rádiójelekkel kommunikál. Fejlesztéskor nagyon fontos szempont volt, hogy a komponensek az energiafelhasználást és az elektro-szmog, vagyis az elektromágneses sugárzás mértékét a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék. Így a kommunikációba bevont elemek csak abban az esetben küldenek rövid üzenetet, ha valami megváltozott az állapotukban, vagy központi lekérdező jelet kapnak. Mérések bizonyítják, hogy a Synco Living eszközök elektromágneses teljesítménye egy mobiltelefon készülék teljesítményének csak századrésze.


A Plug&Play elv lehetővé teszi a programozást és az üzembe helyezést további szoftver eszköz nélkül a központi kezelőről. A funkciók és komponensek bővítése bármikor lehetséges, úgy, hogy a felhasználó kezdhet például egy szabványos fűtésszabályozási csomaggal, melyet egyéni igényei szerint bővíthet a későbbiekben biztonságtechnikai, világítási vagy árnyékolási funkciókkal. Ha az épületben már van meglévő Synco700 szabályozó (pl. fűtési vagy légtechnikai szabályozó), vagy más KNX/EIB kommunikációjú rendszer, akkor azok is a rendszerhez kapcsolhatók.

A rendszer moduláris bővíthetőségének köszönhetően minden megrendelő a pillanatnyi szükségleteihez és anyagi lehetőségéhez szabhatja aktuális igényeit, és rendszerét lépésről-lépésre fejlesztheti fel – akár évek alatt –, folyamatosan közelítve az elérhető maximális komfortot, biztonságot és luxust. A teljes rendszer kezelhető, ellenőrizhető és felügyelhető a lakásközpontból, vagy web-szerverrel kiegészítve bármilyen számítógépről vagy mobil eszközről (PC, laptop, tablet vagy okostelefon).


A rendszer főbb jellemzői címszavakban:

Fűtés/hűtés szellőzés teljes körű szabályozása:

– Egyedi helyiséghőmérséklet szabályozás (maximum 12 zónára).

– Radiátoros és padlófűtés szabályozás, energiaigény jel kiadással.

– Hűtés szabályozása (kondenzáció figyelése).

– Szellőztető berendezés működtetése (fokozat kapcsolás, szűrőfigyelés, fagyvédelem, időprogram).

– Hőmennyiségmérők, víz- és villamos mérőórák integrálásának lehetősége.


Kényelmi, biztonsági funkciók integrálása rádió-frekvencián vagy KNX/EIB buszon keresztül:

– Világítás vezérlése (dimmelés, kapcsolás, csoport-vezérlés).

– Árnyékolók és rolók működtetése (kézi kapcsolóval vagy automatikusan).

– Más gyártók KNX/EIB komponenseinek integrálása (pl. kézi jelzésadó).

– Ablak és ajtókontaktusok integrálása/figyelése a kijelzőn történő megjelenítéssel.


Lehetséges időprogramok:

– Távollét program: Minden, vagy bizonyos világítások kikapcsolása távollét esetén, bizonyos árnyékolók zárása, fűtés komforton kívüli fokozatban vagy csökkentve.

– Érkezési program: világítási program bekapcsolása, árnyékolók nyitása, kerti locsolás, világítás bekapcsolása stb.

– Pánik program: sokkoló világítás, optikai/akusztikus riasztás (fény/hang)jelzés.

– Időjárási adatok megjelenítése a kijelzőn, barométer funkció.

– Szabadság program.


Kommunikáció/távműködtetés kiegészítő eszközökkel:

– Számítógépes elérés ACS szoftverrel, hagyományos vagy GSM modemmel.

– SMS, e-mail küldés.

– Web és VAP hozzáférés, Ethernet.

– Felhő alapú elérés és/vagy okostelefon applikáció.


Bővebb tájékoztatásért vagy részletes műszaki információkért keresse a Siemens munkatársait:


Telefon: (+36-1) 471-1355
E-mail: cps.hu@siemens.com
www.syncoliving.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens multimédia

Az okosházak hangrendszerei az épületautomatizálás kényelmi funkcióinak részét képezik. Kiépítésében ugyan nem, de felhasználásban annál inkább különbözik a hagyományos hangrendszerektől. Számos...


Kötelező épületautomatizálás és épületszabályozás

Ha nem is azonnal, és nem is azegyedi családi házakra vonatkozóan, de előbb utóbb kötelezővé teszik amodern épületautomatizálási épületszabályozási rendszerek bevezetését. Ezek segítségével...