Sok olyan zöldségfajt említhetnénk példaként, amelyek jelenleg is az „elfogadás” folyamatában vannak. A spárga, padlizsán, édeskömény, feketegyökér vagy az articsóka néhány évtizede még ismeretlenek voltak hazánkban. Napjainkban már itt-ott kaphatók ugyan, ám ezeket még nem fogyasztjuk olyan mennyiségben, mint a már régóta termesztett fajokat.
A hobbizöldség, vagy különleges zöldség kategóriába azok – az étrendünkben ritkaságszámba menő – fajok és a gyakori zöldségek különleges fajtái tartoznak, melyek soha nem kerültek üzemi termesztésbe. E fajok, fajták kerti felhasználása azért is előnyös, mert amellett, hogy a konyhában is hasznunkra vannak, többségük remekül beilleszthető egy egynyári dísznövény-ágyásba is. Ennek köszönhetően összemosható a konyhakert és a díszkert határa a portánkon.
A következő képes ízelítőt…
…nagyrészt különleges örökség (heirloom) jellegű zöldségfajokból és fajtákból állítottuk össze:
Színes pattogató kukorica
Sokféle színben
pompázó pattogatni való kukorica. Szeptemberben érik be. A kipattogás után a
színek természetesen halványulnak.
Agyvelő paradicsom
Szokatlan
bogyóformájú paradicsom: a rekeszek fala mentén befűződik, a résztermések
könnyedén el is választhatók egymástól. A növény folytonnövő, erőteljes,
bőtermő. A bogyók 100-200 grammosak, karakteresen savanykás ízűek.
Csokoládé cseresznyeparadicsom
Magas antioxidáns
tartalmú fajta, 50-60 grammos, kissé megnyúlt bogyókkal. Nem determinált
növekedésű, közepesen bőtermő. Aromás, édes bogyókat terem.
Arany csengettyű paprika
Apró, édes,
aranysárga terméseket hoz ez az alacsony termetű növény. A paprikák tompa
végűek, bőségesen teremnek a tövön. Ideális hidegtálakhoz, gyerekzsúrokhoz.
Fehér cseresznyeparadicsom
Nyolc-tíz bogyós
fürtökben termő, éretten is vajfehér cseresznyeparadicsom. Savtartalma
alacsony, íze kellemesen gyümölcsös. A növény folytonos növekedésű, közepesen
bőtermő.
Indigókék paradicsom
Új nemesítésű,
félig determinált paradicsomfajta. Bogyói diónyiak, kékesfekete héjúak, húsuk
éretten piros. Látványos, savanykás ízű különlegesség.
Fekete szépség paprika
Determinált
növekedésű blocky paprikafajta. Ökölnyi termései lilásfekete színűek, vastag
húsúak, édesek.
Aranyhüvelyű borsó
Csodálatos
színkompozíciójú futóborsó, mely nemcsak díszíti kertünket! Zsenge, lapos
hüvelyei nyersen is ehetőek, édesek. Kifejtőborsónak kisméretű magjai folytán
nem alkalmas. További érdekessége, hogy magvai bíborvörös színűek.
Kígyódinnye
Délkelet-Ázsia az
otthona ennek az érdekes kabakosnak. Több méterre kúszó indáin tömegesen hozza
rendkívüli szépségű, illatos virágait. Termése sávokkal tarkított, csupasz,
kihegyesedő, íze a zöldbabra és az uborkára emlékeztet. Nyersen vagy főve is
ízletes.
Balzsamuborka
Délkelet-Ázsiában
régóta fogyasztják a balzsamuborkát, főleg gyógyhatása miatt. Vércukor- és
koleszterinszint-csökkentő, immunerősítő hatásának köszönhetően hazánkban is
megjelent étrend-kiegészítőként. Hajtásai egy-két méterre kúsznak el. A sűrű
levélzetű növény jól tűri a szárazságot, és bőven hozza a keserű ízű, cifrán
díszített uborkaszerű terméseket. Az éretlen kabakok húsát fogyasztjuk, az
éretteknek viszont a magas cukortartalmú, magköpenyéből készülnek édességek.
Egérdinnye
Egy-másfél métert
nem meghaladó, vékony hajtású kúszónövény, Egres méretű termése önmagában is
tetszetős, savanykás uborka ízű csemege, de savanyúságnak, salátának is
elkészíthető.
Nyugat-indiai uborka
Tojás nagyságú,
hosszabb-rövidebb tüskéket hordozó uborkákat terem ez az igénytelen növény.
Savanykás uborka ízű, többnyire nyersen vagy ecetben eltéve fogyasztják. Nemesített,
tüskétlen változata is létezik.
Méteres uborka
A sárgadinnyék
közé tartozó, de uborkaszerű növény. Ugyanúgy neveljük, mint a hagyományos
sárgadinnyét, azzal a különbséggel, hogy ezt már éretlenül is szedhetjük, és
ropogós, édeskés uborkaként ehetjük, még hámozni sem kell. Teljes érettségben
megjelenik a dinnyeillat, ekkor gyümölcsként használhatjuk.
Robbanó sárgadinnye, krémdinnye
A sárgadinnyék
egy érdekes képviselője. Éretten a termés héja felreped, szabaddá téve a
krémfehér húst. A 8-10 kg-ot is elérheti egy-egy termés! A növény több
betegségre rezisztens, jól tűri a szélsőséges időjárást is. A termés rendkívül
illatos, viszont hamar puhul és alacsony cukortartalmú. Kitűnő turmix,
fagylalt, lekvár készülhet belőle.
Szalámitök
A jól ismert
kolbásztök rokona, de annál jóval előbb, már július közepén terem ez a kínai
fajta. Hossza 70-80 cm, és a 3-4 kg-ot is eléri. A meleget jól bírja, olyankor
nagyon gyorsan fejlődik. Igen sokat terem, a tökök pedig sokféleképp
felhasználhatók. Édeskésebb, mint a cukkini, és a zsenge magok is jóízűek.
Szögletes szivacstök
Melegkedvelő,
eléggé vízigényes kabakosok a szivacstökök. A termések teljesen beérve
használati tárgyak készítésére alkalmasak, zsengén pedig megfőzve ehetőek.
Októberben már szedhető a beérett szivacstök. A megfelelő fejlődéshez
mindenképp gondoskodjunk támasztékról!
Burgundivörös okra
Az okra
melegkedvelő zöldségnövény, a mályvafélék családjából. Tavasszal érdemes
palántát nevelni, majd május végén földlabdával együtt kiültetni. A fiatal, pár
napos tokterméseket fogyasztjuk, amíg el nem kezd fásodni a faluk. Nyersen nem
ehető, de kiváló savanyúság, ragu, sült zöldség készül belőle. Az itt
bemutatott fajta igen látványos, bordó terméseket hoz.
Kanárisárga mángold
A sokféle színben
pompázó mángoldok közül ez egy szép élénksárga levélnyelű fajta. Tavasztól
őszig vethetjük. Felhasználhatjuk a levéllemezét salátának, levesnek,
főzeléknek, a húsos levélnyelet pedig például spárgaként lerakva. Jól tűri a
hideget.
Korilla, achocha, caigua
Gyorsan növő
indákat fejlesztő tökféleség. Termése kissé görbült, gyakran tüskés. Zsenge
állapotban savanyúságnak eltéve, a kifejlett példányok töltve, sütve, főve
fogyaszthatók. Nem kényes és hamar termőre fordul.
Kristályvirág
Erősen
szárazságtűrő, pozsgás levelű egyéves növény, amely levelei, zsenge hajtásai
spenótként fogyaszthatóak. Nem nő magasra, a talajon szétterped.
Magenta laboda
Egyéves, gyorsan
növő libatopféle, a két méteres magasságot is eléri. Leveleit a spenóthoz
hasonlóan készíthetjük el. Kivadulásra hajlamos!
Méteresbab, madzagbab
Ázsiai eredetű,
kapaszkodó hajtású pillangós, egyes fajtái ténylegesen egy métert elérő
hüvelyeket teremnek. Ideális zöldbabnak, ízletes, nem szálkás, könnyű szedni. A
rovarok nem bántják, mert a virágzat tövén helyet foglaló nektáriumok vonzzák a
hangyákat, amik megvédik a növényt a kártevőktől. Létezik lila és rózsaszín
hüvelyű fajtája is.
Mustársaláta
Távol-keleti,
változatos megjelenésű levélzöldség. Kissé pikáns leveleit már három hét után
szedhetjük. Kora tavaszi saláták kihagyhatatlan összetevője, nemcsak dekoratív,
de vitamindús és ízletes. Nevelése semmi nehézséget nem jelent a kezdő
kertésznek sem.
Nemes porcsin
A közönséges
gyomnövény kerti változata, amely 40 cm magas is lehet, levelei nagyobbak, mint
az alapfajéi. Régóta termesztett levélzöldség, kissé nyálkás, pozsgás
hajtásaiból ízletes leves, saláta vagy főzelék készül.
Óriás narancs amaránt
Egyéves, magas
termetű növény. A zsenge növény ízletes leveleit gyűjthetjük, vagy a hatalmas
virágzat nyomán termő nagy mennyiségű, tápláló magot használhatjuk fel.
Igénytelen, feltűnő növény.
Pisztrángpettyes római saláta
A római vagy
kötözősaláták laza levélrózsát képeznek és magasabb, nyúlánkabb termetűek. Ízük
általában karakteresebb, mint a fejes rokonaiké. Ez a fajta gyönyörű pettyekkel
tarkított, édeskés leveleket hoz, ritkán keseredik.
Bolíviai koriander
Másfél méter
magas, erőteljes növekedésű fűszernövény. Aromája korianderszerű, de ahhoz
semmi köze, mivel a fészkes-virágzatúakhoz tartozik. Felfúvódást gátló,
szélhajtó hatása miatt az amerikai őslakosok babételeket fűszereztek vele.
Tengerparti útifű
Gyors növekedésű,
kellemes ízű, igénytelen salátanövény, leveleit egész évben gyűjthetjük. Magját
elszórva őszre újabb generáció is fejlődik.
Vízitorma
Hűvös, nedves
körülményeket kedvelő, pikáns ízű növény. Szárazon, melegben keseredik. Szépen
kitelel, évelőágyba, félárnyékba, mindenképpen folyamatosan vizes helyre
ültessük!
Wonderberry, „egynyári áfonya”
Könnyen
nevelhető, széles és magas bokortermetű növény. Fekete bogyói a megtévesztésig
hasonlítanak a mérgező fekete csucsorra, azonban a wonderberry édes ízű,
dzsemnek, ételszínezőnek felhasználható. Könnyen elvadul.
A fotók Bihari Balázs
fóti, és dr. Halász Krisztián kecskeméti kertjeiben készültek.