Haszonállat a kertben

2015-10-15 12:08:41 | Módosítva: 2015-10-15 12:48:14

Mint ahogy a természetben is, az állatok és a növények együtt élnek egy helyen, egy kert is akkor működik kiegyensúlyozott biológiai rendszerként, ha fajösszetétele minél változatosabb. Egy kert természetes állatfaunáját igyekezzünk minél inkább a kertben tartani, a károsakat meg a kerten kívül. Néhány haszonállat is helyet kaphat a kertben, de fontos a helyes létszámbeállítás.

Sokan azt gondolják, hogy egy kertbe, ha hasznon- vagy hobbiállat kerül, az semmi jót nem eredményez: vagy szép kertünk van, vagy csúnya kert állattal. A kép azonban nem ennyire fekete vagy fehér. Néhány állat nem csinál semmi kijavíthatatlan bajt a kertben, a probléma abból szokott eredni, ha az egyedszámuk több, mint amit a kert „elbír”. Röviden végigmegyünk az ismertebb haszon és hobbiállatok során, megvizsgálva; milyen előnyökkel jár, ha egy kertbe telepítjük őket, és milyen esetleges hátrányokat okozhatnak

Vad madarak

A vad madarak többsége a káros rovarokat tizedeli, így hasznunkra van. A téli etetéssel, valamint a nyári madáritatással könnyen a kertünk közelében tarthatjuk tollas barátainkat. Etetésnél itatásnál lényeg, hogy ha egyszer elkezdjük, akkor folyamatosan biztosítsuk a madarak számára nyáron a vizet, télen az élelmet, hiszen számítanak rá, és csak addig lesznek hasznunkra, amíg megtalálják számításaikat kertünkben. Egyedül veteményezési időben a galambok (kikaparják a magokat), gyümölcséréskor pedig a seregélyek azok, amelyek riasztására szükséges lehet. Tavasszal például a seregély ugyanúgy rovarokkal táplálkozik, tehát hasznos, csak gyümölcséréskor „csábul el a rosszra”…

Kutya


Kutya – főleg, ha csak egy van – nem okoz helyrehozhatatlan károkat a kertben. Miután kitapasztaltuk járőrútvonalait a kerten belül, egyszerűen ne ültessünk semmit az útjába, mert azon úgyis átmegy. A kert más részeire ültetett növényeket néhány hétig karózzuk, és naponta mossuk le tompítandó a lepisilések okozta károkat. A kutya egyébként – amellett hogy kiváló házőrző – állandó mozgásával zavarja a rágcsálókat, így egerek, patkányok nem szívesen telepednek meg egy kutya által felügyelt kertben.

Macska


A macskák szinte semmilyen kárt nem okoznak a kertben, hiszen lépései óvatosak, kikerülnek minden növényt. A hasznos madarak megfogásával nem tesznek jót ugyan, de a rágcsálók irtása miatt érdemeik elévülhetetlenek, főleg egy gazdasági kert esetén.

Nyulak


Nyulat kertbe kiengedve nagy bajt szabadítunk magunkra, ám ezen állatok előnye, hogy minden kerti hulladék feletethető velük, így hústermelés célú tartásuk igen gazdaságos akkor, ha kertünk is van.

Tyúkok


A tyúkok kapirgálásukkal tudnak kárt okozni a kertben, de ha a kert területéhez viszonyítva kevés állatot tartunk, esetleg kisebb méretű dísztyúkokat, főleg fél-zárt tartásban, nem lehet gond. A félig zárt tartás lényege, hogy egy kis baromfiudvarban tartjuk az állatokat, és időnként néhány órára kiengedjük a kertbe.

Kacsák


A kacsák nagy előnye, hogy a meztelen csigákat, és sok más kártevőket összeszednek. Hátrányuk, hogy tudnak taposási károkat okozni, így kertben vagy aprótestű díszrécéket tartsunk, vagy, ha gazdasági fajtákat választunk, akkor mindenképp félig zárt tartásban legyenek.

Galambok


A galambok nagy előnye hogy félvad tartásban is tarthatók, tehát beszoktatjuk őket egy dúcba, és akkor engedjük szabadon először őket, amikor már volt legalább egy fiókafelnevelésük az új helyen. Így nagy eséllyel visszajönnek, de a közeli mezőkre kijárva (vagy a szomszéd baromfiudvarának az ellátmányát megdézsmálva) gyakorlatilag jórészt gondoskodnak a saját táplálékukról. Veteményezés idején okozhatnak problémát az elvetett magok kiforgatásával.


Baromfiudvarban, galambok között egyaránt tarthatunk gazdasági fürjeket, melyek húsa is finom, tojásuk pedig kifejezetten jó hatású különleges bel-tartalmi értékei miatt. A fürjek előnye, hogy nagyon jól összetakarítanak a nagyobb madarak után, az azok által meghagyott magvakat is összeszedik. Nagyon jól záródó hely kell nekik, lévén kicsik, kis helyen kijutnak, és a macskák hamar megtizedelik e repülni alig tudó kisméretű madarakat.

Kecske


A kecske jó fűnyíró, és még tejet is ad, így kerti munkába állítása is lehetséges. A juhok azonban már problémásak, mert a füvet olyan mélyen legelik le, hogy az esélyes, hogy kipusztul, de mindenképp károsodik tevékenységük nyomán.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Veszély a kertben

A Toxoplasma kórokozója nem csak a játszótéri homokozókban, hanem a dísz- és konyhakertekben is jelen lehet – a macskák ürülékének „köszönhetően”...


Galamb károk

A nagyvárosokban igen komoly problémát okoznak a galambok. Ha egyszer "beköltöztek" valahová, igen nehéz dogunk van, mert ahol kikelt a galamb, ott marad elpusztulásáig. Az sem zavarja, hogy a már...