Burkolni tudni kell

2015-10-16 13:09:08 | Módosítva: 2015-10-27 10:31:52

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába fogunk bele, amivel nem vagyunk teljesen tisztában. Idősebb Somlói Károllyal, az Otti Manufactura egyik tulajdonosával és sablonkészítő mesterével beszélgettem a burkolás rejtelmeiről.


Gyakori kérdések és tanácsok a burkoláshoz

– Mennyire ajánlott szakember segítsége nélkül nekiállni burkolni?

– Hát erre nem könnyű egyértelmű választ adni. Vannak olyan köveink, amik raszteros szerkezetűek, tehát nagyrészt valami négyzetességre épülnek, de vannak olyanok is, amik amorfabb kőalakú lapok. Na most, azért az ilyen amorf lapokhoz sokkal nagyobb képzelőerő kell, több esztétikai érzék, ügyesség. Főleg akkor, ha rusztikus egy kő, akkor nem elég, hogy ráteszem a vízmértéket, mert nem biztos, hogy egyenes lesz, hanem azért valamennyire korrigálni kell, néha ránézésre. Ez nem olyan egyszerű, tehát mindenképpen azt mondom, hogy a szabálytalan köveknél – legalábbis földön, talajon, padlón – biztos, hogy egy szakemberre bíznám.– Mikor álljunk neki a burkolásnak? Mennyiben befolyásolhatja ezt az időjárás, a hőmérséklet?

– Burkolni plusz 5 fok alatt nem szabad, mivel a ragasztó víz alapú. Az 5 fok a biztonsági érték, ez alatt semmiképpen nem szoktak burkolni. A külső munkáknak szezonális korlátai vannak, általában ez az időszak tavasztól őszig tart. Illetve plusz 40 fok fölött sem szabad már kivitelezni. Ezt is fontos megemlíteni, mivel, ahogy változik a klíma ez is kérdés lehet. Fugázni tűző napban nem szabad, mert az rögtön kirántja a vizet a fugaanyagból, és megszárad. Amikor köt a fugaanyag, de a csempe- vagy betonragasztó, vagy bármi, ami szilikát kötőanyaggal történik, tehát hidraulikus kötőanyaggal, annak ugye mindig a víz a közvetítő közege, és ahogy eltűnik a víz, megszűnik a kontaktus, és gyakorlatilag befejeződik a szilárdulás.


– Úgy tudom, a hőszigetelés is sarkalatos pontja a burkolásnak. Ehhez a részéhez mennyire merjen nekifogni egy hozzá nem értő?

– A hőszigetelésnél elég sok mindenre kell figyelni, például a hőhídra, hogy a harmatpont ne jusson be a ragasztóréteg alá, és még sorolhatnám. Tehát azt mondom, hogy ott azért szükséges a szakember, de legalábbis a tervező véleményét mindenképpen javasolt kikérni.


– Hogyan válasszunk ragasztót, milyet érdemes használni?

– A burkoláshoz nem mindegy, hogy milyen ragasztókat használunk, mert ugye általában ezek nehéz kőalapok, tehát többnyire S1 jelölésű ragasztót szoktam javasolni. Ezek reodinamikus ragasztók, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a nehéz kőalapot egy kis mozgatással teljesen vízszintesen tartja, vagy, ahol kell ott függőlegesen, és ezáltal nem fognak megbillenni a lapok, vagy elcsúszni. Ezek a ragasztók kicsit drágábbak, mint egy átlagos flexibilis ragasztók, viszont ezzel nem érdemes spórolni, mert utána a felújítás drágább lesz, mint a burkolás.


– Melyik az a felület, vagy helyszín, ahol a legkönnyebb lehet a burkolás?

– Például a belső falburkolat, ahol sima falra szeretnénk felragasztani köveket. Ott azt mondom, hogy saját fantáziával egy ezermester is nekiállhat nyugodtan. Mi ebben úgy tudunk segíteni, hogy elmondunk mindent, ami fontos instrukció a burkoláshoz. Illetve tudunk adni mintaképeket, a már megvalósult munkákról fotókat, amin látható egy falszakasz, vagy egy kirakott burkolat, ami alapján gyakorlatilag egy ügyesebb ember fel tudja ezeket burkolni.


– Ebből számomra az is kiderül, hogy minden segítséget igyekeztek megadni a vevőnek. A vevőközpontúság hozzátartozik az Otti Manufactura profiljához?

– Igen, mindenképpen. Szerintem ez abból is fakad, hogy mi alapvetően tervező cég is vagyunk és minden a tervezéstől indul. Tehát a szokványos projekt úgy épül fel, hogy először a megrendelő elmondja, hogy mit szeretne, hogy nézzen ki az, amit akar, vagy milyen stílus, milyen közegben szeretné magát jól érezni. Vagy ránk bízza a tervezést, vagy azt mondja, hogy ajánljunk ehhez valami megfelelő burkolatot. Mivel nálunk minden ilyen szemléletű, ezért mi tulajdonképpen nem csak terméket árulunk, hanem élményt is. Tehát a vevő kap egy új közeget. A burkolat állandó része a háznak. Általában ugye ez nem minden héten szokott megváltozni, és ez az, ami miatt valahol át kell éreznünk a vásárlónak az összes gondolatát, problémáját, a stílusát, a kívánalmait, mert amíg nem tudom, hogy ő mit szeretne, addig nagyon nehéz ajánlani.


– Mit gondolsz, ezen kívül mitől válik egyedivé az Otti burkolat? Miért ajánlanád magatokat?

– Szerintem a mi termékünk, meg a hozzákapcsolódó szolgáltatások több fronton is egyediek. Egyrészről a termékkörünk olyan széles rétű, hogy nagyon sok területet lefedünk. Másrészről, amiben nagyon egyediek vagyunk, hogy rendszerszemléletünk van, tehát az egész Otti burkolat az egy rendszer. Számtalan, olyan elemre gondoltunk, ami az egész élménynek vagy élményrendszernek a része, és azzal, hogy ezt így egységében szemléljük, nem egy stílus kavalkád fog kialakulni a ház körül. Egésznek az alapja a tervezés, tehát mi a tervezésből indulunk ki, gyakorlatilag a tervezést kiszolgálja a termék, és nem fordítva.


Lukács Tímea
Otti Manufactura Kft.
Telefon: +36-20-473-8008
www.ottiburkolat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7386/Burkolni_tudni_kell