Jó tudni, ha belekezd a felújításba

Praktikus tanácsok a fugázókról

2015-10-30 12:55:09 | Módosítva: 2015-11-03 10:00:16

A fugázás a burkolás befejező lépése. Az új burkolat megjelenésében –a burkolat mellett – döntő jelentősége van. A fuga színe és szélessége meghatározóan befolyásolja az összképet. A fugázást megelőzően legalább 1-2 napot várni kell, hogy a ragasztó biztosan megszáradjon.


- Meghatározó a fugázóanyag színe. Színtől függően a fugázók lehetnek burkolólapot kiemelőek vagy éppen a burkolólappal harmonizálóak. A tökéletes eredmény érdekében a fugázó színének kiválasztásakor érdemes a színhelyes fugázó mintát a kiválasztott burkolólaphoz illeszteni. A vásárlás helyszínén kérjünk színhelyes fugázó mintát, mert a szórólapokon a gyártástechnológia miatt színeltérés lehetséges. Ajánljuk a Murexin FM 60 Prémium fugázókat, a 25 féle szín között biztosan mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A színválaszték elérhető a www.murexin.hu oldalon.

- A fugázóanyagot különböző igénybevételek érik. Kültérben pl. a hőingadozás, napsugárzás, fagy, eső; beltérben pl. padlófűtés, fürdőszobában víz, pára, vegyszeres takarítás, konyhában víz, étel-italmaradványok; medencében állandó vízterhelés stb.

- Mindig az igénybevételnek megfelelő fugázót válasszuk! A Murexin FM 60 Prémium fugázó alkalmas kül- és beltérben történő fugázásra, teraszra, erkélyre, nappaliba, fürdőszobába, előszobába egyaránt. (CG2WA minősítéssel rendelkezik). Konyhapulthoz, medencékhez az FMY 90 Epoxi fugázót ajánjuk.

- A fugázó kiválasztását befolyásolja a burkolólap fajtája. Különböző típusú burkolatok léteznek; pl. kerámia, greslap, ezen belül a felület lehet érdes, illetve mázas vagy mázatlan. A természetes köveknél a kő felülete lehet porózus vagy tömör. Ezek fugázásához más-más típusú fugázóanyagra van szükség. Kerámia lapokhoz az FM 60 PRÉMIUM fugázó, természetes kövekhez az SF 50 kőfugázó a megfelelő választás.

- A fuga az egymás melletti burkolólapok közötti hézagot jelenti. A fugázóanyagok felhordásakor a fugák kialakításától függően lehetnek keskenyek, szélesek.

Manapság trend az egyre vékonyabb fuga kialakítása, és a nagyméretű burkolólapok – akár 60x 60 cm-nél nagyobb méret - térhódítása. A fugázók választéka is ehhez igazodik. Meg kell találni az optimális középutat, hiszen a nagyméretű lapok mozgását a fuga veszi fel. Az FM 60 PRÉMIUM fugázó 0,5-7 mm-ig alkalmazható.


- A fugázó csomagolásán, ill. a termék műszaki adatlapján feltüntetik, hogy hány m2-re elegendő. A szükséges mennyiség pontos kiszámításához érdemes használni a Murexin fugaszámító programját a www.murexin.hu oldalon.

- A fugázás megkezdése előtt a felhordott ragasztó száradását ki kell várni és a fugákból a ragasztómaradványokat el kell távolítani. A fugának száraznak és pormentesnek kell lennie.

- A fugázóanyag feldolgozását bízzuk szakemberre. A feldolgozás előtt meg kell győződni arról, hogy a fugázóanyagok csomagolásain a gyártási számok azonosak legyenek. A fugázás megkezdése előtt a helyszínen javasolt próbafelhordást végezni, hogy a kiválasztott szín tényleg megfelelő-e. A fugázóanyag végleges színét a kiszáradása után éri el.

- Ne feledjük el a szilikont! Két különböző alapanyag találkozásánál - pl. fal és ajtótok - csak rugalmas szilikont használjunk. A vízszintes és függőleges padló és fal, illetve fal és fal csatlakozásoknál mozgások jönnek létre. Ezeket a mozgásokat a cementbázisú fugázóanyagok nem tudják teljes mértékben felvenni, ezért megrepednek, viszont a rugalmas Murexin SIL 60 Szaniter szilikonnak ez nem jelent akadályt.

- A burkolat használatbavételével - a tartós eredmény érdekében - meg kell várni a fugaanyag megkötését, min. 24 órán át védeni kell a mechanikai terheléstől a felületet. (Ne lépjünk rá!). A frissen elkészült fugázóanyagot védeni kell a további munkálatok által okozott sérülésektől és szennyeződésektől, pl. festés során. A padlófűtés beindítása a fugázás után legalább 1 hét elteltével kezdődhet el az előírások szerint.

- A  felület vegyszeres takarítását leghamarabb a fuga elkészülte után 1 héttel lehet végezni, addig csak langyos vizes felmosás javasolt. A Murexin FM 60 PRÉMIUM fugázó víz-és szennyeződés taszító, gombásodásnak ellenáll.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háromrétegű Svédpadló!

Az Egererdő Zrt. Mátraparkett gyöngyösi gyára több, mint 40 éve igyekszik kielégíteni a hazai és külföldi partnerei igényeit. A fapadló a maga természetes, melegséget sugárzó megjelenésével a...


Mintás csempe másképpen

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót...