Jó tudni, ha belekezd a felújításba

Praktikus tanácsok a fugázókról

2015-10-30 12:55:09 | Módosítva: 2015-11-03 10:00:16

A fugázás a burkolás befejező lépése. Az új burkolat megjelenésében –a burkolat mellett – döntő jelentősége van. A fuga színe és szélessége meghatározóan befolyásolja az összképet. A fugázást megelőzően legalább 1-2 napot várni kell, hogy a ragasztó biztosan megszáradjon.


- Meghatározó a fugázóanyag színe. Színtől függően a fugázók lehetnek burkolólapot kiemelőek vagy éppen a burkolólappal harmonizálóak. A tökéletes eredmény érdekében a fugázó színének kiválasztásakor érdemes a színhelyes fugázó mintát a kiválasztott burkolólaphoz illeszteni. A vásárlás helyszínén kérjünk színhelyes fugázó mintát, mert a szórólapokon a gyártástechnológia miatt színeltérés lehetséges. Ajánljuk a Murexin FM 60 Prémium fugázókat, a 25 féle szín között biztosan mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A színválaszték elérhető a www.murexin.hu oldalon.

- A fugázóanyagot különböző igénybevételek érik. Kültérben pl. a hőingadozás, napsugárzás, fagy, eső; beltérben pl. padlófűtés, fürdőszobában víz, pára, vegyszeres takarítás, konyhában víz, étel-italmaradványok; medencében állandó vízterhelés stb.

- Mindig az igénybevételnek megfelelő fugázót válasszuk! A Murexin FM 60 Prémium fugázó alkalmas kül- és beltérben történő fugázásra, teraszra, erkélyre, nappaliba, fürdőszobába, előszobába egyaránt. (CG2WA minősítéssel rendelkezik). Konyhapulthoz, medencékhez az FMY 90 Epoxi fugázót ajánjuk.

- A fugázó kiválasztását befolyásolja a burkolólap fajtája. Különböző típusú burkolatok léteznek; pl. kerámia, greslap, ezen belül a felület lehet érdes, illetve mázas vagy mázatlan. A természetes köveknél a kő felülete lehet porózus vagy tömör. Ezek fugázásához más-más típusú fugázóanyagra van szükség. Kerámia lapokhoz az FM 60 PRÉMIUM fugázó, természetes kövekhez az SF 50 kőfugázó a megfelelő választás.

- A fuga az egymás melletti burkolólapok közötti hézagot jelenti. A fugázóanyagok felhordásakor a fugák kialakításától függően lehetnek keskenyek, szélesek.

Manapság trend az egyre vékonyabb fuga kialakítása, és a nagyméretű burkolólapok – akár 60x 60 cm-nél nagyobb méret - térhódítása. A fugázók választéka is ehhez igazodik. Meg kell találni az optimális középutat, hiszen a nagyméretű lapok mozgását a fuga veszi fel. Az FM 60 PRÉMIUM fugázó 0,5-7 mm-ig alkalmazható.


- A fugázó csomagolásán, ill. a termék műszaki adatlapján feltüntetik, hogy hány m2-re elegendő. A szükséges mennyiség pontos kiszámításához érdemes használni a Murexin fugaszámító programját a www.murexin.hu oldalon.

- A fugázás megkezdése előtt a felhordott ragasztó száradását ki kell várni és a fugákból a ragasztómaradványokat el kell távolítani. A fugának száraznak és pormentesnek kell lennie.

- A fugázóanyag feldolgozását bízzuk szakemberre. A feldolgozás előtt meg kell győződni arról, hogy a fugázóanyagok csomagolásain a gyártási számok azonosak legyenek. A fugázás megkezdése előtt a helyszínen javasolt próbafelhordást végezni, hogy a kiválasztott szín tényleg megfelelő-e. A fugázóanyag végleges színét a kiszáradása után éri el.

- Ne feledjük el a szilikont! Két különböző alapanyag találkozásánál - pl. fal és ajtótok - csak rugalmas szilikont használjunk. A vízszintes és függőleges padló és fal, illetve fal és fal csatlakozásoknál mozgások jönnek létre. Ezeket a mozgásokat a cementbázisú fugázóanyagok nem tudják teljes mértékben felvenni, ezért megrepednek, viszont a rugalmas Murexin SIL 60 Szaniter szilikonnak ez nem jelent akadályt.

- A burkolat használatbavételével - a tartós eredmény érdekében - meg kell várni a fugaanyag megkötését, min. 24 órán át védeni kell a mechanikai terheléstől a felületet. (Ne lépjünk rá!). A frissen elkészült fugázóanyagot védeni kell a további munkálatok által okozott sérülésektől és szennyeződésektől, pl. festés során. A padlófűtés beindítása a fugázás után legalább 1 hét elteltével kezdődhet el az előírások szerint.

- A  felület vegyszeres takarítását leghamarabb a fuga elkészülte után 1 héttel lehet végezni, addig csak langyos vizes felmosás javasolt. A Murexin FM 60 PRÉMIUM fugázó víz-és szennyeződés taszító, gombásodásnak ellenáll.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tartós burkolat titka

Még el se kezdte a felújítást, de már alig várja a végét? Kíváncsi, hogy mi a sikeres burkolatcsere kulcsa? A burkolatcsere valóban nem a felújítás legkellemesebb része. Mert mi mindennel jár is...


Hidegburkolatok ragasztása és fugázása

Falakon és járófelületeken tartós, dekoratív és könnyen tisztítható burkolatok alakíthatók ki különféle anyagú burkolólapok felragasztásával. Ha pedig a burkolást saját kezűleg kívánjuk elvégezni,...