Design csempék, padlólapok

2015-11-12 09:36:08 | Módosítva: 2015-11-12 09:40:19

A kerámialapos fal- és padlóburkoló anyagoknál is folyamatosan új felületek, különféle textúrák jelennek meg a konvencionális, mondhatni megszokott anyagokon és mintázatokon felül. Ezeknek a változatoknak egy része kifejezetten különleges látványelem, és egyben korszerű, a legmodernebb technikával készült ún. design termék. A design burkolóanyagokat ezért az egyre megújuló trendek, textúrák, és az egyediségre törekvő felületek jellemzik, ami különleges és a megszokottól eltérő felületek kialakítását teszik lehetővé.


Design burkolóanyag

A lényeg, hogy az ilyen burkolatoknál nem csupán a színek és a formavilág változatossága, de a térérzet és a berendezési tárgyak is fontos szerepet kapnak. Az design burkolatok azonban nem tucat termékek, hanem prémium minőségű, magas igényű kategóriába sorolandó anyagok, amelyeknek az alkalmazásához esetenként designer szakember közreműködése is ajánlott. Összeállításunkban e különleges burkolóelemek különféle fajtáiból adunk ízelítőt.

A design burkolóanyagokat a nagyobb, márkás gyártók különféle igényes termékeit forgalmazó cégeknél lehet beszerezni. A legtöbbjük olasz, spanyol termék, ám a hazai gyártók termékei között is találhatók különleges hatású és egyedi kivitelű burkolóanyagok. Bizonyos esetekben a viszonylag egyszerű küllemű, ám extra minőségű burkolólapok is alkalmasak különlegesen egyedi faldekorációk kialakítására. Az erőteljes színű, fényes és normál nagyságú burkolólapokból jó színérzékkel igen dekoratív konyhai falburkolatok készíthetők.


A minőségi termékek között fellehetők egyedien mintázott felületűek is, amelyekkel szinte tetszésszerinti mintavariációban felerősítve, sajátosan különleges hatást elérő falburkolatok is kialakíthatók. A látványt a bútordarabok színével lehet még hangsúlyosabbá tenni. Ide sorolhatók pl. a különféle színű és fényes felületű Metro csempék, amelyek hangulata a századfordulós hangulatot idézik. A 10x20 cm-es fazettás, azaz ferdén leélezett, mázas lapokat számos színvariációban lehet felhasználni, amivel fokozható a burkolat különleges hatása, amit a lapok ferdén lecsapott élei tesznek jellegzetesé.

A régi, hagyományosnak mondható metlachi cementlap burkolatok is újra a reneszánszukat élik. Mintáik között megtalálhatók múltidéző mintázatúak is, ám számos új mintázattal is gyarapodott a választékuk, amelyek kiválóan variálhatóak, tág teret adva a különféle mintázatú padlók kialakítására. Az alakjuk is változatos, a hexagonál típusúaknál pl. jól érvényesíthető a különféle színárnyalatúak és a négyzetes lapok változatos egymás mellé illesztése, amivel újszerű a hatások érhetők el. A sima és a mintás lapokból pedig bordűrszerű szegélyezéssel nagyon elegáns és dekoratív padlóburkolatok készíthetők, amit a viszonylag visszafogott színvilágú burkolólapok tesznek kellően hangsúlyossá és elegánssá. A lapok mérete és színvilága típusonként is változatos, ami a variálhatóságukat jelentősen megkönnyíti.


Ezeken kívül számtalan gyártó gyárt különféle kézzel készült és elképesztően változatos felületi strukturáltságú burkolólapot. Anyaguk általában égetett vörösagyag, speciális, különleges színhatású mázanyagokkal bevonva. Az alakjuk többnyire téglalap vagy négyzetes, méreteik gyártótól függően változók, viszont a felületük kialakítása és a mázbevonatuk elképesztően sokféle színű, változatos. A mintázatuk variálásával nagyon dinamikus és egyben meghökkentően hatásos burkolatok készíthetők belőlük. Az ilyen különleges burkolólapokkal egybefüggő felületet csak e téren képzett szakemberek képesek megfelelő minőségben kialakítani.

A gres lapos burkolatok között is vannak speciális kialakítású és egyedi mintázatú burkolólapok, amelyek megtévesztően követik a különféle nemes kőzetek- vagy akár a különféle faanyagok mintázatát, színvilágát. E mellett a viszonylag nagy felületű és alig 7 mm vastagságú, élvágott táblák tartóssága és felületi simasága, keménysége felülmúlja az eredeti anyagok egyedi tulajdonságait. Egyesítik a divatot, az egyedi design-t és az exkluzív összhatást. A jól összeválogatott mintázatú lapokból egyöntetű oldal- és padlóburkolatok készíthetők, amelyek nagyon tartósak, és szinte gondozásmentesek.


A nagyméretű és különleges, ún. 3D-s burkolólapok között szinte csak különlegességek találhatók. Van, amelyik ugyan visszafogott mintázatú, ám színben és mintázatában is kiváló variációs lehetőségeket biztosít. Ezek között vannak fényes mázzal bevontak, amelyek azonos méretű sima felületű lapokkal is párosíthatók, és a felületükön mintázottak is jól illenek egymáshoz. A lapok mérete többnyire 30x120, illetve 60x120 cm, és jól illenek az igényes art deco és fasion berendezésű helyiségekbe. Más gyártmányoknál a kiemelkedő felületi minták azonossága és azt kiegészítő köztes lapok motívumai, azok fényes máza adja meg a dekoratív hatásukat. Megint másoknál a méretes burkolólapok fénytelen simasága és a lap síkjából kiemelkedő, illetve abba mélyített különféle méretű és formájú mintázata, illetve ezek árnyéka adja meg a burkolat meghökkentő szépségét, amit a kiegészítő sima lapokkal tehetők még hangsúlyosabbá, megkomponáltabbá, különösen, ha felső megvilágosítással ezt még fokozzák is.

Az ilyen exkluzív burkolatok azonban csak megfelelő környezetben és hozzáértő gonddal, szakértelemmel megtervezve, kivitelezve érik el a hatásukat, amely többnyire kellő nagyságú teret is igényelnek. Alkalmazásuknál ezért e körülményekre különös hangsúlyt kell fordítani, különben nem lesz kellően látványos a hatásuk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7408/Design_csempek__padlolapok