Hitachi szerszámgépek

2015-11-16 12:59:45 | Módosítva: 2015-11-16 13:02:53

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy működésképtelenséget, vagy jelentős teljesítménycsökkenést okoz. Ez mostantól nem jelenthet gondot.


Szénkefe nélküli motorral

Az olyan feszültséget vagy áramot, amelynek nem csak a nagysága, hanem iránya is változik, váltakozó feszültségnek (váltakozó áramnak), angol nyelvből átvéve AC (Alternating Current) nevezik. Az AC/DC szimbólummal már mindenki találkozhatott, de kevesen tudják, hogy sokáig egy nagy műszaki „csata” jelképe volt, mely Thomas Edisont George Westinghouse-szal és Nicola Teslával állította szembe. Edison a DC-ben, az egyenáramban hitt, míg Westinghouse és Tesla a nagy győztes, az AC, vagyis a váltakozó áram pártján állt.

A kefementes AC inverter motorok szerszámgépekbe való építésének egyik akadálya, annak a mérete volt, de fejlesztésekben eddig is élenjáró Hitachinak ezt is sikerült miniatürizálni, és az év elején a legnagyobb magyar kölcsönzőknek olyan gépeket adott tesztelésre, melyekben ilyen inverter motorok adják a meghajtást. Bár az akkumulátoros technika térhódítása az utóbbi időben látványos, de a nagy nyomatékú, nagy teljesítményű gépeket a mai napig nem tudják helyettesíteni, így sok helyen hálózati berendezéseket kénytelenek használni a szakemberek. Az ilyen gépek nagy előnye, hogy kevesebb a kopó alkatrész, ezáltal a karbantartásigénye is kisebb, nagyobb a hatásfoka és nincs szikra.


A Hitachi új motorjainak ezen túl az előnyére írható, hogy a hosszabbító kábelek okozta feszültségesésre nem érzékenyek, így az áramforrástól távol is megbízhatóan működnek, sőt még tökéletes sinusjelre sincs szükségük, így használható a torzított, vagy akár a négyszögjel kimenetű generátorokról is.

A hagyományos motorokkal szemben, ez az inverter motor nem tartalmaz tekercselt forgórészt, így azt nem is lehet leégetni. Hány, a túlterhelés miatt leégett szerszámgép tekercsei, forgórészei végzik a szeméttelepeken, a színesfém átvevő telepeken? Ez most megszűnni látszik. Az új technológiai megoldásnak köszönhetően ezek a motorok lényegesen kisebbek és könnyebbek lettek, ami ugyancsak nem elhanyagolható, ha figyelembe vesszük, hogy ezekkel a gépekkel a legtöbbször egész nap, folyamatosan dolgoznak.

Hogy a fejlesztés a Hitachinál mennyire teljes körű, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ezek a gépek már digitálisan programozhatóak, állítható a fordulatszámuk, ütésszámuk, vagy éppen a nyomatékuk, így nem csupán egy bizonyos feladat elvégzésére alkalmasak.Természetesen a külső behatások ellen könnyűfém ház nyújt védelmet. Az ütvecsavarozók után már a fúrókalapácsok is kaphatók, de mivel a piaci visszajelzések a vártnál is kedvezőbbek, hamarosan új gépcsoportokban találkozhatunk az inverter motorokkal. Legalábbis a Hitachi termékskálájában.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Több mint munka: felelősség

Teljesítmény, biztonság, technológia, precizitás ésmunka iránti szenvedély. Fontos értékek, a STIHL igazi erejét azonban a gépeket használó közösség jelenti. Ezt a STIHL most be is bizonyítja,...


Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...