Hitachi szerszámgépek

2015-11-16 12:59:45 | Módosítva: 2015-11-16 13:02:53

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy működésképtelenséget, vagy jelentős teljesítménycsökkenést okoz. Ez mostantól nem jelenthet gondot.


Szénkefe nélküli motorral

Az olyan feszültséget vagy áramot, amelynek nem csak a nagysága, hanem iránya is változik, váltakozó feszültségnek (váltakozó áramnak), angol nyelvből átvéve AC (Alternating Current) nevezik. Az AC/DC szimbólummal már mindenki találkozhatott, de kevesen tudják, hogy sokáig egy nagy műszaki „csata” jelképe volt, mely Thomas Edisont George Westinghouse-szal és Nicola Teslával állította szembe. Edison a DC-ben, az egyenáramban hitt, míg Westinghouse és Tesla a nagy győztes, az AC, vagyis a váltakozó áram pártján állt.

A kefementes AC inverter motorok szerszámgépekbe való építésének egyik akadálya, annak a mérete volt, de fejlesztésekben eddig is élenjáró Hitachinak ezt is sikerült miniatürizálni, és az év elején a legnagyobb magyar kölcsönzőknek olyan gépeket adott tesztelésre, melyekben ilyen inverter motorok adják a meghajtást. Bár az akkumulátoros technika térhódítása az utóbbi időben látványos, de a nagy nyomatékú, nagy teljesítményű gépeket a mai napig nem tudják helyettesíteni, így sok helyen hálózati berendezéseket kénytelenek használni a szakemberek. Az ilyen gépek nagy előnye, hogy kevesebb a kopó alkatrész, ezáltal a karbantartásigénye is kisebb, nagyobb a hatásfoka és nincs szikra.


A Hitachi új motorjainak ezen túl az előnyére írható, hogy a hosszabbító kábelek okozta feszültségesésre nem érzékenyek, így az áramforrástól távol is megbízhatóan működnek, sőt még tökéletes sinusjelre sincs szükségük, így használható a torzított, vagy akár a négyszögjel kimenetű generátorokról is.

A hagyományos motorokkal szemben, ez az inverter motor nem tartalmaz tekercselt forgórészt, így azt nem is lehet leégetni. Hány, a túlterhelés miatt leégett szerszámgép tekercsei, forgórészei végzik a szeméttelepeken, a színesfém átvevő telepeken? Ez most megszűnni látszik. Az új technológiai megoldásnak köszönhetően ezek a motorok lényegesen kisebbek és könnyebbek lettek, ami ugyancsak nem elhanyagolható, ha figyelembe vesszük, hogy ezekkel a gépekkel a legtöbbször egész nap, folyamatosan dolgoznak.

Hogy a fejlesztés a Hitachinál mennyire teljes körű, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ezek a gépek már digitálisan programozhatóak, állítható a fordulatszámuk, ütésszámuk, vagy éppen a nyomatékuk, így nem csupán egy bizonyos feladat elvégzésére alkalmasak.Természetesen a külső behatások ellen könnyűfém ház nyújt védelmet. Az ütvecsavarozók után már a fúrókalapácsok is kaphatók, de mivel a piaci visszajelzések a vártnál is kedvezőbbek, hamarosan új gépcsoportokban találkozhatunk az inverter motorokkal. Legalábbis a Hitachi termékskálájában.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elemek és akkumulátorok

Technikai környezetünkben lassan minden elemmel vagy akkumulátorral működik. Olyan készülékek, eszközök, berendezések is, amik régen elképzelhetetlenek voltak hálózati táplálás nélkül, már csak...


Létezhet-e ezermester fúrógép nélkül?

Pár évvel ezelőtt még így tehettük fel e kérdést, de ma már így hangozna ez helyesen: Létezhet-e ezermester akkumulátoros fúró-csavarozó gép nélkül?