Mutasd meg a benned lévő ezermestert!

Mire jó egy régi, szuvas forrázóteknő?

2015-11-18 11:26:40 | Módosítva: 2016-02-12 11:12:36

Sváb forrázóteknő, örökség. Szuvas, elöregedett, kerülgetjük jó tizenöt éve. Disznót nem vágunk, eladni minek, mit kapok érte? Eltüzelni? Bűn lenne!


Az interneten láttam sok képet a hordók kreatív újrahasznosításáról, tulajdonképp innen az ötlet a teknő újraélesztésére. Először normál vagy függő ágyat akartam készíteni belőle, de a mérete miatt legfeljebb gyereknek lett volna kényelmes. Aztán a sok nézegetés és forgatás után adta magát az ötlet, legyen belőle függőszék. Kettő!

 

Sok tervezést nem igényelt. Dekopír fűrésszel kettévágtam, az egyik feléből kivágtam a teknőre felrajzolt formát, amit a másikra átrajzoltam a kivágott darabokat sablonnak használva. Csiszolás, reszelés. Felületkezelésnek kipróbáltam az égetést (stílusosan disznó pörkölővel), ami kicsit védi a fát és szebb színt ad az öreg anyagnak. A kamrából lenyúltam két liter napraforgóolajat - költségkímélés címen- ez egyszeri átkenésre elég volt, utána jött a két liter lenolaj, másnap a felesleget letöröltem.

 

A függesztést láncokkal oldottam meg. Miért? Ez adott volt régebbről, ingyen és bérmentve, ill. így könnyen állítható a szék magassága és a dőlésszöge. A láncokat a rozsdától letisztítottam, majd bekentem egy kis maradék rozsdagátló festékkel. A láncok puhafa távtartó-rúdjait egy korábbi lomtalanításkor dobta ki valaki. Ebből két darab kilencven centis rúd kitellett. Mivel a vastagsága ellenére elég gyengének találtam, ezért a tehermentesítése miatt a végeitől hat centire megfúrtam, és egy- egy tízes kapupántcsavart tettem bele, aminek a fejére egy saját készítésű kampót hegesztettem. A kapupántcsavar anyáira szintén kampó került (hegesztéssel), így tulajdonképpen a súly a távtartó rudat nem terheli, egyenesen a központi függesztőre jut a láncokon keresztül.


Ezután már csak a helyükre, a terasz alá kellett akasztani az előre kialakított kampókra egy-egy rugó segítségével (egy régi hintaágy rugóit használtam fel, ami a komfortot fokozza.


A költségekben a "legnagyobb" tétel a két liter lenolaj kettőezer forintért, két liter napraforgó olaj hatszáz forint, 12 db kapupántcsavar alátéttel, anyával, 8 db. szemes anya, nyolc darab S kampó, összesen kétezer forint. A lényeg, hogy az alkoholmentes sörrel és a zsíros kenyérrel együtt, kb. 2500 Ft egy darab függőszék költsége.

Rasch László

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarok és él-lap kötések

Még igénytelen ládák összeerősítésénél is szükség van az elemeinek szilárd kapcsolatára, a sokkal igényesebb kivitelű bútordaraboknál pedig ez alapkövetelmény. Számos változata van a...


Erkélyek, balkonok lakberendezése

Egy lakásnak nemcsak az értékét növeli egy erkély, balkon vagy terasz, hanem a komfortját is. Sajnos sokan raktárnak használják, ami az utcáról nézve elég lehangoló látványt nyújt, de ez ellen...