Mobiltárca

2015-12-02 10:04:30 | Módosítva: 2015-12-02 10:15:52

A bankkártyák, hűségkártyák használatának új korszakát jelentheti az NFC (Near Field Communications) technológia megjelenése és elterjedése. Ennek révén érintés nélkül, csupán pár centiméteres távolságból biztonságosan fizethetünk, érvényesíthetjük hűségkártyáinkat, beléphetünk irodánkba vagy jegyet válthatunk/érvényesíthetünk.


Az NFC-képes okostelefonok képesek meglévő plasztik kártyáinkat virtuális kártyákká változtatni, ezáltal vitathatatlanul növekszik a felhasználói élmény. Nem kell többé minden egyes kártyát pénztárcánkban hordani, hiszen az NFC chippel ellátott mobiltelefonok képesek mindezt kiváltani. 

NFC technológia

A Near Field Communication (NFC) alapja a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID), mely különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget. Az RFID technológia – bár használata széles körben elterjedt – korlátozottsága az egyirányú kommunikációban rejlik. Ezt kívánja feloldani az 1990-ben a Sony és Philips által létrehozott kétirányú kommunikációs szabvány, az NFC.

A technológia adatátviteli sebessége és az adatbiztonság folyamatos csiszolása éretté tette az NFC-t a fizetésben való használatra. Az érintés nélküli személyazonosító, beléptető és fizetési kártyák száma jelentősen nőtt az elmúlt pár évben, azonban a technológia kétirányú kommunikációs képességéből kiindulva, a legoptimálisabb használatát egy olyan interaktív eszköz biztosíthatja, mint a mobiltelefon.

Az NFC-képes telefonok kiválóan használhatóak érintésmentes fizetési eszközként, elektronikus jegyként, valamint helyettesítik vagy kiegészítik a korábbi mobilfizetési megoldásokat. A technológiát gyakran használják olyan szolgáltatásokban, alkalmazásokban, ahol a felhasználók személyes adatokat, fotókat és egyéb fájlokat tudnak egymás között cserélni.


Mobil alkalmazás

Maga a mobiltárca egy olyan mobiltelefonon futó alkalmazás, amely képes jelenlegi plasztik kártyáinkat virtuális formában egy helyre gyűjteni. A mobiltárca elektronikus jelként tárolja a pénztárcában lévő bank-, hűség- és beléptető kártyákat, kuponokat, a tömegközlekedés igénybe vételére szolgáló jegyeket, bérleteket, illetve minden olyan plasztik és papír alapú kártyát, amely szükséges valamilyen tranzakció elindításához, jogosultság hitelesítéséhez. Az okostelefonokba – a SIM kártyába, vagy külső adattárolóba (pl. micro SD kártya) – épített biztonsági elem révén a mobiltelefonba költözhet minden olyan kártyánk, amit jelenleg a pénztárcánkban hordunk. A SIM-kártyán elhelyezett biztonsági elemnek, valamint a mögötte lévő biztonságtechnológiai infrastruktúrának köszönhetően személyes kártyaadataink és a tranzakciók során keletkező adataink teljes biztonságban vannak.
A mobiltárca egy új generációs kényelmi szolgáltatás, mely révén egy érintéssel fizethetünk, hűségpontokat írhatunk jóvá, kuponokat érvényesíthetünk. Mobiltelefonunkat használhatjuk belépőkártyaként, tömegközlekedési jegyként, személyazonosítóként. Nem fordulhat elő többé, hogy vásárláskor éppen az a kártya nincs nálunk, amire szükségünk lenne.

A mobiltárca alkalmazás segítségével azonnal és interaktív módon vehetjük igénybe kártyáinkat vagy a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat. A felhasználó az élet számos területén könnyedén alkalmazhatja a technológia nyújtotta előnyöket. Egyszerű, kényelmes és gyors all-in-one szolgáltatás, mely révén olyan funkciók vannak egy érintésnyi távolságra, mint:

– mobilfizetés,
– mobil jegyvásárlás,
– vásárlói hűségprogramok,
– fizikai beléptetés,
– peer-to-peer alkalmazások (mobilok közötti közvetlen adatátvitel),
– NFC tag olvasás.

A mobiltelefonnal rendelkezők 94% azt állítja, hogy a készüléke folyamatosan nála van. Telefonunk hiányát átlagosan 20 perc alatt, míg pénztárcánk esetében ugyanezt 150 perc alatt észleljük. Így hát a telefon az az interaktív készülék, mely kiválthatja plasztikkártyáink sokaságát, virtuális kártyákként megszokott mindennapi és további hozzáadott funkcionalitásokat biztosítva.Az év elején elkészült a Telenor mobilfizetési alkalmazása. A Cellum fejlesztette ki – Thaiföld után Magyarországon is. A magyar fejlesztőcég biztosítja a mobilszolgáltató mobilalapú banki, pénzügyi és fizetési szolgáltatásainak technikai hátterét. Az új mobiltárcát a jövőben a bankolás mellett folyamatosan új fizetési funkciókkal bővítik.Elsőként a Magyar Telekom tett elérhetővé ügyfelei számára a mobiltárca rendszert. A megoldás mögé egyelőre csak egy bank, az OTP állt be, a rendszer kizárólag az arra alkalmas Android-os okostelefonokkal használható. A meglévő SIM kártyát díjmentesen MobilTárca-képes kártyára cserélik, ahol az adatok biztonságban tárolódnak, az azokkal való visszaélés nem lehetséges.A MobilTárcával bármely MasterCard PayPass elfogadóhelyen fizethetünk, külföldön és belföldön egyaránt. A PIN kód nélküli érintésmentes fizetési összeg határa idehaza 5000 Ft, külföldön eltérő lehet (az európai országokban általában 20-25 euró).Automatikus használattal és alapértelmezett kártya funkciókkal még gyorsabb és egyszerűbb fizetés érhető el. Ebben az esetben nincs szükség a MobilTárca alkalmazás elindítására, csak fel kell oldani mobiltelefon képernyőzárát, és hozzáérinteni a készüléket a terminálhoz. Az 5000 Ft feletti összegeket a bankkártyához tartozó PIN-kód terminálon történő megadásával lehet fizetni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonokosítás utólag

A rádiófrekvenciás és infrás távvezérlők lassan elárasztják otthonunkat. Infrással kapcsoljuk a TV-t, a rádiót, a hifi készüléket, esetleg a klímát, és egyes lámpákat is, de ez utóbbiakat már...


Még biztonságosabb telefonálás gépkocsiban

A kézben tartott telefonnal történő telefonálást tiltja a KRESZ, és valóban balesetveszélyes. Sokan azt is kétségbe vonják, hogy a kihangosítóval történő beszélgetés sokkal biztonságosabb lenne,...