Automata küszöb

2015-12-02 10:39:05 | Módosítva: 2015-12-02 10:45:01

Küszöb nélkül nincs a beltéri ajtónak szigetelése, így hiába a jó hang- és hőszigetelés, olyan mintha résnyire nyitva hagynánk mindig az ajtót. Ennek a problémának megoldására fejlesztették ki a nagyon ötletes automata küszöböt.


Az automata küszöb az ajtó lapjának alján van. Az ajtó becsukásakor maga a csukódó ajtólap, az oldalába szerelt kis gombot nyomja meg. A gomb megnyomásakor leereszkedik a küszöb. A küszöb tulajdonképpen egy gumicsík, ami elzárja az ajtó alatta kis rést. Amikor pedig kinyitjuk az ajtót, a küszöb visszahúzódik.

Automata küszöb esetén a burkolat nincs kapcsolatban a küszöbbel, elegendő egy burkolatváltó profil, ahol a hideg- és melegburkolat találkozik. De akár teljesen egyforma is lehet a burkolat az egész lakásban, mindenféle elválasztás nélkül, ami így akadálymentes is lesz. Az automata küszöb rendelkezik állítási lehetőséggel, hogy a működési tartományt pontosan be tudjuk állítani.


Két típusa van

Rejtett (bevésett) és külső (rászegezős). Rejtett kivitel esetén egy előre vagy akár utólag mart nútba van szerelve az automata küszöb. Ekkor gyakorlatilag semmi nem látszik belőle. A rászegezőst az ajtólap külső felületére kell szerelni, ami esztétikailag kompromisszum, de szigetelő hatását tekintve nem marad el a rejtettől. Nem csak nyíló ajtókhoz, hanem többszárnyú és tolóajtókhoz is létezik automata küszöb.Kapható olyan kivitel is, amely ugyan jól zárja a rést, de a szükséges levegőcserét, a szellőzést lehetővé teszi. Soha NE feledkezzünk meg arról, hogy a tökéletesen záródó ajtók és ablakok problémákat is okoznak egy lakásban (pl. penészesedés), ezért mindig biztosítanunk kell a levegő szabad áramlását. Egy automata küszöb nem is túl drága, kb. 10 000 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri ajtó választása

A lakások beltéri ajtói a legmindennapibb használati tárgyaink közé tartoznak, a lakás használati komfortját illetően meghatározó szerepük van. Az építkező, felújító mégis gyakran nem veszi...


Beltéri ajtók felújítása saját kezűleg

Akinek van elég pénze, hogy új ajtókra cserélje lakásában a régi beltéri ajtókat, az ne habozzon. Aszakcégeknél nagyon szép kivitelű ajtókat lehet vásárolni, méretre gyártják, beszerelik. Ha...