Tápoldat-termékteszt

2015-12-07 18:57:14 | Módosítva: 2015-12-07 19:06:22

Tápoldatokat ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az élen az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp” végzett. Az átfogó vizsgálat során 50 termékből csaknem minden másodiknál akadt valamilyen probléma.


Minden második termékkel gond volt

A tápoldatok (szakmai nevükön engedélyköteles és EK jelölésű oldatműtrágyák) a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy pedig hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük.

A NÉBIH májusi terméktesztjén általános-, muskátli és kaktusz tápoldatokat vizsgált. A hazai boltok kínálatát figyelembe véve 50 termékből vettek hatósági mintát az ellenőrök. A tápoldatok közül jellemzően a 250-, a 400-, az 500- és az 1000 ml-es kiszerelésű termékeket vizsgálták a szakemberek, hisz a vásárlók körében is ezek a legnépszerűbbek, de megmintázták az önadagolós 32 ml-es flakonokat is.

A hatóság vizsgálta az engedélyokiratban szereplő minőségi paramétereket, a teljes tápelem összetételt; ellenőrizte a termékek jelölésének, címkézésének megfelelőségét, a magyar nyelvű felirat meglétét, valamint a gyártó által garantált tápelem tartalmat. Fogyasztói kedveltségi vizsgálatra is sor került, olyan szempontok figyelembe vételével, mint, hogy mennyire pontosak az adagolási információk; könnyen, jól olvasható-e a címke; vagy épp mennyire biztonságos, könnyen kezelhető-e a flakon.

A vizsgált 50 tápoldat közül 19 terméknél talált a hatóság beltartalmi hiányosságot. Az Albatrade Kft. „Valentin virágtápja”, valamint az Eurogarden Kft. által gyártott „Általános tápoldat” és „Muskátli és balkonnövény tápoldat” megnevezésű terméknél több paraméter a garantált tápanyagtartalomnak csupán a töredékét tartalmazta, súlyosan megtévesztve ezzel a felhasználókat. A szakemberek a jelölési követelményeket is ellenőrizték és 6 db terméknél találtak jelölési hibát. Összesen 24 termék nem felelt meg az előírásoknak (egy terméknél jelölési és beltartalmi problémák is voltak). A hatóság a kifogásolt termékek esetében forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendelt el.

A szakemberek érdekességként kiszámították a tápoldatok fő tápelem tartalmának fajlagos árát is, azaz, hogy 1 kg hatóanyag mennyibe kerül a különböző termékekben. A mért eredmény szerint a legkedvezőbb áron a Tesco virágtáp, Tesco muskátlitáp, valamint a Compo kaktusztáp szerepelt. 1 kg hatóanyagért pedig azok fizetnek a legtöbbet, akik önadagolós termékeket választanak.

Az összesítésben az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp” végzett az élen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tesztpálya önvezető autóknak

Negyvenmilliárd forintból az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. Az építéshez és az üzemeltetéshez egy profitorientált, de állami céget hoznak létre. Egy...


Egészséges táplálás, színpompás virágzás

Növényeink színes sokféleségét látva természetes, hogy gondozásuk, táplálásuk is különböző. Még a látszólag hasonló, nyáron teraszunkra dús virágözönt varázsló muskátli, hibiszkusz és leander...