A tűzifaaprítás művészete

2015-12-18 18:35:39 | Módosítva: 2015-12-25 12:10:48

Nincs is jobb, mint egy hideg téli estén odaülni a kályha vagy kandalló mellé, és élvezni a ropogó fa melegét, miközben a lángok táncoló fényjátékot vetítenek a szoba falára. Különösen jól esik ez, ha az ember meg is dolgozott érte, és maga hasogatta fel azt a tűzifát. Ahhoz azonban, hogy a tűzifaaprítás is kellemes és nem mellesleg gyors legyen, feltétlenül szükségeltetik egy jó fejsze!


Hogy milyen egy jó fejsze? Ergonomikus, éles, tiszta és lehetőleg Fiskars!

A Fiskars új, egyedileg sorszámozott fejszéknek ugyanis üreges, üvegszál nyelük van, és ennek köszönhetően nagyon könnyűek, ugyanakkor rendkívül strapabírók. Nem véletlenül vállal rá a gyártó 25 év(!) garanciát. Akármilyen gyakorlott hasogató valaki, mindenkivel előfordul, hogy melléüt néha. Ilyenkor sokszor a fejsze nyelével csap oda, aminek következtében egy fa nyél akár el is törhet. Ez az üvegszál esetében nem fordulhat elő. Ezek a nyelek ugyanis egyszerre erősek és rugalmasak. Arról nem is beszélve, hogy körülölelik a fejsze fejét, így az nem tud lelazulni. A fanyelű fejszékkel ellentétben, amiknél sajnos igen gyakori jelenség, hogy a fa idővel kiszárad, és veszít térfogatából, a fej pedig egy óvatlan pillanatban saját röppályát vesz, ami lássuk be, nem jó dolog.

Az üvegszálas nyél további előnye a fával szemben, hogy sokkal jobban elnyeli a rezgéseket, így az „nem rúg vissza” annyira. Jó súlyelosztásának, formájának és csúszásmentes markolatának köszönhetően pedig kézreáll, így könnyen és kényelmesen használható. Persze csupán egy nyéllel nem lehet fát hasogatni, ahhoz kell egy jó fej is! A Fiskars fejszéin duplán edzett vágóéllel ellátott fejek ülnek, amelyek már borotvaélesen kerülnek ki a gyárból, így nem kell őket először éleztetni, hanem rögtön munkára foghatók. A fej ékszerű formájának köszönhetően pedig nem csak vágja, de egyben hasítja is a fát. Ennek ellenére nem árt, ha van egy hasítóékünk is a nagyon makacs kuglik kezelésére.

Szükségünk lesz még egy védőszemüvegre és egy jó kesztyűre. A szemüveg a szétrepülő szilánkok miatt nagyon fontos, a kesztyű pedig a szálkák ellen védi majd a kezünket a hasábok pakolása közben. Ha jól csináljuk, akkor egy jó fejszével kifejezetten élvezet a hasogatás.

Hogyan válassza ki az Önnek leginkább megfelelő fejszét?

Hosszúsági teszt


A jobb oldali képsor szerint fogja meg a fejsze nyelet a fej alatt úgy, hogy a fejsze párhuzamos legyen a karjával. Ha túllóg a nyél a vállán, válasszon rövidebb nyelű fejszét, és ismételje meg a mozdulatsort. Ha pont a válláig ér, akkor ez a megfelelő méret az Ön számára.

Súly teszt


A jobb oldali képsor szerint emelje meg a fejszét a markolatánál fogva. Ha nehezen megy, válasszon olyat, amelyiknek könnyebb a feje.
Ha erőlködés nélkül sikerül felemelnie a fejszét, akkor ez a megfelelő méret az Ön számára!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láncfűrészt a Hitachitól

Minden barkácsolni, kertészkedni vágyó ezermesternek az ősz jelentia nyári pihenés után a kertben végezhető munkák kezdetét. Itt a faápolás és a tűzifa aprításának ideje. Az áruházak, a...


Rönkhasítók

Fekvő vagy álló, hidraulikus vagy csavarorsós, alkalmi vagy tartós használatra tervezett, a rönkhasítók számos típusa elérető, de meglehetősen kevés információ található róluk a gyártók oldalain. A...