Eljött a LED T8 fénycsövek korszaka

2016-01-05 10:10:32 | Módosítva: 2016-01-05 10:12:27

A LED fénycsövek felhasználásának területén ugrásszerű növekedésre lehet számítani az elkövetkező időszakban. A LED technológia elérte azt a szintet, hogy megfelelő alternatívát kínáljon a háromsávos T8-as fénycsövekkel szemben. Nemcsak a magas hatékonyság és hosszabb élettartam miatt, hanem mert mostanra megfelelő műszaki megoldást tud nyújtani a különféle fénycsöves alkalmazásokra, mint például elektronikus előtéteket használó installációk vagy magas környezeti hőmérsékleten üzemeltetett zárt armatúrás lámpatestek esetében.


LED fénycső

Jelenleg a LED fénycső elsősorban T8-as fénycsövek kiváltására ajánlott, mivel a T5-ös hagyományos fénycsövek magas hatékonyságuk és hosszú élettartamuk következtében továbbra is nagyon versenyképesek. Arról nem is beszélve, hogy a kis átmérő miatt egyelőre nincs kielégítő megoldás az integrált LED T5 fénycsőre, mely kinézetében, méreteiben és fénytani paramétereiben ténylegesen ki tudná váltani a hagyományos T5 lámpát.

Becslések szerint Magyarországon akár a 10 millió darabot is eléri az installált T8 fénycsövek száma. Ezek legnagyobb része magnetikus előtéteken üzemel, így ezekhez mérten az energia megtakarítás is sokkal jelentősebb. Vegyük például az egyik legnépszerűbb 1200 mm-es típust: egy 36 W-os T8 hagyományos egyenes fénycső a hálózati veszteséggel együtt legalább 42 W-ot vesz fel. Ezzel szemben a GE Lighting legújabb 14,5 W-os LED T8 fénycsöve esetén mindössze 15-16 W-os teljes fogyasztással számolhatunk. Így körülbelül 26 W-ot takarítunk meg, ami 62%-os csökkenésnek felel meg. Ez a 26 W mintegy 4000 Ft éves energiaköltség megtakarítást jelent (40 Ft/kWh energiaköltséget és 4000 óra éves használatot feltételezve). Ezzel a megtakarítással már akár 1 év alatti megtérülés is elérhető. A többi T8 fénycső esetében %-ban hasonlóan magas energia megtakarítás érhető el.


Figyelni kell viszont arra, hogy a standard LED fénycső nem minden esetben alkalmazható. Például magas hőmérsékletű környezetben, zárt armatúrás lámpatesteknél csak olyan LED fénycsöveket érdemes használni, melyeket kifejezetten ilyen körülményekre terveztek, mivel a magas hőmérséklet lerövidítheti az élettartamot. Illetve némely lámpatest kialakítása szükségessé teheti, hogy forgatható fejű LED T8 fénycsövet használjanak, melynek segítségével az irányított fényű LED fénycső megfelelő szögbe állítható. GE Lighting külön termékeket fejlesztett ki ezekre az alkalmazásokra, hogy maximálisan megfeleljenek az adott körülményeknek.

Az elmúlt években a hagyományos T8 fénycsöveknél egyre népszerűbbek lettek az elektronikus előtétek, mivel ezekkel javítani lehetett a rendszer hatékonyságot, és a stabil működés miatt a fénycsövek élettartama is megnövekedett. Idáig, ha valaki az ilyen armatúrákban le akarta cserélni LED T8-ra a hagyományos fénycsöveket, akkor ki kellett iktatnia az elektronikus előtétet, amely komolyabb villanyszerelési feladatot jelentett. Azonban már erre is van egyszerű megoldás. A GE Lighting Universal LED T8 termékei úgy lettek kialakítva, hogy mind elektronikus, mind magnetikus előtéten is működtethetők, ezáltal „univerzális” megoldást jelentenek a T8–as hagyományos lámpák esetén. A GE Universal LED T8 fénycsövekkel egyszerűen és gyorsan kicserélhetőek a hagyományos T8 fénycsövek, mindenféle költséges és bonyolult szerelési munka nélkül. Külön előny, hogy nem kell előre felmérni, milyen előtétet használnak az adott alkalmazásban.


Újdonság, hogy a nem integrált – más néven Plug-In – kompakt fénycsövek lecserélésére is van már LED-es megoldás, amellyel szintén csak egyszerűen a lámpát kell kicserélni, és nem szükséges semmilyen egyéb szerelési munka. GE Lighting egyelőre a legnépszerűbb 26 W 4Pin-es kompakt fénycső kiváltására alkalmas LED Plug-In termékkel lépett a piacra. A 12,5 W-os GE LED Plug-In lámpával 50% feletti energia-megtakarítás, és emellett 2.5-szeres élettartam érhető el a hagyományos kompakt fénycsőhöz képest. Külön megoldás született a vízszintes és függőleges pozícióban használt LED Plug-In termékek esetében a világítási teljesítmény optimalizálása érdekében. Várhatóan a LED T8-as fénycsövekhez hasonlóan, a LED Plug-In termékeknél is gyorsan bővül majd a termékválaszték, és a többi kompakt fénycső típusnak is lesz LED-es párja.

További információért látogassanak el a GE Lighting angol nyelvű weboldalára, a www.gelighting.com/eu címen!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED fénycső bekötése

A hagyományos fénycső még mindig gazdaságos világításnak tekinthető, de ezen a területen is megjelentek a ledes változatok, melyek fogyasztása még a normál fénycsőnek is csak a harmada....


Viszlát fénycső! Hello LED!

Ideje felkészülni arra, hogy a korábbi fénycsöves lámpákat ledesre cseréljük. 2023. februártól a kör alakú és kompakt fénycsövektől búcsúztunk (külső működtetésű, 2pin-es), majd 2023....