Zárcsere a postaládán

2016-01-31 17:45:10 | Módosítva: 2016-01-31 17:48:37

A többlakásos társasházakban megszokott dolog, hogy a postaládák a lépcsőházban kerülnek felszerelésre. A régieket általában már kicserélték, lehetőleg olcsó, vékony lemezből készült egyen tárolókra, amelyek zárja is elég gyatra, olcsó minőségű. A kis kulcsok pedig hasonló kivitelűek, elég egy rossz mozdulat, és nyakban könnyen letörik, a zártoll pedig a betétben marad.


Ha beletört a kulcs…

Ilyenkor mit lehet tenni? A beletört darabot kivenni nem lehet, ezért a zárat újra kell cserélni. A költség ugyan nem jelentős, 650-1150 Ft-ért már beszerezhető az új zár. A probléma azonban az, hogy miként lehet a régi zárat egy zárt ajtajú postaládáról leszerelni. A zárszakértő tanácsa alapján a betét kifúrásával lehet kísérletezni, ám még így is kérdéses a siker.


Van egy durvább, ám esetenként célravezető megoldás. A vékony lemezből készült ajtó kifeszítésével – szűken ugyan – de hozzá lehet férni a zár elfordítható nyelvéhez, amit egy csavar rögzít a betét végére. Ha óvatosan, a széle felől fokozatosan jobbról kifeszíthető az ajtó, akkor egy kis marokcsavarhúzóval már be lehet nyúlni e csavarhoz, és kilazítása, elfordítása után már kinyílik az ajtó. A hajlítgatás miatt természetesen az ajtón kívül a vízszintes összekötő zárlemez is kevéssé deformálódni fog. Így a zárnyelvet kissé kihúzva és elfordítva viszont már kinyitható a lemezajtó. Az ajtólap kifeszítésekor ügyelni kell arra, hogy a lapja ne éles szögben deformálódjon, és a kereszttartó is kevéssé görbüljön el.

Ha lenyitható a levélszekrény ajtaja, akkor már lecsavarható az egész zártestet rögzítő anya és kiemelhető a régi zár, az új visszaszerelése pedig már csak perceket igénylő művelet.

Ezt követően az elhajlított kereszttartó és az ajtó deformációi – fogóval, illetve két lécdarabbal közre fogva, csavaros szorítóval erősen összenyomva – helyre állíthatók, szinte nyom nélkül megszüntethetők a durva kifeszítés nyomai. Ez természetesen csak a vékony lemezből készült levélszekrényeken lehetséges, a masszívabb, vagy öntött testű levélszekrényeken csak a zárbetét lefúrásával szerelhető le a zár, és csak ezt követően cserélhető ki új darabra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

zarkiraly77 avatarja

zarkiraly77         Postaláda zárcsere

A fent leírt munkamenet nem kivitelezhetetlen. Ám a vékony lemez deformálódását nem tudjuk majd eltüntetni a legtöbb esetben így az esztétikai látvány sérül. A szerszámok úgy mint fogó, illetve két léc darab, csavaros szorító hiányzik a szerszám készletünkből akkor kudarcra van ítélve a postaláda zárcserénk. Ezért azt ajánljuk, hogy forduljon szakemberhez, természetesen ez nagyobb költséget fog fel emészteni mint az a leírásban található, de higgyék el kedves felhasználók, hogy Önök így is spórolnak! Spórolnak méghozzá időt és költséget, hiszen a szakember megfelelő tudással, szerszámozottsággal, és nem utolsó sorban helyszíni árukészlettel a legrövidebb idő alatt végzi el ezt a feladatot. Ha nem hiszi érdeklődjön utána: http://www.postaladazar.hu

Zár- és kulcsrendszerek

Társasházakban, szállodákban, sportlétesítményekben gyakran merül fel az igény, hogy a kulcsok ne csak egyszerű nyitó-záró funkciót töltsenek be, a használó jogosultságát is határozzák meg egyben....


STANLEY® Dynagrip™ racsnis kulcs

A STANLEY® ismét egy igen hasznos újdonsággal jelentkezett a hazai szerszámpiacon.