Zárcsere a postaládán

2016-01-31 17:45:10 | Módosítva: 2016-01-31 17:48:37

A többlakásos társasházakban megszokott dolog, hogy a postaládák a lépcsőházban kerülnek felszerelésre. A régieket általában már kicserélték, lehetőleg olcsó, vékony lemezből készült egyen tárolókra, amelyek zárja is elég gyatra, olcsó minőségű. A kis kulcsok pedig hasonló kivitelűek, elég egy rossz mozdulat, és nyakban könnyen letörik, a zártoll pedig a betétben marad.


Ha beletört a kulcs…

Ilyenkor mit lehet tenni? A beletört darabot kivenni nem lehet, ezért a zárat újra kell cserélni. A költség ugyan nem jelentős, 650-1150 Ft-ért már beszerezhető az új zár. A probléma azonban az, hogy miként lehet a régi zárat egy zárt ajtajú postaládáról leszerelni. A zárszakértő tanácsa alapján a betét kifúrásával lehet kísérletezni, ám még így is kérdéses a siker.


Van egy durvább, ám esetenként célravezető megoldás. A vékony lemezből készült ajtó kifeszítésével – szűken ugyan – de hozzá lehet férni a zár elfordítható nyelvéhez, amit egy csavar rögzít a betét végére. Ha óvatosan, a széle felől fokozatosan jobbról kifeszíthető az ajtó, akkor egy kis marokcsavarhúzóval már be lehet nyúlni e csavarhoz, és kilazítása, elfordítása után már kinyílik az ajtó. A hajlítgatás miatt természetesen az ajtón kívül a vízszintes összekötő zárlemez is kevéssé deformálódni fog. Így a zárnyelvet kissé kihúzva és elfordítva viszont már kinyitható a lemezajtó. Az ajtólap kifeszítésekor ügyelni kell arra, hogy a lapja ne éles szögben deformálódjon, és a kereszttartó is kevéssé görbüljön el.

Ha lenyitható a levélszekrény ajtaja, akkor már lecsavarható az egész zártestet rögzítő anya és kiemelhető a régi zár, az új visszaszerelése pedig már csak perceket igénylő művelet.

Ezt követően az elhajlított kereszttartó és az ajtó deformációi – fogóval, illetve két lécdarabbal közre fogva, csavaros szorítóval erősen összenyomva – helyre állíthatók, szinte nyom nélkül megszüntethetők a durva kifeszítés nyomai. Ez természetesen csak a vékony lemezből készült levélszekrényeken lehetséges, a masszívabb, vagy öntött testű levélszekrényeken csak a zárbetét lefúrásával szerelhető le a zár, és csak ezt követően cserélhető ki új darabra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

zarkiraly77 avatarja

zarkiraly77         Postaláda zárcsere

A fent leírt munkamenet nem kivitelezhetetlen. Ám a vékony lemez deformálódását nem tudjuk majd eltüntetni a legtöbb esetben így az esztétikai látvány sérül. A szerszámok úgy mint fogó, illetve két léc darab, csavaros szorító hiányzik a szerszám készletünkből akkor kudarcra van ítélve a postaláda zárcserénk. Ezért azt ajánljuk, hogy forduljon szakemberhez, természetesen ez nagyobb költséget fog fel emészteni mint az a leírásban található, de higgyék el kedves felhasználók, hogy Önök így is spórolnak! Spórolnak méghozzá időt és költséget, hiszen a szakember megfelelő tudással, szerszámozottsággal, és nem utolsó sorban helyszíni árukészlettel a legrövidebb idő alatt végzi el ezt a feladatot. Ha nem hiszi érdeklődjön utána: http://www.postaladazar.hu

Zárak javítása, karbantartása

A lakástulajdonosok a legtöbb helyen korszerű biztonsági zárakra cserélték régi ajtózáraikat. Ezekkel még hosszú évekig nem lesz gondjuk, mivel alkatrészeik igen kopásálló porkohászati...


Autós kiegészítők

Sok olyan apróbb eszközt lehet kapni, melyek autós utazáskor megkönnyítik a dolgunkat. Vannak köztük praktikus eszközök, mások csak a kényelmesebb utazást szolgálják, melyek egy hosszabb út...