Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása

2016-02-12 09:10:34 | Módosítva: 2016-02-12 09:25:16

Mobiltelefon-töltők, monitorok, notebookok, asztali számítógépek – néhány műszaki cikk, amelyeket a legtöbb háztartásban folyamatosan a konnektorban hagyunk, még akkor is, amikor nem használjuk őket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt vizsgálta meg, hogy mennyit fogyasztanak ezek a készülékek ilyenkor, azaz készenléti vagy kikapcsolt állapotban. A vizsgálat azt igazolja, hogy nem csak környezettudatos, hanem pénzt is spórol az, aki teljesen kikapcsolja a nem használt készülékeket.

Akkor, amikor a távirányítóval kikapcsoljuk a TV-t, a házimozit, a készülékek továbbra is áram alatt vannak és fogyasztják az energiát. Készenléti állapotban („stand by” üzemmódban) ezeknek a készülékeknek akár 20-30 watt is lehet a teljesítményfelvétele. Annyi, mintha folyamatosan égne egy 25 wattos izzó a lakásban.

Sok készülék a napi 1-2 órás, vagy csak néhány perces működés mellett 22-23, vagy akár közel 24 órát is készenléti állapotban van. Ezért az Európai Bizottság az új készülékeknél funkciótól függően 0,5 vagy 1 W-ban maximalizálja a készenléti teljesítményfelvételt.

Mobiltelefon-töltők fogyasztása

Az NFV a mérésekhez hat töltőt választott ki a népszerű márkák közül, eltérő gyártási időszakokból (1998-tól 2013-ig). A mérések azt mutatták, hogy az időszak elején és végén gyártott töltők energiafelhasználása között több mint 30-szoros különbség van, de még az utóbbi 10 évben is a tizedére csökkent a töltők készenléti fogyasztása. És bár egy korszerű töltő éves fogyasztása csak pár forint, ha számításba vesszük, hogy 4,1 millió magyar háztartásnál csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor azt láthatjuk, hogy az már 5 millió kWh energia, vagyis 188 millió Ft évente. Érdemes tehát figyelmet fordítani a felesleges energiafogyasztás csökkentésére, mert nem csak költséget takarítunk meg, hanem a környezetért is tenni tudunk, egyetlen mozdulattal.


Monitorok fogyasztása

A mérésekhez három különböző megjelenítési technológiájú monitort választottak a népszerű márkák közül, eltérő időszakokból:

– 17” CRT (katódsugárcsöves) monitor, max. felbontás: 1280x1024 (1999. dec.),
– 17” CCFL (hidegkatódos fénycső) háttérvilágítású LCD monitor, natív felbontás: 1280x1024 (2007. jan.),
– 21,5” LED háttérvilágítású FullHD LCD monitor (2013. már.).

A monitorok fogyasztását kikapcsolt és készenléti állapotban is vizsgálták. Átlagos otthoni és irodai használat mellett a vizsgált monitorok esetében, éves szinten akár ezer forintot is megspórolhatunk csak azzal, hogy kikapcsoljuk a készülékeket.

A három különböző korú monitor készenléti teljesítményfelvétele 3,6 W; 0,9 W illetve 0,2 W, a különbség tehát itt is igen jelentős. Ez éves szinten 1100, 280, illetve 60 Ft-ot jelent.


Notebookok fogyasztása

A mérésekhez három különböző notebookot vizsgáltak a népszerű márkák közül, melyek a processzoroknak megfelelően három eltérő időszakból illetve eltérő gyártótól származtak. A 2007-ben gyártott Intel® Core 2 duo processzorral szerelt gép kikapcsolt állapotban 1,4 W-ot, készenléti/alvó üzemmódban 0,9 W-ot, tétlen állapotban pedig 18 W-ot fogyaszt. Az AMD Dual-Core processzorával szerelt notebooknál ugyanez a három érték 0,6 W; 0,6 W illetve 12 W körül alakult, illetve egy Intel-Core i3 processzoros gépnél rendre; 0,8 W, 0,9 W, és 0,9 W. A különbségek itt a különböző évjáratok között jól láthatóan kisebbek, amit valószínűleg a korszerűsítés és a teljesítmények folyamatos növekedésének egymással szemben működő hatása okoz.

A számítások alapján évente legkevesebb 200, de akár 450 forintot is megspórolhat az, aki leválasztja a táphálózatról a gépet, amikor épp nem használja, vagy nem tölti azt.


Asztali számítógépek fogyasztása

A mérésekhez most is három különböző gépet választottak a népszerű márkák közül, melyek a processzoroknak megfelelően három eltérő időszakból származnak; Intel® Pentium® D 925, Intel® Core™2 Duo E7500 és Intel® Core™ i3-3220. Kikapcsolt, készenléti/alvó, és tétlen állapotban vizsgálták a teljesítményfelvételt. A mérésekből az látszik, hogy mindhárom üzemmódban kevesebb, mint a harmada a legkorszerűbb gép teljesítményfelvétele a legrégebbinek, ami különösen a tétlen üzemmódban már kifejezetten jelentős (70 W, 23 W, illetve 18 W). De még kikapcsolt állapotba is az áramfogyasztás évente 1200, 440, illetve 330 Ft-ot jelent. Ennyit takaríthatunk meg, ha megszüntetjük a gép tápellátását.


Összegzésként...

...elmondható, hogy egy átlagos háztartásban egy számítógép és két mobiltöltő esetén akár 69 kWh energiafogyasztás-többletet is jelenthet, ha használaton kívül nem húzzuk ki őket, ami 2585 Ft-tal terheli meg feleslegesen a családi kasszát évente. A vizsgáltaknál léteznek kevésbé korszerű készülékek is, amelyeknél a fogyasztás ennek akár a többszöröse is lehet. A készülékeket áramtalanítva megszüntethetjük a felesleges fogyasztást, amivel nem csak spórolhatunk, hanem a környezetünkért is tenni tudunk.

forrás: NFH

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A túlfogyasztás napja

Idén hat nappal később értük el a Globális Túlfogyasztás Napját, mint 2022-ben. Ez az a nap, amikor Földünk éves erőforrásai kimerülnek, ekkor lépi át az emberiség a fogyasztásának azt a...


Sok a gáz a hazai tárolókban

Ahhoz képest, hogy február közepén járunk, korábban talán még soha nem látott szinten áll a magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje. A szőregi biztonsági tárolóból szinte egy köbméternyi...