Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása

2016-02-12 09:10:34 | Módosítva: 2016-02-12 09:25:16

Mobiltelefon-töltők, monitorok, notebookok, asztali számítógépek – néhány műszaki cikk, amelyeket a legtöbb háztartásban folyamatosan a konnektorban hagyunk, még akkor is, amikor nem használjuk őket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt vizsgálta meg, hogy mennyit fogyasztanak ezek a készülékek ilyenkor, azaz készenléti vagy kikapcsolt állapotban. A vizsgálat azt igazolja, hogy nem csak környezettudatos, hanem pénzt is spórol az, aki teljesen kikapcsolja a nem használt készülékeket.

Akkor, amikor a távirányítóval kikapcsoljuk a TV-t, a házimozit, a készülékek továbbra is áram alatt vannak és fogyasztják az energiát. Készenléti állapotban („stand by” üzemmódban) ezeknek a készülékeknek akár 20-30 watt is lehet a teljesítményfelvétele. Annyi, mintha folyamatosan égne egy 25 wattos izzó a lakásban.

Sok készülék a napi 1-2 órás, vagy csak néhány perces működés mellett 22-23, vagy akár közel 24 órát is készenléti állapotban van. Ezért az Európai Bizottság az új készülékeknél funkciótól függően 0,5 vagy 1 W-ban maximalizálja a készenléti teljesítményfelvételt.

Mobiltelefon-töltők fogyasztása

Az NFV a mérésekhez hat töltőt választott ki a népszerű márkák közül, eltérő gyártási időszakokból (1998-tól 2013-ig). A mérések azt mutatták, hogy az időszak elején és végén gyártott töltők energiafelhasználása között több mint 30-szoros különbség van, de még az utóbbi 10 évben is a tizedére csökkent a töltők készenléti fogyasztása. És bár egy korszerű töltő éves fogyasztása csak pár forint, ha számításba vesszük, hogy 4,1 millió magyar háztartásnál csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor azt láthatjuk, hogy az már 5 millió kWh energia, vagyis 188 millió Ft évente. Érdemes tehát figyelmet fordítani a felesleges energiafogyasztás csökkentésére, mert nem csak költséget takarítunk meg, hanem a környezetért is tenni tudunk, egyetlen mozdulattal.


Monitorok fogyasztása

A mérésekhez három különböző megjelenítési technológiájú monitort választottak a népszerű márkák közül, eltérő időszakokból:

– 17” CRT (katódsugárcsöves) monitor, max. felbontás: 1280x1024 (1999. dec.),
– 17” CCFL (hidegkatódos fénycső) háttérvilágítású LCD monitor, natív felbontás: 1280x1024 (2007. jan.),
– 21,5” LED háttérvilágítású FullHD LCD monitor (2013. már.).

A monitorok fogyasztását kikapcsolt és készenléti állapotban is vizsgálták. Átlagos otthoni és irodai használat mellett a vizsgált monitorok esetében, éves szinten akár ezer forintot is megspórolhatunk csak azzal, hogy kikapcsoljuk a készülékeket.

A három különböző korú monitor készenléti teljesítményfelvétele 3,6 W; 0,9 W illetve 0,2 W, a különbség tehát itt is igen jelentős. Ez éves szinten 1100, 280, illetve 60 Ft-ot jelent.


Notebookok fogyasztása

A mérésekhez három különböző notebookot vizsgáltak a népszerű márkák közül, melyek a processzoroknak megfelelően három eltérő időszakból illetve eltérő gyártótól származtak. A 2007-ben gyártott Intel® Core 2 duo processzorral szerelt gép kikapcsolt állapotban 1,4 W-ot, készenléti/alvó üzemmódban 0,9 W-ot, tétlen állapotban pedig 18 W-ot fogyaszt. Az AMD Dual-Core processzorával szerelt notebooknál ugyanez a három érték 0,6 W; 0,6 W illetve 12 W körül alakult, illetve egy Intel-Core i3 processzoros gépnél rendre; 0,8 W, 0,9 W, és 0,9 W. A különbségek itt a különböző évjáratok között jól láthatóan kisebbek, amit valószínűleg a korszerűsítés és a teljesítmények folyamatos növekedésének egymással szemben működő hatása okoz.

A számítások alapján évente legkevesebb 200, de akár 450 forintot is megspórolhat az, aki leválasztja a táphálózatról a gépet, amikor épp nem használja, vagy nem tölti azt.


Asztali számítógépek fogyasztása

A mérésekhez most is három különböző gépet választottak a népszerű márkák közül, melyek a processzoroknak megfelelően három eltérő időszakból származnak; Intel® Pentium® D 925, Intel® Core™2 Duo E7500 és Intel® Core™ i3-3220. Kikapcsolt, készenléti/alvó, és tétlen állapotban vizsgálták a teljesítményfelvételt. A mérésekből az látszik, hogy mindhárom üzemmódban kevesebb, mint a harmada a legkorszerűbb gép teljesítményfelvétele a legrégebbinek, ami különösen a tétlen üzemmódban már kifejezetten jelentős (70 W, 23 W, illetve 18 W). De még kikapcsolt állapotba is az áramfogyasztás évente 1200, 440, illetve 330 Ft-ot jelent. Ennyit takaríthatunk meg, ha megszüntetjük a gép tápellátását.


Összegzésként...

...elmondható, hogy egy átlagos háztartásban egy számítógép és két mobiltöltő esetén akár 69 kWh energiafogyasztás-többletet is jelenthet, ha használaton kívül nem húzzuk ki őket, ami 2585 Ft-tal terheli meg feleslegesen a családi kasszát évente. A vizsgáltaknál léteznek kevésbé korszerű készülékek is, amelyeknél a fogyasztás ennek akár a többszöröse is lehet. A készülékeket áramtalanítva megszüntethetjük a felesleges fogyasztást, amivel nem csak spórolhatunk, hanem a környezetünkért is tenni tudunk.

forrás: NFH

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszerűsítési javaslatok

Többször írtunk már az épületekre kötelező energiatanúsítványról, aminek minden adásvételkor rendelkezésre kell állnia, ésfontos információkat ad avevő számára alakás várható energiafogyasztására.


Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...