Fény-egészség

2016-02-15 10:40:33 | Módosítva: 2016-02-15 10:45:12

A téli hónapok hosszú estéi és rövid nappalai sokak kedélyállapotára negatívan hatnak. A nálunk északabbra fekvő országok lakósságának jelentős része télen szinte depresszióba esik, aminek kompenzálására még rosszabb megoldásokat találnak.


Fény a depresszió ellen

Pedig valamilyen szinten a hiányzó fény is pótolható. Nem csak úgy, hogy tudatosan keressük azokat a lehetőségeket, amikor egy-egy fél órácskát napközben a szabadban tölthetünk – kicsit töltekezünk. De a lakáson belül is igyekezzünk pótolni a fényhiányt. Időszakonként tudatosan világítsuk ki a lakást, használjuk a hangulatvilágításokat és az általános világításokat a helyi világításon felül. Rengeteg lehetőséget kínál a modern világítástechnika LED szalagoktól kezdve a fényfüggönyökig, sőt a kerti világításokig. Ha módunk van, éljünk ezekkel a lehetőségekkel.

A mesterséges fény sugárzása mindinkább legyen hasonló a természetes fényhez. A szervezet és a hormonrendszer számára a Nap fénye a természetes. Amíg a hagyományos wolfram szálas izzók – villanykörték – és halogén spotok egészséges fényt bocsátanak ki, de magas energiafelhasználás mellett, a fénycsövek és energiatakarékos lámpák károsabb fényt kibocsátva valamivel energiahatékonyabbak, addig a modern fénytechnológiák, mint a LED egyszerre egészséges fényspektrummal rendelkeznek, és maximális energiahatékonyságot biztosítanak.

Reggelenként a nappali fény spektruma egy kevéske „kék fényt” tükröz a világűrből az atmoszférában megjelenő víztartalom (pára) miatt, és ez a kékkel teli fény tesz bennünket aktívvá a nap folyamán. Délre a fény egy kiegyensúlyozott, egyenletes összetételt ér el. Esténként az eget világító, vörös fény borítja, és a Nap, mint egy vörösen izzó labda tűnik el a horizont alatt. Ennek a spektrumnak a leghűbb visszatükrözője a hagyományos villanykörte. Ez a fény természetes folyamata, melyhez már több ezer éve hozzászoktunk, és amely hormonháztartásunk számára a legmegfelelőbb.

A hagyományos villanykörték és halogén izzók egészséges fényt bocsátanak ki, ami egészségügyi szempontból ideális, mivel a magas vörös fény tartomány a melatonin termelést aktiválja. Minél magasabb a melatonin szint, annál kellemesebben alszunk. A melatonin a regeneráló és sejtújító folyamatokat segíti elő. Mindkét lámpatípus energiafelhasználása kifejezetten magas, a fényhasznosításuk rossz.

Az energiatakarékos és hagyományos fénycsövek hideg fényt bocsátanak ki, spektrumukban a kék színtartománynál sávokban energiacsúcsokkal. Ez a fény hosszútávon az emberi testre káros hatást gyakorol, mivel a stresszért felelős hormonok működését serkenti. A lehetséges következmények: emésztési- és alvászavarok lehetnek. Az energiatakarékos lámpák és fénycsövek egészségtelen UV sugárzást bocsátanak ki. Működésükhöz előtétre van szükség, melyek során elektromágneses hullámok keletkeznek. Energiatakarékos lámpák esetében a színek megjelenése nem valósághű, mivel a magas kékfény kibocsátás következtében a piros színek veszítenek az intenzitásukból.

A LED-ek (minőségüktől függően) egészséges fényt bocsátanak ki, a legmagasabb energia hatékonyság mellett (akár 100 Lumen/Watt fölötti hatásfok). A LED-ek teljes sávban (spektrumban) képesek világítani, így az emberi test igényeit figyelembe véve tudjuk a színtartományokat kiválasztani. A jó minőségű LED-ek a napfény által kibocsátott szinte teljes színspektrumban egyenletesen sugároznak.


A természetes napfény szervezetünk számos funkcióját szabályozza, a vérnyomástól kezdve az anyagcserén át az álmosságért felelős melatonin hormon mennyiségéig. Utóbbiból annál több termelődik, minél sötétebb van. Tulajdonképpen lassabb üzemmódra kapcsol a szervezetünk az év „sötétebb” szakában. Csakhogy a mai modern világban nem tudjuk az élettempónkat hozzálassítani ahhoz, amire a testünk felkészült. Odafigyeléssel sokat tehetünk annak érdekében, hogy a téli levertség, depresszió ne kerítsen minket a hatalmába. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy amikor az idő naposra fordul, akkor annyit legyünk kint, amennyit csak lehet vagy menjünk el fényterápiás kezelésre. Bár a természetes napfényt nem pótolja, hangulatunk fokozásában mégis nagy szerepet játszik otthonunk megvilágítása. Azokban a helyiségekben, ahol többet tartózkodunk, ahol aktívabb tevékenységeket végzünk, erősebb fényű világítás javasolt.

Az általános világítások mellett fontos szerepe van a helyi világításoknak. A mosogatótól, az íróasztalunktól se sajnáljuk a fényt, hacsak nem akarunk minél hamarabb szemüveget és kiadós fejfájást. Ezeknek a területeknek a megvilágítását külön lámpával oldjuk meg, melyeket – ha nincs rájuk szükség – egész egyszerűen lekapcsolhatunk.


A ragyogó fény azonban nem mindenütt előnyös a lakásban. A hálóban például zavaró lehet, nem tudnunk tőle ráhangolódni a pihenésre. Jó megoldás a szabályozható erősségű lámpa, vagy a spotlámpák, beépített LED-ek, az ernyős lámpák, de az állólámpák is különleges hangulatot varázsolhatnak a helyiségbe, ahogy a fényük visszatükröződik a plafonon. Arra ügyeljünk, hogy a világítás lehetőleg ne vessen erős árnyékokat, hiszen ez megbontja a harmóniát, amire nagy szükségünk van az év ezen szakaszában.

Ha pedig éppen nincs kedvünk semmilyen mesterséges forráshoz, de szeretnénk melengető, romantikus hangulatot varázsolni magunk köré, akkor speciális fényforrásokkal, sólámpával, de akár a gyertyák, mécsesek fényével is elérhetjük ezt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7492/Feny_egeszseg