Átfogó típusú ajtótokok

2016-02-24 09:12:21 | Módosítva: 2018-03-23 15:37:57

Az átfogó (UHT) típusú tokos ajtók a korszerű építéstechnológiákhoz igazodó modern és esztétikus ajtók. Előnyük, hogy a kialakított ajtónyílásba utólag beszerelhetők, így elkerülhetők a szakipari munkáknál előforduló felületi sérülések. Felújításoknál esedékes ajtócseréknél is előnyösen alkalmazhatók, mert ezek az ajtótokok bizonyos állítási lehetőségekre is módot adnak.


Felújításoknál utólag beépíthetők

Az általánosan alkalmazott ún. pallótokos ajtóknál a tok nem feltétlenül azonos a fal vastagságával, ezért a mellettük kialakuló réseket különféle takarólécekkel szokás eltüntetni. Az így kialakított tokok felülete a különféle hézagtakaró elemek miatt előnytelenül tagolt lesz. Ez a mai korszerű épületekben és az igényesebb felújításoknál már nem elfogadható. A takarólécek rögzítése is korszerűtlen, és a tokszárak illesztése sem lesz soha hézagmentes.

Ezeket a hátrányokat küszöbölik ki az átfogó típusú ajtótokok. A korszerű beltéri ajtók általában utólag is beépíthetők, és átfogó tokkal készülnek. A falak vastagsága gyakorlatilag bármekkora lehet, ha az ajtónyílás méretét előzőleg pontosan megadták. Ha viszont az egyik oldalfalon nincs olyan kiálló falrész, amire a tok – mint ahogyan a neve is utal - oldalt ráfoghat, azt az adott tokméretéhez igazodóan kell utólagosan a falsikra építeni. Ez bizonyos mértékig módosíthatja az adott tok és az ajtólap szélességi méretét is. E tokok elemei ideálisan fogják közre a falat, ám a szorosan az oldalfalak mellé kerülő ajtóknál szükséges a felerősítésükhöz egy 5 cm széles falfül. Ezt már a falszerkezetek kialakításakor célszerű elkészíteni, különben a hiányát különféle megoldásokkal kell pótolni. E nélkül viszont az átfogó tokokat nem lehet szakszerűen az adott ajtónyílásba beerősíteni.


Aszimmetrikus kialakítású átfogó tokok kialakítására is van mód. Ezzel kiváltható ugyan a hiányzó falfül kialakítása, de ezt az ajtótok beépítésekor a helyszínen kell a kívánt szélességűre vágni. Hátránya, hogy a befelé nyíló, jobbos ajtó teljes kinyitása már nehézségbe ütközhet. Ebben az esetben a belső ráfogó elem keskenyebb méretű lesz, és az oldalfalra vagy annak burkolt felületére fog rátakarni. Az esetleges hézag pedig csemperagasztóval, vagy festhető akril tömítővel eltüntethető.


A hiányzó falfül természetesen az oldalfalra utólag ráépített ytongból is pótolható. Ezzel tökéletesen megoldható az átfogó tok ajtónyílásba erősítése, ám ezzel az ajtólap szélességi mérete is módosulni fog. E célra a faanyagú toldat falsíkra erősítése nem jó megoldás, mert idővel elválhat a faltól.

Az átfogó típusú ajtók tokjai fix és állítható elemekből állnak. A magjának a hornyolt élébe illeszthetők a kivehető és az oldalfalra teljesen ráfogó elemek, amelyek beépítéskor lehetővé teszik az egyenetlen falvastagságok kiegyenlítését is. Az ilyen tokok állítási lehetősége 2-3 cm, ám e tokok a mindenkori falvastagsággal azonos méretben készülnek. Az ajtók csukódását a tokok hornyolásába helyezett gumitömítés csillapítja. Az ilyen tokokon a különböző kialakítású ajtókat többnyire 2-3 táskás pánt rögzíti a tok oldalburkolatához. Az ajtó tokja egy keret, ami két függőleges és egy vízszintes elemből, esetleg egy küszöbből áll. A függőleges szárakat minden esetben egy vízszintes elem köti össze. Az ilyen ajtótok minden esetben utólag beépíthetők, mégpedig a végleges padlóburkolatok és akár a festést követően. Az átfogó ajtótokok általában az adott falak vastagságához igazodó méretben, rendelésre készültnek a különféle kivitelű Dekor, CPL és MDF ajtók tokjaként.

Amennyiben a fix küszöb is részét képezi az ajtónak, akkor az vagy a padló szintjében, vagy abból kiemelkedően kerül beépítésre. Küszöböt leginkább akkor szokás választani, ha a két helyiség padlószintje eltérő.


Kép: ajtohaz.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyag nyílászárók

Jelentős változáson mentek keresztül a műanyag nyílászárók az elmúlt évtizedekben. A kezdetben számos ponton kritizált tokok és keretek a korszerű anyagoknak és tervezésnek köszönhetően minden...


Helytakarékos nyílászárók

Hogy mitől helytakarékos egy nyílászáró? Elsősorban attól, hogy kinyitva a lehető legkevesebb helyet foglalja el a helyiségből. Ez különösen fontos akkor, amikor nagyméretű ajtókban,...