SolarWindow

2016-02-29 08:41:54 | Módosítva: 2016-02-29 08:45:27

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.


Energiatermelő ablak

A világ első átlátszó áramtermelő ablaka tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, mely elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A tervező mérnöki csapat küldetése az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely rendkívül nagy mennyiségű tiszta energiát termel. A technológiai újdonság forradalmasíthatja a napenergia felhasználását, hiszen nemcsak tetőkre lehet szerelni, hanem az összes szabad ablaküveg bevonható vele.


A többemeletes toronyházak és felhőkarcolók ablakai hatalmas mennyiségű üvegfelületet biztosítanak a tiszta energiatermelésre, mellyel akár egész települések és nagyvárosok energiaszükséglete is fedezhető megújuló erőforrásból.

Folyékony elektromosság

A SolarWindow kifejlesztésénél a ma ismert fotovoltatikus technológiát vették alapul. Az elsősorban hidrogénből és szénből előállított átlátszó folyadék alakítja árammá a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken. Így válhatnak a házak és épületek passzív ablakai aktív áramfejlesztőkké.

A SolarWindow nagy előnye a hagyományos tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel szemben, hogy nemcsak akkor működik, ha a felületét érik a napsugarak, hanem árnyékban, felhős, borús időben is aktív. A tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termeli az áramot az épületek mind a négy oldalán. Sőt! Még a mesterséges fényt is árammá tudja alakítani, így az energiatermelő ablakok irodák, iskolák és épületek belsejében is alkalmazhatók.Teljesítménye messze felülmúlhatja a napelemes rendszerekét, előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Elérhető áron dobják-e vajon piacra. Mivel a fejlesztésnél az is cél volt, hogy a terméket környezetbarát technológiával és olcsón lehessen előállítani, az ár is forradalmian alacsony lesz, jósolják. A befektetés a tetőre szerelhető napelemekkel szemben - melyek megtérülése még ma is 6-7 évre tehető - a SolarWindow ára, ugyanannyi mennyiségű áramtermelést alapul véve állítólag egy éven belül megtérül.

Az energiatermelő ablak egyelőre azonban még nincs forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák és az engedélyek beszerzése miatt a piaci áttörés még várat magára.


Forrás: Impress Magazin

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szél és nap együtt

Egy francia startup, az Unéole olyan tetőrendszert hozott létre, amely egyszerre hasznosítja a nap- és a szélenergiát. Bár maga a beruházás rendkívül költséges, a hibrid megközelítés nagyon...


Villámok és villámvédelmek

Az emberiség történetét végig kísérte a fény- és hanghatásokkal járó természeti jelenség, a villámlás. Mágikus erőnek, az istenek bosszújának tartották, és rettegtek tőle, de keletkezésére csak a...