Intelligens világítás

2016-02-29 08:47:35 | Módosítva: 2016-02-29 08:56:58

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is fontos. Az okos otthonokba telepített rendszerek természetesen ennél sokkal többre képesek. A világítás programozása által elérhetővé váltak olyan funkciók is, melyeket eddig csak manuálisan tehettünk meg.


LED technológia

Az intelligens világítás nem a LED technológiát jelenti, azonban az épületautomatizálás általi energiamegtakarítás részét képezi, ha otthonunk hagyományos világítótesteit energiatakarékos LED izzókra cseréljük.

Időzített kapcsolások által meg tudjuk adni a világítótestek számára, hogy mennyi idő elteltével kapcsolják ki a vilá­gítótesteket. Ha hajlamosak vagyunk adott helységet elhagyva nem lekapcsolni a világítást, akkor az intelligens világításvezérlés sok-sok pénzt takarít meg nekünk.

Az intelligens világítás egyik fontos része a fényérzékelő aktorok technológiájának bevezetése. Az intelligens épületautomatizált rendszerek aktorai folyamatosan figyelemmel kísérik a helységbe beérkező fény mennyiségét, és szabályozzák a világítás intenzitását. Ha megfelelő mennyiségű a természetes fény, teljesen lekapcsol a mesterséges világítás.


A mozgás hatására felkapcsoló világító testek nem csak energiatakarékossági okokból, de biztonságtechnikai megfontolásból is hasznosak lehetnek. Az intelligens világítási rendszerek biztosítják a lehetőségét annak, hogy csak meghatározott aktivitás esetén hozzák működésben a világítást, majd időzítő relék segítségével adott idő elteltével lekapcsolják azokat.

A jelenlét érzékelés a mozgásérzékelésnél egy jóval kifinomultabb rendszer. Nem csak az érzékelő előtt elhaladó fizikai mozgás hatására hozza működésbe a világítótesteket, de hang vagy apró kis zörgés is elegendő ehhez. Ezzel biztonságtechnikailag sokkal magasabb szintet képvisel, míg kényelmi szempontból is jobb. Egy mellékhelységben vagy folyosón a jelenlét érzékelő felszerelése automatikusan hozza működésbe a világítást, majd inaktivitás hatására kapcsolja le azt.


Egyes LED izzók napjainkra képesek különböző színű fény kibocsájtására önmagukban is. Nem kell hozzá mást tennünk csak az okos eszköz vagy bármilyen általunk választott kezelőfelületen keresztül kiválasztjuk, hogy milyen színt szeretnénk, és máris abban pompázik világítótestünk. Épületünk LED szalagjainak vezérlését is össze tudjuk kapcsolni intelligens épületautomatikai rendszerünkkel. Nappalik vagy hálószobák hangulatvilágításához, konyhák vagy kültéri ereszek kivilágítására ideális megoldás.


Intelligens épületautomatika és világításvezérlés segítségével ha nem tartózkodunk otthon, házunk önmagától is képes jeleneteket szimulálni. Bizonyos előre programozott időpontokban felkapcsolja az egyes helységek világítótesteit, majd idő elteltével lekapcsolja azokat, ezzel megtévesztve az illetéktelen behatolókat és elhitetve velük, hogy otthon vagyunk.

Az intelligens házak egyik alapvető funkciója, hogy egy kezelőfelületen keresztül tudjuk vezérelni otthonunk intelligens világítási köreit. A kezelőfelület lehet okostelefon, táblagép, laptop, PC vagy akár az intelligens otthonokban már évek óta elterjedt falra szerelhető multifunkciós vezérlőegység. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hagyományos, mindenki által megszokott fali nyomógombok eltűnnek otthonainkból, csupán kapunk egy újabb lehetőséget is a világítás irányítására.


Programozni tudjuk, hogy egy gomb megnyomására mely világítási köreink lépjenek működésbe. Az intelligens világítás a távoli vezérlés lehetőségét is biztosítja. Aktív internet kapcsolaton keresztül a világ bármely pontjáról szabadon kapcsolhatjuk világítási köreinket. Nem szükséges fizikailag jelen lennünk otthonunkban, telefonunkon keresztül előre felkapcsolhatjuk a világítást.


Rendkívül hasznos funkció a „távozás gomb” programozása. Ha elhagyjuk otthonunkat egy gomb megnyomásával áramtalanítani tudjuk az előre megadott áramköröket. Gondoskodik arról, hogy távollétünkben ne történhessen semmi baj, és ne maradjon égve semmilyen elektromos fogyasztó, ami fölösleges áramszámlát eredményezne.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Túl sok energiát fogyasztunk

A világ teljes energiafogyasztásának egyharmadát Kína és az Amerikai Egyesült Államok adja, ha a lakossági és ipari felhasználást egyaránt figyelembe vesszük. Magyarországon viszont mindkét...


Energia pazarlásaink

Az energia takarékossági tippekkel foglalkozó cikksorozatunk második részében a mosásról, a fűtésről és az elektromos készülékek stand-by üzemmódjáról írunk. Miért érdemes alacsony hőfokon mosni, a...