Házi szappanfőzés

2016-03-03 12:54:14 | Módosítva: 2016-03-03 13:01:13

Régen a szappanfőzésnek nagy hagyományai voltak, hiszen „A szappan” volt a tisztítószer, a mosószer, a mosogatószer, a mosakodó szer, sokszor a borotválkozó hab is. Tehát minden személyi higiéniai és házi tisztítás – nagyobb választék híján – szappannal lett megoldva.


A szappant állati zsiradékból, vagy növényi olajokból főzték, mindig ami épp kéznél volt, abból. A főzéshez szükséges lúg elkészítése nem volt egy túl egyszerű folyamat ezt régen fahamuból állították elő. A hamulúg előnye elsődlegesen az, hogy a mai mosóporokkal ellentétben sokkal kevésbé terheli meg a környezetünket, s emellett még teljesen ingyen jutunk hozzá a kályhákból. Bár szappankészítéshez lúgot már készen is vásárolhatunk, azért megemlítjük a régi hamulúg készítésének a menetét is, hiszen ez az anyag nem csak a szappankészítés hozzávalója, szórófejes flakonba töltve helyettesíthetjük vele az egyébként igen mérgező hideg-zsíroldót is, és mellékterméke a hamusár kiváló súrolószer.

Hozzávalók: 1 kg fahamu és 4 liter víz. A fahamut egy vödörben leforrázzuk 4 liternyi forrásban lévő vízzel. A hamut érdemes előtte leszitálni, hogy nagyobb széndarabok ne legyenek benne. Forrázás helyett fél órán keresztül főzhetjük is a keveréket, úgy erősebb lesz a főzet, de ekkor pótolni kell az elforrt vizet. Legalább két nap állás után (minél tovább áll annál erősebb lesz) műanyag szitára régi frottírtörölközőt terítünk és felöntjük rá a levet. Hagyjuk csepegni pár órát. A kész hamulúgból 100 ml kell egy mosáshoz, ráadásként rakhatunk a gépbe 1 evőkanál oxigénes fehérítőt is, hogy még jobb legyen a hatása. Így lett hamulúgunk, és a visszamaradt hamusarunk. Utóbbi jó zsíroldó massza, súrolószernek sem rossz.

Készülhet a szappan

Hozzávalóként szükségünk lesz lúgra, amit ha vásároljuk, nátrium-hidroxid lesz, olajokra (a legolcsóbb repceolaj is jó), ha színezőanyagot akarunk bele tenni az lehet ételfesték, de pirospaprika is, illatosítására pedig illóolaj. Ezeken kívül kell még desztillált víz, szilikonforma, pipetta.

Először engedjünk a csapba annyi vizet, amennyi a lúgoldó edény falának háromnegyedéig ér. Ez azért fontos, mert a lúgos víz gyorsan felforrósodik, és megégethetjük vele magunkat. Ezután mérjünk ki 138 g lúgot és 360 g desztillált vizet, majd a kettőt óvatosan öntsük össze a lúgoldó edénybe (ami lúgálló és hőálló is egyben). Ezután az edény lehetőleg csavaros tetejét lazán tegyük rá, de vigyázzunk, nem szabad szorosan rázárni, mert a reakció során felszabaduló gázok miatt anyagától függően szétrepedhet! Helyezzük bele a hideg vízbe az edényt, flakont – ki mit használ –, és hagyjuk benne addig, amíg langyos lesz a lúgos oldat. Amíg a lúg kihűl, mérjük ki a zsiradékokat: például 250 g kókuszvaj, 250 g pálmavaj, 250 g olívaolaj, 250 g napraforgóolaj. A keverék bármi lehet vagy egyfélét is használhatunk, a lényeg, hogy mindig 1000 g körül legyen a kimért zsiradék teljes mennyisége. Az olajokat keverjük össze a lúggal (pudingos állaga lesz), és öntsük a szilikonzsírral kikent formába a masszát. Körülbelül négy hét múlva kész a szappan. Ha színes, illatos szappant szeretnénk, a pudingos masszát válasszuk szét két flakonba 2/3-1/3 arányban, és az egyik flakonba kanállal tegyünk annyi színezőt, amennyi jólesik, majd a kis pipetta segítségével csöppentsünk 8-10 csepp illóolajat az egyveleghez, és botmixerrel keverje össze. Ezután öntsük a szilikonzsírral kikent formába az előszappan-krémet, és várjunk pár hetet, amíg a szappan használható lesz.

A türelem jó szappant terem

A hosszas – egy hónapnyi – várakozásra azért van szükség, mert itt nem egyszerűen le kell hűljön a massza, hanem a szappanosodási folyamat során kémiai reakciók is lejátszódnak. Eleinte még a szappan túl lúgos, és borzalmasan szárítaná a bőrt. A szappan négyhetes korára érik meg rendesen: ekkorra elég kemény lesz, rendesen habzik, nem fogy el két nap alatt, és nem ázik szét használat közben. Az érlelési hónap alatt jól szellőző sötét helyen tároljuk a szappant, így színe nem fakul, de tud párologni, ami lényeges. Erre kiváló egy kilyuggatott papírdoboz.

Az így elkészült normálméretű szappanok körülbelül 100 forintunkba vannak darabonként. Ha már profi szappanfőzők lettünk fejleszthetjük is a dolgot, a szappanhoz keverhetünk zabpelyhet, ami dörzsöli, radírozza bőrünket. De a szappant megformázhatjuk úgy is, ha a szilikonformába teszünk luffa tököt, így annak rostjai közé befolyik a szappan, szintén jó bőrradírozó szappan lesz a végeredmény.


Készülnek a szappanok a különböző formákban


Amíg nem szárad meg késsel könnyen szeletelhető


A luffa tökös megoldás, színkombinációval


A pudingszerű állag idején a színek keverésével díszesebbé tehetjük a végeredményt


Speciális mintákba öntött szappanok: ajándéknak is jók


A mákszemcsék is bőrradírozó hatásúak


Mókás változat: műanyag állatkákat öntve a szappanba, megkedveltethetjük a gyerekkel a mosakodást, a
mikor leázik a szappan, megkapja a játékot

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7514/Hazi_szappanfozes