A parketta mindkét oldalán

2016-03-11 11:18:29 | Módosítva: 2016-03-11 11:30:58

A Plastdur ragasztókat gyártó Vodicska Kft. magyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között bútoripari- építőipari ragasztók és lakkok is találhatók. Laboratóriumában az alapanyagok és a végtermék minőségellenőrzése mellett, az európai szabványoknak megfelelő új termékek fejlesztése történik. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembe vételével olyan vizes diszperziós parkettaragasztó anyagot fejlesztettek ki, amely visszafordítva a negatív előítéletet a szerves oldószeres ragasztók méltó versenytársa lett.

Parkettaragasztó

A parkettázási munka során figyelembe kell venni azt, hogy a fa „élő” anyag. Nedvességtartalma jelentősen befolyásolja tulajdonságait. Feldolgozása során mesterségesen szárítják. Az üzemből kikerülő termék nedvességtartalmát a szabvány 9 +/- 2%-ban határozza meg. Ennél alacsonyabb nedvességtartalmú parketta a beépítés közben a környezetéből nedvességet vesz fel, megduzzad, ezért célszerű a faanyag nedvességtartalmát beépítés előtt méréssel ellenőrizni. Ugyancsak ellenőrizni kell az aljzat nedvességtartalmát (amely maximum 5% lehet) és a helyiség légállapotát (amelynek hőmérséklete minimálisan +15 °C és relatív páratartalma maximálisan 65% lehet). A lerakásnál 10-15 mm mozgási hézagot kell kialakítani a csatlakozó szerkezeteknél. A vizes alapú parkettaragasztók gyártása során gyakran felmerülő probléma, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében növelni kellene az oldószer (a víz) mennyiségét, amitől a fa elázik, deformálódik.

A Parketta Plusz ragasztó a szerves oldószeres parkettaragasztók előnyös tulajdonságait nyújtja azok egészségre és a környezetre gyakorolt veszélyes hatásai nélkül. Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejlesztenünk, amelyben különleges összetételének eredménye képpen a magas (70% fölötti) szárazanyag-tartalom előnyös reológiai tulajdonságokkal párosul. Nagy viszkozitása ellenére, az aljzatnak és a parkettának megfelelő fogazású kenőlemezzel jól kenhető, könnyen bedolgozható. Az egyenetlen felületen húzott bordák is tartósan megmaradnak, az anyag nem folyik szét, a parketta és az aljzat közötti hézagokat, egyenetlenségeket áthidalja. A biztonságos kötéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség.

Az alacsony víztartalom és kevesebb ragasztó miatt, kevesebb víz jut a rendszerbe, és ennek eredményeképpen a parkettalécek nem deformálódnak. A parkettalécek között nem keletkeznek hézagok, mert nem duzzadnak meg a lerakás alatt, így nem is zsugorodnak össze a ragasztó száradása után. A ragasztóanyag egyaránt alkalmas mozaik-, intarzia- és lamella-parketta illetve hagyományos, csaphornyos parketta ragasztásához a szokásos (beton, padlopon, pozdorja, illetve OSB stb.) aljzatokra. Ezekhez a parketta-típusokhoz eddig nem ajánlották a vizes diszperziós ragasztókat, mert a vékony parkettaléceket a hagyományos vizes ragasztók eláztatták, „kagylósították”. A svédpadló nagy mérete nagyobb deformációs veszélyt jelent és emiatt volt „tiltó listán”. A Plastdur Parketta Plusz ragasztóval ezeket a kényes termékeket is biztonságosan lehet leragasztani.

Száraz és pormentes aljzaton, 15-25 °C közötti hőmérséklet mellett (a felhordott mennyiségtől függően) a nyitott idő 20-25 perc. Ez elegendő arra, hogy egy szokványos méretű helyiség aljzatát egy sávban végigkenve, a parkettaléceket lerakhatjuk a ragasztó beszáradása előtt. Speciális töltőanyagai lehetővé teszik, hogy a 3-4 mm vastag ragasztóréteg teljes keresztmetszetéből könnyen kijut a víz. Ennek, valamint a bordáknak köszönhetően a ragasztó gyorsan szárad, minimálisan 48 óra múlva a parketta géppel csiszolható, 3 nap múlva lakkozható. A ragasztó megbízható erős kötést alakít ki a parketta és a nedvszívó aljzatok között. A megszáradt ragasztóréteg flexibilis, követi a parkettalécek (hőmérséklet- és nedvességtartalom változása miatti) dilatációs mozgását. A parkettalécek nem rideg kapcsolatban állnak egymással és az aljzattal, ezáltal nem fordulhat elő, hogy a szoba közepén szakad szét a parkettatábla, miközben feltépi az aljzatot is. Színe a fa színéhez hasonló, a hézagokban nem feltűnő.

– Jól ragad a különféle keményfákhoz, laminált parketták fonák oldalához, így kiválóan alkalmas beltéri lépcsők leragasztására.
– Alkalmas polisztirol, gipszkarton táblák ragasztására egymáshoz, illetve nedvszívó felületekhez.
– Felhasználható parafa-tapéta ragasztásá­ra, nedvszívó falfelületre. Nagy kezdeti tapadóerejének köszönhetően a parafa-tapéta megtapad, támasztást nem igényel.
– Juta-hátú szőnyegeknek is kiváló ragasztója.

A Plastdur PARKETTA PLUSZ parkettaragasztó az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz!


Parkettalakk

A Plastdu PUR parkettalakk-család a Vodicska Kft. magyar cég saját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós, 100%-ban poliuretán alapú, egykomponensű, önmagában térhálósodó lakk nagy kopásállósággal, karcállósággal, víz- és vegyszerállósággal rendelkezik, csúszásmentes felületet ad. Tűsarokálló, ezért táncparkettek lakkozására is alkalmas. Fényes (F), selyemfényű (S), valamint matt (M) változatban kerül forgalomba.

A szokásos módon velúr-hengerrel, széles, finomszőrű ecsettel, kefével felhordható, külön alapozót nem igényel, de erősen nedvszívó fafajták esetén célszerű kenőlemezzel alapozni, hogy a vékony lakkréteg lezárja a felületet. Általában az első réteg felhordása és száradása után a feldurvult felületet finom szemcséjű csiszolóráccsal lágyan át kell csiszolni, hogy a felduzzadt fa-rostokat lekoptassuk. A Plastdur PUR lakkal a közbecsiszolás – a fa minőségétől függően – a magas szárazanyag-tartalom, valamint a gyors térhálósodás eredményeképpen többnyire elhagyható.

A fák erezetét, jellegzetességét elmélyíti, melegebb tónusúvá teszi, de a színét nem változtatja meg, nem színezi el évek múltán sem. Jól terül (kifeszül), a kenési hibák eltűnnek. Nem habosodik. Gyorsan szárad, másnap már „takarható”, szőnyegezhető. Az egyenletesen homogén felület kialakításához három-négy réteg felvitele ajánlott. Keménysége ellenére a parkettalécek dilatációjának hatására sem repedezik. Mivel a megszáradt lakkréteg maradék nedvességtartalma a levegő nedvességtartalmával állandóan egyensúlyban van, nem válik rideggé. A flexibilitása révén követni tudja a fa mozgását, nem hólyagosodik, nem repedezik, nem engedi a lecsöppenő vizet a fába szívódni, a háztartásban előforduló folyadékoknak (tinta, alkohol, stb.) ellenáll. Nedves feltörlés hatására nem keletkezik opálos foltosodás.

A felújításoknál megmutatkozó előnyös tulajdonsága, hogy a szegélyléc rögzítésére használt szilikon alapú ragasztóanyag maradványok nem taszítják, nem jelentkeznek terülési egyenetlenségek. Lehetőség van arra, hogy a fát a lakkozás előtt az alkoholos pácoknál könnyebben kezelhető vizes pácokkal színezzük. Más vizes lakkokkal ellentétben a pác pigmentjeit nem oldja vissza, nincs szükség szerves oldószeres fedőlakkozásra, így nem csökken a lakkréteg kötőszilárdsága, lehetőség van a teljesen oldószermentes rétegrend kialakítására.

A lakk összetevői között kétféle UV stabilizátor fejti ki hatását, aminek különösen a helyiség napsütötte területeinél van jelentősége.

Az egyik komponens a fa rostjainak elszíneződését akadályozza meg, míg a másik a lakk molekuláinak stabilizációját erősíti. Ennek kö­szönhetően hosszú időn át megmarad a fa eredeti színárnyalata.

Átfutó lakkozásoknál nem tapasztalható fényeltérés, az átfedéseknél nincs lépcsősödés, így nincs szükség burkolatváltó sín közbeiktatására.

A Plastdur PUR parkettalakk-család az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termékek!


dr. Vodicska Miklós
Vodicska Kft.
www.vodicska.hu
+36-30-9-333-793

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parketta hézagok eltüntetése

A faparketták mondhatni elegáns és nagyon szép alapot adnak egylakóhelyiségnek. Az ilyen burkolatok természetesen ki vannak téve ahasználatból adódó állandó kopásnak. Ezt különféle felületi...


Fapadlók felújítása

Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a...