A parketta mindkét oldalán

2016-03-11 11:18:29 | Módosítva: 2016-03-11 11:30:58

A Plastdur ragasztókat gyártó Vodicska Kft. magyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között bútoripari- építőipari ragasztók és lakkok is találhatók. Laboratóriumában az alapanyagok és a végtermék minőségellenőrzése mellett, az európai szabványoknak megfelelő új termékek fejlesztése történik. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembe vételével olyan vizes diszperziós parkettaragasztó anyagot fejlesztettek ki, amely visszafordítva a negatív előítéletet a szerves oldószeres ragasztók méltó versenytársa lett.

Parkettaragasztó

A parkettázási munka során figyelembe kell venni azt, hogy a fa „élő” anyag. Nedvességtartalma jelentősen befolyásolja tulajdonságait. Feldolgozása során mesterségesen szárítják. Az üzemből kikerülő termék nedvességtartalmát a szabvány 9 +/- 2%-ban határozza meg. Ennél alacsonyabb nedvességtartalmú parketta a beépítés közben a környezetéből nedvességet vesz fel, megduzzad, ezért célszerű a faanyag nedvességtartalmát beépítés előtt méréssel ellenőrizni. Ugyancsak ellenőrizni kell az aljzat nedvességtartalmát (amely maximum 5% lehet) és a helyiség légállapotát (amelynek hőmérséklete minimálisan +15 °C és relatív páratartalma maximálisan 65% lehet). A lerakásnál 10-15 mm mozgási hézagot kell kialakítani a csatlakozó szerkezeteknél. A vizes alapú parkettaragasztók gyártása során gyakran felmerülő probléma, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében növelni kellene az oldószer (a víz) mennyiségét, amitől a fa elázik, deformálódik.

A Parketta Plusz ragasztó a szerves oldószeres parkettaragasztók előnyös tulajdonságait nyújtja azok egészségre és a környezetre gyakorolt veszélyes hatásai nélkül. Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejlesztenünk, amelyben különleges összetételének eredménye képpen a magas (70% fölötti) szárazanyag-tartalom előnyös reológiai tulajdonságokkal párosul. Nagy viszkozitása ellenére, az aljzatnak és a parkettának megfelelő fogazású kenőlemezzel jól kenhető, könnyen bedolgozható. Az egyenetlen felületen húzott bordák is tartósan megmaradnak, az anyag nem folyik szét, a parketta és az aljzat közötti hézagokat, egyenetlenségeket áthidalja. A biztonságos kötéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség.

Az alacsony víztartalom és kevesebb ragasztó miatt, kevesebb víz jut a rendszerbe, és ennek eredményeképpen a parkettalécek nem deformálódnak. A parkettalécek között nem keletkeznek hézagok, mert nem duzzadnak meg a lerakás alatt, így nem is zsugorodnak össze a ragasztó száradása után. A ragasztóanyag egyaránt alkalmas mozaik-, intarzia- és lamella-parketta illetve hagyományos, csaphornyos parketta ragasztásához a szokásos (beton, padlopon, pozdorja, illetve OSB stb.) aljzatokra. Ezekhez a parketta-típusokhoz eddig nem ajánlották a vizes diszperziós ragasztókat, mert a vékony parkettaléceket a hagyományos vizes ragasztók eláztatták, „kagylósították”. A svédpadló nagy mérete nagyobb deformációs veszélyt jelent és emiatt volt „tiltó listán”. A Plastdur Parketta Plusz ragasztóval ezeket a kényes termékeket is biztonságosan lehet leragasztani.

Száraz és pormentes aljzaton, 15-25 °C közötti hőmérséklet mellett (a felhordott mennyiségtől függően) a nyitott idő 20-25 perc. Ez elegendő arra, hogy egy szokványos méretű helyiség aljzatát egy sávban végigkenve, a parkettaléceket lerakhatjuk a ragasztó beszáradása előtt. Speciális töltőanyagai lehetővé teszik, hogy a 3-4 mm vastag ragasztóréteg teljes keresztmetszetéből könnyen kijut a víz. Ennek, valamint a bordáknak köszönhetően a ragasztó gyorsan szárad, minimálisan 48 óra múlva a parketta géppel csiszolható, 3 nap múlva lakkozható. A ragasztó megbízható erős kötést alakít ki a parketta és a nedvszívó aljzatok között. A megszáradt ragasztóréteg flexibilis, követi a parkettalécek (hőmérséklet- és nedvességtartalom változása miatti) dilatációs mozgását. A parkettalécek nem rideg kapcsolatban állnak egymással és az aljzattal, ezáltal nem fordulhat elő, hogy a szoba közepén szakad szét a parkettatábla, miközben feltépi az aljzatot is. Színe a fa színéhez hasonló, a hézagokban nem feltűnő.

– Jól ragad a különféle keményfákhoz, laminált parketták fonák oldalához, így kiválóan alkalmas beltéri lépcsők leragasztására.
– Alkalmas polisztirol, gipszkarton táblák ragasztására egymáshoz, illetve nedvszívó felületekhez.
– Felhasználható parafa-tapéta ragasztásá­ra, nedvszívó falfelületre. Nagy kezdeti tapadóerejének köszönhetően a parafa-tapéta megtapad, támasztást nem igényel.
– Juta-hátú szőnyegeknek is kiváló ragasztója.

A Plastdur PARKETTA PLUSZ parkettaragasztó az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz!


Parkettalakk

A Plastdu PUR parkettalakk-család a Vodicska Kft. magyar cég saját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós, 100%-ban poliuretán alapú, egykomponensű, önmagában térhálósodó lakk nagy kopásállósággal, karcállósággal, víz- és vegyszerállósággal rendelkezik, csúszásmentes felületet ad. Tűsarokálló, ezért táncparkettek lakkozására is alkalmas. Fényes (F), selyemfényű (S), valamint matt (M) változatban kerül forgalomba.

A szokásos módon velúr-hengerrel, széles, finomszőrű ecsettel, kefével felhordható, külön alapozót nem igényel, de erősen nedvszívó fafajták esetén célszerű kenőlemezzel alapozni, hogy a vékony lakkréteg lezárja a felületet. Általában az első réteg felhordása és száradása után a feldurvult felületet finom szemcséjű csiszolóráccsal lágyan át kell csiszolni, hogy a felduzzadt fa-rostokat lekoptassuk. A Plastdur PUR lakkal a közbecsiszolás – a fa minőségétől függően – a magas szárazanyag-tartalom, valamint a gyors térhálósodás eredményeképpen többnyire elhagyható.

A fák erezetét, jellegzetességét elmélyíti, melegebb tónusúvá teszi, de a színét nem változtatja meg, nem színezi el évek múltán sem. Jól terül (kifeszül), a kenési hibák eltűnnek. Nem habosodik. Gyorsan szárad, másnap már „takarható”, szőnyegezhető. Az egyenletesen homogén felület kialakításához három-négy réteg felvitele ajánlott. Keménysége ellenére a parkettalécek dilatációjának hatására sem repedezik. Mivel a megszáradt lakkréteg maradék nedvességtartalma a levegő nedvességtartalmával állandóan egyensúlyban van, nem válik rideggé. A flexibilitása révén követni tudja a fa mozgását, nem hólyagosodik, nem repedezik, nem engedi a lecsöppenő vizet a fába szívódni, a háztartásban előforduló folyadékoknak (tinta, alkohol, stb.) ellenáll. Nedves feltörlés hatására nem keletkezik opálos foltosodás.

A felújításoknál megmutatkozó előnyös tulajdonsága, hogy a szegélyléc rögzítésére használt szilikon alapú ragasztóanyag maradványok nem taszítják, nem jelentkeznek terülési egyenetlenségek. Lehetőség van arra, hogy a fát a lakkozás előtt az alkoholos pácoknál könnyebben kezelhető vizes pácokkal színezzük. Más vizes lakkokkal ellentétben a pác pigmentjeit nem oldja vissza, nincs szükség szerves oldószeres fedőlakkozásra, így nem csökken a lakkréteg kötőszilárdsága, lehetőség van a teljesen oldószermentes rétegrend kialakítására.

A lakk összetevői között kétféle UV stabilizátor fejti ki hatását, aminek különösen a helyiség napsütötte területeinél van jelentősége.

Az egyik komponens a fa rostjainak elszíneződését akadályozza meg, míg a másik a lakk molekuláinak stabilizációját erősíti. Ennek kö­szönhetően hosszú időn át megmarad a fa eredeti színárnyalata.

Átfutó lakkozásoknál nem tapasztalható fényeltérés, az átfedéseknél nincs lépcsősödés, így nincs szükség burkolatváltó sín közbeiktatására.

A Plastdur PUR parkettalakk-család az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termékek!


dr. Vodicska Miklós
Vodicska Kft.
www.vodicska.hu
+36-30-9-333-793

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásfelújítási munkák ragasztói

A lakásfelújítási program dübörög országunkban. Sokan az egyre nehezebben elérhető szakcégekkel, mesteremberekkel dolgoztatnak, sokan saját munkájukat is hozzáadják ehhez. E munkák során szinte...


Szalagparketta

Általában készparkettaként szokás nevezni ezt a padlóburkolatot, mivel felülete a tömör faparkettához hasonló, pontosabban a valódi fából készül, ám szerkezetileg általában három rétegből áll. A...