Nemzeti otthonteremtési közösség (NOK)

Lakás rulett

2016-03-18 14:41:20 | Módosítva: 2016-05-07 16:24:34

A parlament  elfogadta a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről szóló törvényjavaslatot az új lakóingatlanok építésének és vásárlásának ösztönzésére. Az otthonteremtési program új eleme nem érinti a lakástakarék-pénztárakat, azok szerepe és állami támogatása nem változik.


A konstrukció szerint a NOK-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.

A közösséget egy szervező cég működteti, és az kezeli annak vagyonát is. A tagok szervezési díjat fizetnek a cégnek.

A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. Az indoklás szerint a NOK bevezetése lehetővé teszi a jelenlegi előtakarékossági konstrukciónál a hitelnyújtáshoz kapcsolódó támogatás kiváltását. Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet, ha a tag a kiválasztását követően a szerződésében meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant vásárolna, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie. Arra is van lehetőség, hogy a szervező az új ingatlant vásárló tag meglévő lakását megvegye, beszámítsa.

A lakástakarék-pénztárakról szóló törvény úgy módosul, hogy a NOK-ba történő befizetés is lakáscélú felhasználásnak minősül, így a lakáskasszás, állami támogatással növelt megtakarítás is felhasználható a NOK-os befizetésre.

A szervező felméri a rendelkezésére álló forrásokat, a szerződéses feltételeket, valamint az előtakarékosság meghatározott mértékét teljesítő tagokat, és a szabályzata szerinti rendszerességgel nyilvános kiválasztást tart. Itt választják ki azokat a tagokat, akik jogosulttá válnak az új ingatlan vásárlásához még hiányzó összeg igénylésére. Nyilvános kiválasztás a licit és a sorsolás, a szervező bármelyik, vagy egyszerre mindkét módot is választhatja. A kiválasztás során az élvez elsőbbséget, aki 20 százaléknál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezési díjfizetést vállalt, és azt teljesítette is; ez a licit. Ha több tag azonos mértékű előtakarékossági befizetést és szervezési díjfizetést teljesített, közöttük sorsolással döntenek a kiválasztásról.

A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. A közösség határozott időtartamra jön létre, legalább tíz, legfeljebb tizenöt évig tart.

Továbbra is megmaradnak a lakástakarék-pénztárak, amelyeken keresztül a kormány a lakossági megtakarítások lakásfelújítás-, illetve használtlakás-vásárlás célú felhasználását támogatja. A lakástakarék-pénztárak állami támogatása továbbra is biztosított, személyenként 30 százalékos mértékkel, évi maximum 72 ezer forint erejéig.

A környező országokhoz képest Magyarország jelentős lemaradásban van az új ingatlanok építésében, hiszen tízezer főre vetítve Lengyelországban átlagosan négyszer, míg Csehországban háromszor annyi új lakás épül, mint Magyarországon.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         a NOK veszélyei

Azért nézzünk utána a NOK-nak alaposan, ha bárki beleugrik! A szerencsés kisorsoltak sem "nyernek egy lakást", hanem "a közösség megelőlegez (!) nekik egy lakást", attól még ugyanúgy fizetnek, miután megvan a lakás.
Továbbá: akik nem szerencsések, azok csak fizetnek-fizetnek, és a futamidő legvégén kerülnek sorra.
Vessük azért ezt össze egy bankkölcsönnel: megkötjük a kölcsönszerződést, megkapjuk a pénzt, megvesszük a lakást, majd törlesztjük X évig. De a lakásban már az elejétől ott lakunk!
Gondoljuk végig a buktatókat!
http://444.hu/2016/03/21/latin-amerikabol-importalt-uzleti-modellel-nyomulo-birsagolt-cegcsoportra-szabtak-roganek-a-nemzeti-fogyasztoi-csoportokat

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

A „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” egy MNB által alkotott minősítés, melynek bevezetésével egységessé és átláthatóbbá válik a lakáshitelek feltételrendszere, könnyebben összehasonlíthatók...


Megjelent a CSOK rendelet

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló új rendelet február...