Isotex panelek a tetőterek hőszigetelésében

2016-03-18 15:56:46 | Módosítva: 2016-03-18 15:58:00

Egyre terjed itthon az északi országokban már egy emberöltő óta alkalmazott hőszigetelési eljárás, ami számos nagyon fontos elemében különbözik az eddig alkalmazott megoldásoktól.


Matt a hidegnek egy lépésben

Nagyon lényeges, hogy a 12 mm vastag, gyárilag előre tapétázott anyag maga a hőszigetelő rendszer. A kész, azonnal használatba vehető termék. Nem pusztán egy jó hőszigetelési mutatókkal bíró alapanyag. Nem kell hozzá párnafa, tartószerkezet, külön burkolat stb., ami mögé el kell rejteni. Ezért hatását is közvetlenül felénk, csillapítatlanul fejti ki.

Amikor a nagy szín és felületválasztékban kapható Isotex lapokat felragasztjuk a falra, akkor be is fejeztük a munkát, és azt a végleges felületünket érinthetjük meg, ami a hőszigetelésért, a meleg érzetért felelős. Semmi nem tompítja a magas hatásfokát. 

Kevésbé ismert tény, hogy tetőterekben is alkalmazhatók az Isotex lapok, sőt ott alkalmazásuk magától értetődő. Miért? Számos alternatív hőszigetelési eljárás szóba sem jöhet tetőtérben, mert ferde síkra és plafonra nem rakható, vagy ha elvileg rakható is lenne, az összsúlya miatt többnyire kockázatos. (Pl. gipszkartonos, OSB lapos tetőtér kialakításoknál.) Az Isotex lapok négyzetméter súlya kb. 3,5 kg, amit ezeknek a felületeknek is el kell bírnia.


A meleg levegő felfelé igyekszik, ezért a tetőtér elégtelen hőszigetelése esetén valószínűleg ott lesz a lakás legnagyobb hővesztesége. Többszintes épületeknél, ha van direkt átjárása a levegőnek (nyitott lépcsőház), akkor gyakran előfordul, hogy a földszinti vagy alsó szintek nem fűthetők fel rendesen, mert a tetőtérből kiszökik a meleg.

Isotex burkolatok esetén a lapok nagyon gyorsan felveszik a fűtött levegő hőmérsékletét, azt tartósan megtartják (még nagy hidegben történő alapos szellőztetés esetén is), és akadályozzák a meleg szökését. A plafon panel tapétája alufólia bázisú, tehát még hőtükörként is működik, pont ott, ahol a legnagyobb eséllyel távozna a meleg.

A kivitelezés tetőtérben és bárhol másutt inkább dekorációs jellegű, mintsem építőipari. Ügyes kezű vásárlók saját maguk is felrakhatják, de tapasztalt kivitelezők is rendelkezésre állnak. A gipszkarton-, OSB alapú felületekre és a lambériára is könnyebb és olcsóbb a felszerelés, mint a normál vakolt falra, mert a munkához használható tűzőgép is.Isotex bemutatóterem: hétfő-csütörtök 11h – 17h
1119 Budapest, Csurgói út 18/C.
Telefon: (+36-70) 335-3407
www.isotexlap.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit nyerünk a hőszigeteléssel?

A hőszigetelés talán még soha nem volt ennyire aktuális kérdés, mint az elmúlt hónapokban. A következőkben a legfontosabb tudnivalókat tekintjük át röviden.


Kőfurnér

Új és természetes alapanyagú anyaggal bővült az épületeknél használható burkolóanyagok választéka. Ez a kőfurnér, amely külső és belső térben is használható, és különleges tulajdonságokkal...