Társasházak fűtéskorszerűsítése gyűjtőkémény átalakítással

2016-03-30 09:11:15 | Módosítva: 2016-03-30 19:22:35

Legtöbb társasházban gravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények).

Ezekre a kéményekre sajnos kondenzációs tüzelőberendezések nem köthetők, ezért a lakások fűtéskorszerűsítése komoly akadályba ütközik. Ezen a problémán segít a Magyar Kéménygyártó Kft. által kifejlesztés alatt álló gyűjtőkémény átalakítás. A minimális bontási munkával járó átalakítás végeredménye olyan túlnyomásos gyűjtőkémény lesz, amire már kondenzációs készülékek is köthetők.

Gyűjtőkémény átalakítás

Termofor gyűjtőkémények jellemzően panel vagy téglablokkos épületekben találhatóak, ahol az egyes lakások használati meleg víz ellátását átfolyós rendszerű gáz-vízmelegítővel, a fűtést pedig konvektorokkal oldották meg. Az egymás fölötti lakások vízmelegítői vannak a termofor gyűjtőkéményekre kötve. A konvektorok füstgáza megfelelő kémény hiányában többnyire az oldalfalon van kivezetve a szabadba. A vízmelegítők fő problémája, hogy az égéslevegőt a lakótérből veszik, emiatt balesetveszélyesek, a közös kémény pedig csak fokozza ezt a balesetveszélyt. A konvektorok általános problémája, hogy kis felületen, magas hőmérséklettel adják le a hőt. Ennek következtében egészségtelenek (égetik a port), gazdaságtalanok (melegen távozik a füstgáz), nem kellemes a komfort érzetük, az oldalfali kivezetés pedig károsítja a környezetet.

A fűtéskorszerűsítés megvalósításához az szükséges, hogy az egy kéményen lévő egymás fölötti lakások mindegyike egy időben vállalja, az alábbi három lépésből legalább az első kettő elvégzését.

1. Kémény átalakítás. Aránylag kis költséggel, kevés bontással, rövid idő alatt elkészíthető.
2. Készülék csere. A régi gáz-vízmelegítő készülékeket le kell cserélni kondenzációs kombi gázkazánra.
3. Központi fűtés kialakítása. Konvektorok cseréje radiátorokra, központi fűtés szerelési munkák elvégzése.

A harmadik lépés tetszőlegesen bármikor elvégezhető. A központi fűtés akár ütemekre is bontható, pl. első ütemben csak a fürdőszoba fűtését (esetleg egy törölközőszárítóval) megoldani. Természetesen akkor térül meg leghamarabb a beruházás, ha mind a három lépés egy időben elkészül. Ez esetben a komfortérzet és a biztonság lényeges javulása mellett 35-40% gázköltség csökkenéssel lehet számolni.


Magyar Kéménygyártó Kft.
6725 Szeged, Moszkvai krt. 27.
Telefon: (+36-62) 548-810, (+36-62) 327-198
kemenygyarto@gmail.com
www.kemenygyarto.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit szabad elégetni

Az szinte elfogadott gyakorlat, hogy ha valaki vegyes tüzelésű kazánnal fűti az otthonát, a szokványos tüzelőanyagok mellett gyakran a háztartásban felgyülemlett hulladékot is „felhasználja”,...


Padlófűtés utólag

MESTER+Mindig akadnak olyanok, akik építkeznek, fűtést korszerűsítenek, felújítanak. Sokan vásárolnak régi, még elavult fűtéssel rendelkező lakásokat, amiket teljesen, a mai kor szükségleteinek...