IP cím - Publikus versus Privát

2016-03-30 17:42:50 | Módosítva: 2016-03-30 20:02:14

Több internet szolgáltató – pl. a Magyar Telekom vagy a Digi – az otthoni szélessávú internetezőket elkezdte áthelyezni a nyilvános IP-címről privát IP–címre. Egyes szolgáltatók erről tájékoztató levelet is kiküldtek az előfizetőknek, mások el is felejtettek erről szólni.


Privát vagy nyilvános

A szolgáltatók – nyilatkozatuk szerint – ezzel a változással az internetelérés biztonságát akarják növelni, mert a privát címmel kívülről nem lehet kapcsolatot létesíteni, tehát betörni sem lehet a hálózatunkra. A szolgáltatók azt állítják, hogy a hétköznapi internetezés során semmilyen különbséget vagy hátrányt nem fognak tapasztalni az otthoni internetezők. Ezzel a változással csak egy nagy gond van, hogy sokféle szolgáltatás igényel nyilvános IP-címet: bizonyos FTP kliensek, VoIP eszközök, otthoni szerverek. Ez persze attól is függ, hogy kinek mi számít hétköznapinak. Éppen most állunk egy új internetes forradalom küszöbén, aminek éppen az a lényege, hogy a jövőben egyre több eszközünket tudjuk elérni kívülről.


A mobilunkról tudjuk irányítani az okos mosógépet, látjuk a biztonsági kamera képét és az alvó babánk monitorozott légzését, vezérelhetjük a lakás fűtését, lehúzhatjuk a rolót, vagy éppen a mobillal készített fényképeinket a felhőben futó szerverek helyett az otthoni adattárolóra szeretnénk elmenteni.

Ha valaki ilyen eszközöket vásárol, és minden erőfeszítés ellenére sem tud külső kapcsolatot teremteni az otthoni okos eszközével – pl. a lakásban elhelyezett kamera képét képtelen elérni a munkahelyi számítógépről vagy az okostelefonjáról, akkor gondoljon erre a hibalehetőségre is. Természetesen csak akkor, ha már minden beállítást gondosan ellenőrzött, és a kapcsolat mégsem jön létre.


Ha a jelenség magyarázata valóban az, hogy az internetszolgáltató változtatott az IP címen, akkor az ügyfél kérheti, hogy a privát IP címet állítsa vissza nyilvános IP címre. (A Telekom ügyfelei ezt jelezhetik a 1412-es ügyfélkapcsolati telefonszámon, vagy a nat@telekom.hu címen, ahol az MT-azonosítót is meg kell adni majd.) A szolgáltató azután ingyenesen visszaállítja a nyilvános IP címet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...


Farönkök, kövek, kavicsok a kertben

Kertünk kialakítása és csinosítása nem csak drága kertépítési munkákkal képzelhető el. Kreatív ötletekkel hasznosíthatjuk a farönköket, kavicsokat, köveket - sok mindent, amit a természetben...