Kompakt szennyvízátemelő telep

2016-03-30 17:47:27 | Módosítva: 2016-03-30 17:58:34

A kompakt szennyvízátemelő telepek beépítésre kész berendezések. Az épületek csatornaszint alatti szennyvizeinek a közcsatorna hálózatba történő átemelésére kínálnak átfogó megoldást. A szivattyúk, tartályok és vezérlések kombinációi a lehető legalacsonyabb költségek mellett egyszerű telepítést és több évtizedes problémamentes működét biztosítanak. Az átemelő telepek szinte bármilyen épületben alkalmazhatók, legyen az akár új építésű-, akár meglévő-, felújítandó épület.


Mikor alkalmazzuk?

Kompakt átemelő berendezéseket már évtizedek óta alkalmaznak a modern épületgépészeti rendszerekben. Ez a kiforrott technológia, számos előnyös tulajdonsága miatt egyre nagyobb figyelmet kap az elmúlt években. Ahol a gravitációs szennyvízelvezetés nem, vagy csak igen költségesen valósítható meg, ott alkalmazhatók a nagyteljesítményű, kompakt átemelő telepek (pl. Grundfos MULTILIFT), amelyek összegyűjtik és átemelik az épületekben keletkező kommunális szennyvizeket.

Üzemeltetési szempontból a gravitációs szennyvízelvezetés a legköltséghatékonyabb megoldás, de néhány esetben előnyösen alkalmazható egy átemelő is a gravitációs szennyvízhálózatokban. Az átemelő berendezéseket az épületek gravitációs rendszerére kötve biztosítható a rendszer megbízható és hatékony működése.
Bizonyos esetekben a gravitációs csatornahálózat átépítésének vagy bővítésének költségei meghaladják egy szivattyús rendszer kialakítása által elérhető hosszú távú előnyöket. Ilyenkor az átemelő berendezések kiegészíthetik, vagy akár ki is válthatják a meglévő pinceszinti gravitációs hálózatot. A szennyvízátemelő berendezések alkalmazása feleslegessé teszi a költséges földmunkákat, a kültéri átemelőaknák építését, a szivattyúk, szintkapcsolók és szintvezérlők beépítését, valamint az ezekhez kapcsolódó kábelezési villanyszerelési és beüzemelési munkákat. A kompakt kialakításnak köszönhetően az átemelő telepek 0,25-2,0 m2 közötti alapterületen képesek akár 100 m3/h-s teljesítményre is.

A kompakt szennyvízátemelő – a telepítésre kész, bekábelezett és vezérléssel felszerelt kivitelnek köszönhetően – problémamentes beépítést, teljesen automatikus, alacsony zajszintű szennyvízelvezetést biztosít. A könnyű, kb. 8 mm-es falvastagságú tartályokat a polietilén (PE) alapanyag és a különleges kialakítás teszi rendkívül nyomásállókká. A szennyvízzel szemben ellenálló polietilén több évtizedes problémamentes működést biztosít a tartályfenék kialakítás pedig megakadályozza a kiülepedést. Valamennyi tartály átfér egy szabványos 80 cm széles ajtón, leegyszerűsítve ezáltal az utólagos beépítéseket.A kompakt szennyvízátemelő telepek könnyedén megbirkóznak akár egész épületek szennyvízelvezetésével is. Még a legkisebb közüzemi átemelő – 130 l-es tartálytérfogattal – is képes egyszivattyús üzemben akár 5,5 m3/h-s teljesítményre, ami körülbelül 15 darab WC egyidejű szennyvízterhelésével egyenértékű. A kis tartálytérfogat segít megelőzni a hagyományos, túlméretezett tartályokra jellemző kiülepedéseket, eltömődéseket. A tartályok különböző méretekben, egy- vagy kétszivattyús kivitelben is elérhetők, így könnyedén a rendszerhez illeszthetők az adott alkalmazásnak és a csatlakoztatott szaniterek számának megfelelően.

Az átemelő telepek elérhetők vortex- vagy darálószerkezetes szivattyúkkal szerelt kivitelben egyaránt. A vortex kivitelű berendezések még szálas anyagok szállítása esetén is dugulásmentes működést biztosítanak, míg a darálószerkezetes berendezések a szilárd szennyeződéseket felaprítják, így akár 5/4”-os nyomócső is alkalmazható. Valamennyi hidraulika ön-légtelenítő kialakítású, amely megbízható működést garantál még levegőbeszívás esetén is.

A berendezések tartályfenék kialakítása megakadályozza a kiülepedést, ezáltal csökkenti a tartály tisztítási gyakoriságát. A tartályokon számos szerviznyílás található, ennek ellenére célszerű beépíteni egy kézi membránszivattyút is, amellyel – tisztítás, karbantartás vagy áramszünet esetén – a tartály teljesen leüríthető.


A kompakt szennyvízátemelő berendezések alkalmazásával nem jelentenek gondot a szivárgások és a kellemetlen szagok. A kisebb csatlakozók – kiszellőzőcső, ürítő csonk – légtömör kialakításúak, így teljesen szagmentes működést biztosítanak. A száraz telepítésű – ezáltal egyszerűen szervizelhető – szakaszos üzemre tervezett szivattyúk óránként akár 60 indítást is elviselnek, így a szakaszosan keletkező háztartási szennyvizek átemelésére is tökéletesen megfelelnek. Kétszivattyús kivitel esetén, váltott üzemben az óránkénti akár 120 indítás biztosítja a csúcsterheléskor szükséges maximális teljesítményt. Az egyszivattyús berendezéseket családi házakban történő alkalmazásra fejlesztették ki, társasházak, közületi- és ipari épületek esetén pedig, a kétszivattyús telepek alkalmazása kötelező.

A telepek még a helyiség elárasztása esetén is megbízhatóan üzemelnek – vezérlő kivételével – a vízmentes kivitelnek köszönhetően. Az átemelők tesztelésük során 1 héten át 2 méter vízfedést is elviseltek.

A kompakt szennyvízátemelő telepek megoldást kínálnak a heves esőzések vagy a szakszerűtlenül kivitelezés miatt elárasztás veszélyes épületek számára. Használhatjuk a berendezést az épület legalsó szintjén a pinceszintek szennyvizének a gravitációs csatornahálózatba történő átemelésére, ezáltal megtakaríthatjuk a drága földmunkával járó épület körüli gravitációs rendszer kiépítésének költségeit, valamint lehetővé válik, hogy a közművezetékek és a szennyvíz csatlakozások a felszínhez lehető legközelebb, de még a fagyhatár alatt legyenek. Alkalmazhatunk ilyen berendezést a gravitációs csatorna szintje alatti szennyvizek átemelésére, ahelyett hogy nagyméretű, de korlátozott tényleges puffertérfogatú tartályokat építenénk be, melyek csak a pinceszinti szennyvízcsatlakozás miatt szükségesek. Ezáltal azonos puffertérfogat mellett kisebb tartály alkalmazása is elegendő, így a telepítési költségek jelentősen csökkenthetők.

Használjuk az átemelő telepeket az épületen beüli átalakításokhoz – például szuterén lakószint kialakítása – kapcsolódó új szennyvízelvezetési feladatok megoldására, így költséghatékonyan, a meglévő csatornahálózat felhasználásával adhatunk új funkciót helyiségeknek. Megoldhatjuk a közcsatorna hálózattól távoli épületek szennyvízelvezetését is ily módon, megtakarítva a költséges földmunkával járó gravitációs rendszer kiépítésének költségeit. Használjuk hegyvidéki területeken, ahol a változó domborzati viszonyok miatt gravitációs csatornahálózat kiépítése csak átemelőaknákkal és megszakítóaknákkal lehetséges.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne hagyja pénzét elfolyni!

A Fővárosi Vízművek folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével kényelmesebbé és egyszerűbbé teheti fogyasztói számára az ügyintézés folyamatát. Ennek egyik eleme a locsolási...


Házi szennyvíztisztító áram és mozgó alkatrészek nélkül

A kompakt szennyvíztisztító berendezéssel elsősorban családi házak, de éttermek, szállodák, iskolák, menedékházak és egyéb közösségi helyek szennyvize is tisztítható. A rendszer alkalmazásával a...