Mágneses játékok

2016-04-22 06:31:14 | Módosítva: 2016-04-23 06:07:36

Mágneses játékokat vizsgáltak a múlt évben a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumában. Két termék forgalmazását kellett megtiltani, mert súlyos sérülést okozhatnak.


Komoly veszélyt jelenthetnek

Azok a mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, azért lehetnek veszélyesek, mert a játékokról leválasztható mágneseket a gyerekek könnyen lenyelhetik. Abban az esetben pedig, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amelyek végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.

A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80%-ban mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okoztak sérülést. Számos esetben sebészeti beavatkozással lehetett a mágneseket a bélrendszerből eltávolítani. A magyarországi gyermekkorházakban is találkoztak már hasonló esettel.


Nagyon fontos szabály ezeknél a termékeknél, hogy a mágnesek a játékra megfelelően legyenek rögzítve – azaz ne lehessen azokat könnyen leszedni.

A játékokra szerelt mágnesekre speciális szabály vonatkozik. Fontos követelmény, például hogy nem lehetnek az előírtnál erősebbek. (az ún. luxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet). A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumában vizsgált 10 játékból 2 esetben állapították meg a szakemberek, hogy veszélyesek lehetnek.

Az egyik játék egy mágneses darts. A játék veszélye az, hogy a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész. Az úgynevezett mágnesesfluxus-indexe pedig 50 helyett 311 kG2mm2 – azaz a megengedett több mint a hatszorosa. A másik játék egy mágneses építő készlet volt, melynél már a készlet eleve tartalmazott könnyen lenyelhető mágneses alkatrészt. A mágnesesfluxus-indexe 119,78 kG2mm2, tehát itt is a megengedett érték többszöröse volt kimutatható.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság már másodszor vizsgálta a mágneses játékokat. A korábbi évhez képest pedig egyértelmű javulás tapasztalható.


ABABABY márkájú, ITEM NO: 8019 modellszámú, Dart Board megnevezésű mágneses darts tábla szett: a bélelzáródás veszélyének szempontjából súlyos, a fulladásveszély szempontjából nagy kockázatot jelent a felhasználóra nézve


J&H Dragon Toyz márkájú, 5998665710936 vonalkódú, NO.JH663B modellszámú, MAGMAX Crystal megnevezésű mágneses építőjáték: a bélelzáródás veszélyének szempontjából súlyos, a fulladásveszély szempontjából nagy kockázatot jelent a felhasználóra nézve

Forrás: NFH

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Villámok és villámvédelmek

Az emberiség történetét végig kísérte a fény- és hanghatásokkal járó természeti jelenség, a villámlás. Mágikus erőnek, az istenek bosszújának tartották, és rettegtek tőle, de keletkezésére csak a...


Csemegeszőlők

A szőlőtermesztés önálló műfaj a kertészeten belül e faj sokoldalúsága miatt. Legtöbben a bor miatt kedvelik a szőlőt, de nagyon jelentős a csemegeszőlő fogyasztás is, és a mazsola is...