Fotók, képek keretezése

2016-04-22 06:43:55 | Módosítva: 2016-04-23 06:25:16

Az elmúlt években a fotózás szinte tömeg mánia lett. Ez érthető, mivel ma már akár okostelefonnal is jó képeket lehet készíteni, így mindenki szeretné megörökíteni az élményeit. A számítógépen pedig még a kevésbé sikerült képek is korrigálhatók sőt, a tömegesen készített felvételek digitális tárolása „archiválása” is könnyű feladat. A képek szelektálása azonban ajánlatos, hogy csak az igazán jók kerüljenek az archívumba. Ám a sok képből akad számos felvétel, amely különösen kedves, vagy olyan jók, hogy akár a komódon vagy a szoba falán is jól mutatna szobai díszként.


Passzpartúval hatásosabbak

Erre azonban csak akkor van mód, ha a digitális felvételről egy megadott méretben valódi fénykép készül. Az persze egyéni döntés, hogy mely felvételről és milyen méretre nagyítva készül majd fénykép, és ilyen esetekben kritikusan kell dönteni. A fénykép ugyanis egyben a lakótér díszítő eleme is lesz.

Az ilyen fényképet keretbe is kell foglalni. Erre számos lehetőség van, hiszen a lakberendezési áruházakban vagy a képkeretezőknél sokféle kivitelű és méretű kész képkeret között lehet választani.

A legegyszerűbb megoldást a fotót két üveglap közé összeszorító, kapcsokkal befogható képtartók adják. Hátrányuk, hogy idővel az üveg és a kép közé beszivárog a por és a pára. Ennél korrektebb a műanyagból készültek kész képkeret. Az ilyen képkeretek léceit derékszögű sarok elemek fogják össze, és üveglap védi a hátlappal leszorított képet. A keretlécek azonban idővel középen enyhén ívelté vetemednek, és a sarokillesztések kissé szétnyílnak. A műanyag keretek ugyan viszonylag olcsók, ám nem adnak igényes keretet a képnek.


Sokkal masszívabbak és szebbek a faanyagból készült, és különféle szegélydíszítésekkel is ellátott fakeretek, amelyeknek a méretüktől és kivitelüktől függően már elég magas az áruk. Viszont a sarkaik kapcsokkal szilárdan összefogottak, és elég masszívak is. A fa képkeretek már nagy méretben is beszerezhetők, ami a képek különálló papírkeretbe foglalására is lehetőséget biztosít.

A képeket körülvevő papírkeretek, azaz passzpartúk előnyösen növelik a kép hatását, azaz hangsúlyosabbá teszik az összhatásukat. A passzpartúk egyénileg is elkészíthetők, és kisméretű képeknél is előnyösek. A kartonkeretekhez speciális, kimondottan e célra készült vastag karton anyagra van szükség. A vastagságuk 1,5-2 mm, és 100x80 cm nagyságban grafikai- és dekorációs áruházakban szerezhetők be. A felületük különféle színezésű, a maganyaguk azonban fehér, ritkább esetben pedig tört fehér színű. A kartont úgy kell kiválasztani, hogy annak fedő alapszíne előnyösen emelje ki a képet, és a képkerethez, továbbá a helyiség berendezéséhez is jól illeszkedjen.


A fotó, vagy más kép mindig a passzpartú anyagából kivágott ablakba kerül. Ennek mérete oldalanként 5-10 mm-rel kisebb legyen a képénél. A kartonkeret szegélyeinek a szélessége lehetőleg azonos legyen, ami a képhez viszonyítva 30-120 mm közötti méretű is lehet, ám esetenként alul kicsivel nagyobbra is választható. A kisméretű képekhez azonban csak különleges esetekben, pl. azonos képkeret méreteknél ajánlott túl széles keretszéleket választani.


A passzpartút a karton hátoldalán történő kijelölésese után éles szikével kell a képkeret aljazásánál kb. 2 mm-el kisebbre vágni. A képablak kontúrjait a karton színoldalán – halvány kijelölés után – éles késsel, acél vonalzó mentén, lehetőleg egy vágással, lassan haladva kell átmetszeni. A vastagabb kartonokat azonban nehéz egy metszéssel átvágni, így a másodjára óvatosabban, az előző nyomvonalon haladva vágható át. A sarkokat érdemes előre bemetszeni. A képablak széleit vágás után simítócsonttal kell lesimítani. Színes kartonoknál igényesebb hatást lehet elérni a képablak ferde síkú átvágásával, mert így a karton fehér színe szélesebb felületű, keskeny keretként kiemeli a passzpartú képablakának szegélyét. Ez elég nehéz feladat, ám érdemes megpróbálni. A vágás szöge kb. 45 fok legyen, amit jó pengetartással viszonylag könnyű megtartani. A sarkoknál a késpengét különösen óvatosan, túlmetszések nélkül kell „kivezetni” a kartonból. Többszöri vágás után a felületet nagyon finom csiszolópapírral érdemes lágyan átsimítva egyenletessé tenni.A passzpartú alá azonos méretű és vastagságú kartonból kivágott darab is szükséges. E kartonra kell a képet a képablak átjelölt helyére felragasztani. A képeken a vékony ragasztóréteg csak a szélekre kerüljön, amivel elkerülhető a kép vetemedése. A hátlap kartonja csak ezt követően ragasztható a szélei mentén a passzpartú hátoldalára.

A kész képet a keretbe helyezve több helyen háromszögű lemezekkel, vagy apró szegekkel lehet az üvegre szorítani. A hátoldal felöl a képkeret szélére ragasztott csomagolópapír fedéssel lehet megelőzni az üveg belső oldali porosodását.

A kész képkeretek helyett képkeretezőt is meg lehet bízni a kép igény szerinti keretbefoglalásával és passzpartúzásával. Ez azonban már sokkal többe kerül, mintha a munkát saját kezűleg végeznénk el.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faágak keretben

Az otthonát mindenki különféle dísztárgyakkal igyekszik a saját ízlése szerint egyedivé tenni. A fali képek is ezt a célt szolgálják. Van, aki egyedi műalkotásokat, mások különféle technikával...


Fényképezőgépekről másképpen

Tucatnyi adattal találja szembe magát, aki digitális fényképezőgépet szeretne vásárolni. Szerencsére az interneten sok oldal foglalkozik ezek magyarázatával, vannak azonban olyan összefüggések,...